Hur man använder sångtexter för att lära bildspråk

Hur man använder sångtexter för att lära bildspråk


Använda texter för att lära bildspråk kan vara effektivt eftersom eleverna älskar allmänhet låtar och inte hitta dem som skrämmande som poesi. Eleverna svarar ibland negativt strofen formen och språk som skiljer sig från prosa. Även om huvudprinciperna i texter liknar dem i poesi, gör eleverna inte verkar reagera på samma negativa sätt. Många studenter tycker bildspråk i låtar att vara tilltalande och utmanande.

Instruktioner

1 Beskriv skillnaden mellan bokstavlig språk som säger något med exakt ord och bildspråk som representerar något. Ge ett exempel på bokstavlig språk som "Min kärlek är uppriktig" och bildspråk, "Min kärlek är som en spirande blomma." Diskutera skillnaden. Dela ut en lista med definitioner av termer som används i bildspråk och diskutera innebörden av varje med klassen. Lista följande på tavlan: "Katten log sött." "Tysta ner." "Han är som en hjälte från den grekiska mytologin." "Han har två fingrar." "Hon är en ros." "Hunden skällde samtidigt som badade." Be eleverna att identifiera vilka figur sikt var och en av dessa poster beskriver.

2 distribuera kopior av texterna till Dylans "Like a Rolling Stone" eller liknande sång. Spela låten som studenter följer texterna. Be eleverna berätta vad de tror att betydelsen av titeln är. Vad Dylan jämför med en rullande sten? Diskutera detta. Tala om för eleverna att göra tre kolumner i sina anteckningsböcker och titel dem "bokstavlig" "liknelse" och "metafor." Låt dem titta igenom låten, identifiera så många av dessa som de kan och lägga dem under lämplig kategori i sin lista. Be en elev läsa en liknelse från sin lista. Har en annan elev läsa en rad i texten som har denna liknelse. Diskutera. Gör samma sak för metaforer. Titta nu på den bokstavliga terminologi och jämföra effektiviteten för att få innebörden över. Diskutera.

3 distribuera kopior av Billy Joels "Piano Man" eller något liknande. Spela låten. Be eleverna att klassificera följande: ". Mikrofonen luktar som en öl" "Och piano, det låter som en karneval" eller Vilken typ av bildspråk är Joel använder? Vad betyder Joel menar med "Makin kärlek till sin tonic och gin?" eller "de delar en drink som de kallar ensamhet." Diskutera dessa. Låt eleverna omvandla en linje från texterna i allitteration och infoga ett ord tyder onomatopoeia. Dela dessa med klassen.

4 Tilldela eleverna att skriva texter till en ursprunglig sång om de kan. Om inte, berätta för dem att ta en enkel melodi som "Yankee Doodle" och skriva åtminstone en rad av original texter med hjälp av bildspråk. Dela med klassen.

5 Utvärdera framgången med lektionen genom att ge en frågesport om villkoren för bildspråk som nämndes. Grade tidningarna.