Hur man använder Lobelia

Hur man använder Lobelia

Hur man använder Lobelia

Bilden av lobelia som kommer att tänka för de flesta trädgårdsmästare är mattorna i små intensivt blå blommor som vi använder för att fylla utrymmen och ger kontrast i våra trädgårdar. Hundratals arter av lobelia växer över hela världen i varma, kalla, våta och torra förhållanden. Det finns årliga former och perenna former. Hur du använder denna märkliga grupp (eller "genus") av växter beror på var du bor och hur mycket vård du vill ge den.

Använd "Kant Lobelia" (kaplobelia) i trädgården som en kant växt längs promenader och gränser. Denna delikat född i Sydafrika ger "pop" i trädgården, i krukor och balkonglådor och växer bäst i svalt väder. Kant lobelia är en årlig och kan reseed sig i höst. Plantera frön på hösten för vårblomningen. Eftersom frön kräver särskilda villkor och ta upp till 20 dagar för att gro, kommer du förmodligen föredrar att köpa dessa populära, lätt växa växter i olika nyanser av blått, vitt och rosa på plantskolor. Hålla dem borta från direkt solljus i varmt väder --- de växer mest aggressivt och blomma mest ymnigt delvis skugga och svalt väder.

Plant "Great Blue" (Lobelia Siphilitica) i trädgården gränser. Denna nordamerikanska infödda är perenn i zonerna 4 till 8. Precis som sin mer delikat kusin erinus, har det lans-formade blad och blå blommor, men till skillnad från kant lobelia som vandrar, Great blåttLobelia blommar på en upprätt stjälk, eller klase, ovanför en mound blommor. Använd Great Blue i en skog trädgård eller sanka plats i en gräns. Dessa infödda prov växter föredrar halvskugga och inte tolerera full sol eller hög värme bra.

Värva "Cardinal Flower" (praktlobelia) för att locka fjärilar, men placera den försiktigt --- sin lysande röda blommor kommer ut lysa andra röda. Denna blomma och Scarlet "Bee Balm" monarda är två av de mest tillförlitliga fjäril och hummingbird attraktorer för midsommar trädgården. Plantera den i del skugga nära floder, bäckar eller "vatten funktioner." En annan nordamerikanska infödda perenna, blomstrar det i boggy eller sanka områden och kommer att tolerera full sol för en del av dagen. Dess växtsätt liknar Great Blue lobelia och blommor har samma tvådelad form som helst lobelia. Kardinal blomma sport längre nedre delarna på fler rörformiga blommor än andra lobelias.

Införliva "Indian Tobacco" (läkelobelia) hos vilda blomsterträdgårdar i dess östra nordamerikanska intervall. Dess naturliga livsmiljö är betesmarker, ängar och åkrar, så det är ett bra val för områden som kräver mer sol och torka-toleranta växter än sina amerikanska kusiner. Liksom många blommor, är det vartannat år i vana --- det tar två år att blomma men reseeds sig om du har planterat den i "rätt" plats. Indiska tobak finns i många plantskolor; den växer från en hög av lans-formade blommor, sätta upp en klase av rörformiga vita blommor i slutet av sommaren. Den växer längre än sina kusiner --- upp till 3 fot långa --- men dess blommor är mindre och mindre prålig. Dess frökapslar och mjölkig sav användes av ursprungsfolk för växtbaserade botemedel från hud salva till kräkmedel.

Prova mer exotiska lobelias om din trädgård är i ett tropiskt eller alpina regionen. Giant Lobelia och lobelia telekii blomstra på den svala bergs i östra Afrika. De med tropiska trädgårdar kan överväga häpnadsväckande Hawaiian inhemska lobelias. Vart du än trädgård, det finns en lobelia som kan matcha din trädgård villkor.

Saker du behöver

växter Krukor, galgar, lådor eller trädgård Hand mursleven och trädgårdshandskar Allmänt (5-10-5) gödselmedel Vatten