Wood Gravyr &-tryck Tekniker

Wood Gravyr &-tryck Tekniker


Relieftryck och djuptryck i båda kräver incising en bild in i ytan av en platta. Lättnad utskrifter innebära att en del av bilden avsedd att inked förblir orörd. Djup kräver att de områden som skall inked är huggen ur, varefter plattan passning och de upphöjda sektionerna torkas. Tryckpressen tvingar sedan bläcket bosatte sig i snitt att binda med papper som tryck tvingar papperet i snitt.

Högtryck: träsnideri och gravyr

Träkloss nedskärningar är den äldsta formen av grafik. Mönster är huggen ur ett stycke av hårt trä, som sedan färgas och användas som en stämpel. Blocken själva kan tas ur stämpling och färgade eller målade, vilket gör dem sin egen bit av konst. Det är viktigt när man köper ved att köpa obehandlat virke. Carving kemiskt behandlat virke kommer att släppa dessa kemikalier i luften. Innan du börjar carving trä, göra en testkörning genom infärgning och stämpla den att vara säker på att det inte behöver ytterligare slipning. Även en bit som ser jämn kan ha brister som kommer att äventyra stämpeln senare. Hårdheten hos trä kan göra carving svårt, och varje märke kommer att visa under stansningsprocess. Långsam och noggrann carving är metoden för framgång. Sandpapper och stippling är också effektiva på trä block för att uppnå olika typer av struktur. Trästick är en metod för att rista ändträ snarare än med säd, och används för mer känsliga konstruktioner.

Högtryck: Linoleum Cutting

Ark av gummiliknande linoleum kommer i en mängd olika storlekar och hårdhet, och är en snabb väg till att göra en stämpel. Mönster kan dras direkt på ytan, eller spåras på ytan med hjälp av en bit karbonpapper. Carving verktyg kallas linoleum cutter. Den har en enda carving fäste med flera storlekar och former av fästbara huvuden för tunn linje arbete eller tunga mejsling.

Djuptryck: Grave

Gravyr kräver ett verktyg som kallas en burin. Den burin är att skära linjer i en metallplatta. Dessa plattor är typiskt stål eftersom fler utskrifter kan dras från en enda platta innan den slits ut. Ursprungligen plattorna var koppar, en mjukare metall som är lättare att skära, men en som gav mindre utskrifter innan du använder ut.

Djuptryck: etsning och torrnål

Både etsning och torrnål möjliggör en handritad effekt. Resultat uppnås med minimal ansträngning och inget verktyg som är större än en penna som är nödvändigt. Etsning utnyttjar syra för att bita in bilden i en metallplatta. Först, en syraresistent beläggning täcker metallen, då konstruktionen är skuren från beläggningen. När syran appliceras, bara bränner det till de områden som var ristade. Sedan plattan kan inked och skrivas ut. Torrnål är en grafik metod där en design är repad på en yta. Detta fungerar bra på metaller som koppar. Plexiglas fungerar också bra. Emellertid är en torr punkt platta bara bra för begränsade körningar, som trycket hos pressen slits plattan snabbt.

Djuptryck: Chine-Colle

Chine-colle är en teknik som används med både högtryck och djuptryck, med resultatet lite längre genom att införliva collage. Med linoleum, när plattan inked, är bitar av papper med lim på baksidan placeras över plattan lim sidan uppåt. Därefter tryck papper placeras över plattan, och med en träsked utformning och klibbigt papper gnids på papperet. När papperet skalas tillbaka, är collage bitar anslutit sig till papperet och plattan design inked over the top. Med intaglio, är självhäftande rygg papper lagd över plattan och löper genom tryckpressen.