Den mest dramatiska VM-matcher genom tiderna

Den mest dramatiska VM-matcher genom tiderna

Introduktion

Själva det faktum att miljontals människor över hela världen ställer in för att titta på VM ökar den naturliga drama fotboll spelas. Det är sant att vissa matcher falla sönder under spänning och trycket av denna enorma händelse. Dock VM alltid ger en handfull spel som ger spektakulära drama och ikoniska sportbilder. Läs vidare för att återuppleva Maradonas "Guds hand" Schumacher kropp kontroll och Rossis hat-trick, liksom många andra minnesvärda VM stunder.

1982 - Italien 3-2 Brasilien

Brasilien team av 1982, med Zico, Socrates och Falcao var en fotboll purist dröm. Faktum är att många fortfarande beklagar det faktum att den vackra och uppfinnings fotboll de visas i Spanien inte ledde till dem lyfta bucklan. Istället var de slogs ut i denna pulserande andra omgången match av eventuella vinnarna Italien. Paolo Rossi, som skulle väska ett hat-trick, öppnade poäng efter bara fem minuter när han nickade hem en curling inlägg från Juventus lagkamrat Antonio Cabrini. Sokrates slå tillbaka bara sju minuter senare genom att sätta bollen otagbart förbi målvakten Dino Zoff efter en stormning stöter den italienska rutan. Rossi aktiveras sedan på en defensiv fel att lyfta bollen över Waldir Peres att återställa Italien ledningen på 25 minuter. Brasilien belägrade den italienska målet och genombrottet kom så småningom på 68 minuter när Falcao shimmied på kanten av boxen innan bränning bollen över Zoff mål och i mål. Men svängde spelet beslutsamt i Italien favör när Rossi oordning in bollen från nära håll bara sex minuter senare.

1986 - Argentina 2-1 England

Fyra år efter nederlaget i Falklandskriget, Argentina befann sig i en position att ta hämnd på fotbollsplanen. Den spända bygga upp till spelet gav liten ledtråd till drama och kontroverser som skulle utvecklas på Azteca Stadium i Mexico City. Diego Maradona, som fängslade världen med hans geni i denna turnering, producerade två moment inom loppet av fyra minuter som skulle gå ner i VM folklore. Hans ökända "Guds hand" mål, där han stansade bollen över på rusar Peter Shilton, öppnade poäng på 51 minuter. Han rann sedan inifrån sin egen planhalva att göra mål vad som har beskrivits som "Mål av århundradet." England avslutades starkt och drog reducera när Gary Lineker nickade in John Barnes 'kors på 81 minuter. Men Argentina höll på att hävda en av sina mest sweetest VM segrar.

1954 - Västtyskland 3-2 Ungern

Som osannolikt som det verkar nu, gick Ungern in detta VM Final i Bern, Schweiz, som överväldigande favoriter. The Mighty Magyars, ledda av legendry Ferenc Puskas, inte hade blivit slagen i de fyra åren fram till finalen och hade thrashed västtyskarna 8-3 i sin grupp spel. Deras motståndare å andra sidan konkurrerade i sin första internationella turnering sedan slutet av andra världskriget. Allt verkade gå enligt formen boken som Ungern tävlade i en 2-0 ledning efter bara åtta minuter med mål från Puskás och Zoltán Czibor. Med regn på väg ned hårt, tyskarna samlades och mittfältaren Max Morlock hakade på en böjning att dra ett mål tillbaka inom bara två minuter. Ytter Helmut Rahn kvitterade sedan vid bortre stolpen efter en hörna på 18 minuter. Ungrarna var chockad men kom starkt tillbaka under andra halvåret och var endast förnekas av en rad mål-line spelrum och sista desperat utmaningar. Rahn chockade publiken ännu en gång genom bränning låg i botten mål efter racing i den ungerska rutan på 84 minuter. Dramat fortsatte när Puskas hade ett kvitteringsmål uteslutas för offside bara några minuter från tiden. Västtyskarna omfamnade på slutsignalen och spelet som senare skulle bli känt som "The Miracle of Bern."

1994 - Brasilien 3-2 Holland

Detta kvartal-final slog två av världens bästa anfallare mot varandra i Holland Dennis Bergkamp och Brasiliens Romario. I själva verket skulle varje spela sin roll som åtgärden ovikta framför 63.500 fans på Cotton Bowl i Dallas. Spelet vuxit till liv i den andra halvan när Romario instinktivt avslutade en tum perfekt Bebeto korset för att ge Brasilien ledningen efter 53 minuter. Tio minuter senare, med de holländska tilltalande för offside, Bebeto tävlade igenom och rundade målvakten Ed De Goey att fördubbla sin sida fördel. Hans baby-gunga fest skulle visa sig vara en av turneringens mest ikoniska bilder. Bergkamp visade sedan sin svala efterbehandling förmåga att dra reducera för Holland bara en minut senare. Den nederländska fann en equalizer som Aron Winter drivs hem en nick efter en hörna på 76 minuter, men fem minuter senare full-back Branco skickade Brasilien vidare till semifinalerna med en 30-gård frispark som swerved låg innan du flyger in från posta.

1970 - Italien 4-3 Västtyskland

Med bara sekunder kvar på Azteca Stadium i Mexico City, verkade det som om Roberto Boninsegna åttonde minut mål skulle vara tillräckligt för att se Italien nå VM-finalen. Men den italienska försvaret, som hade motstått våg efter våg av tyska attacker, misslyckades med att plocka upp vänsterbacken Karl-Heinz Schnellinger som han avspeglade i rutan för att peta hem en Jürgen Grabowski korset. Perioden som följde var utan tvekan den mest dramatiska VM extra tid i historien med spelet svänga fram och tillbaka mellan de två lagen. För det första, Gerd Muller oordning bollen över mållinjen efter en förskräcklig blandning upp i Italien försvar. Fyra minuter senare, Tarcisco Burgnich aktiveras på dålig tyska försvaret att jämna ut spelet och precis före slutet av den första perioden, italienska mål maskin Luigi Riva visade sin klass för att skjuta hem från 15 yards. Västtyskland åter slogs tillbaka med en Muller sidhuvud på 110 minuter, men ersätta Gianni Rivera sida på foten in i mål som Italien slog en avgörande fjärde raka från omstarten.

1986 - Argentina 3-2 Västtyskland

1986 VM var Diego Maradona turnering. Han befäste sin plats som en av de bästa spelarna som någonsin spelat spelet med en rad fantastiska föreställningar som drivs Argentina i denna final. Ironiskt nog, den här matchen var en av hans tystare spel med Västtyskland fjättring honom med mannen till man märkning av Lothar Matthaeus. Men fortfarande spelade han en avgörande roll i det mål som förseglade Argentina seger. Argentina hade välförtjänt gått in i en 2-0 ledning genom mål från Jose Luis Brown och Jorge Valdano. Med cirka 30 minuter kvar, Västtyskland slutligen övergav sin taktik för att försöka innehålla sina motståndare och gick på offensiven. De slog tillbaka med två mål från hörn omvandlas av Karl-Heinz Rummenigge och Rudi Völler. Men med spelet i sitt slutskede, Maradona spelade en kvick genomskärare på halv volley för att ställa in Jorge Burruchaga gratis mål. Mittfältaren höll sig kall och slitsade passerade målvakten att vinna Argentina sin andra VM.

1966 - Portugal 5-3 Nordkorea

Nordkorea gick in i denna kvartsfinalen på Goodison Park har bara orsakat en av de största upprör i VM-historien genom att slå Italien 1-0. Drivkraften och tro vunnits från denna triumf klart spillts i denna match som Pak Seung-Zin träffade en screamer från kanten av Portugal rutan för att öppna poäng efter bara en minut. Portugal pressas omedelbart en equalizer, men kom upp mot en inspirerad Lee Chang-Myung i mål för Nordkorea. Publiken blev chockad återigen som korean förlängas sin ledning när Li Dong-Woon avslutade ett motanfall från nära håll på 22 minuter. Den portugisiska försvar var nu i oordning och koreanerna slog till igen tre minuter senare som Yang Sung-Kook kastade på en omläggning. Med Portugal till synes ur matchen, den stora Eusebio hakade på en genomskärare att göra mål som skulle utlösa en anmärkningsvärd comeback. Benfica legend följde upp med ytterligare tre mål, två av dem straffskytt. Ytter Jose Augusto förseglade då spelet med en rubriken mål på 80 minuter.

1982 - Västtyskland 3-3 Frankrike (5-4 på straff)

För nästan två timmar den 8 juli 1982 stod fotbollsvärlden förtrollad som Västtyskland och Frankrike spelade en semi-final av extra drama på en kokplattor natt i Sevilla. Västtyskland dominerade tidiga utbyten och tog ledningen genom ett Pierre Littbarski mål efter 17 minuter. Frankrike kvitterade sedan 10 minuter senare som Michel Platini omvandlas ett straff. Med Frankrike dominerar i den andra halvan, inträffade spelets mest ökända ögonblick på 62 minuter. Västtyska målvakt Harald Schumacher kropp kontrolleras Patrick Battiston som substitut bar ner på mål. Saint-Etienne-spelare så småningom stretchered medvetslös från fältet men Schumacher gick ostraffade som tilldelade domaren helt enkelt en inspark. Med stadion i frenesi, till spelet nu påverkas slut formulär slut. Frankrike såg ut att ha bokat sin plats i finalen med två mål från Marius Trésor och Alain Giresse under första halvan av extra tid men tyskarna slogs tillbaka med en balett-esque mål från Karl-Heinz Rummenigge och en overhead spark av Klaus Fischer. Frankrike drabbades då plågan att bli det första laget att förlora en semifinal på straffar.

1966 - England 4-2 Västtyskland

VM kan ofta vara slug frågor, men denna konflikt hade nästan allt du kan önska i en turnering final. De två sidorna handlas snabbt slag med mål från Helmut Haller och Geoff Hurst. Med korn 10 minuter kvar, såg England har gjorde det vinnande målet som Martin Peters avslutade från nära håll. Dock seger ryckt ur sitt grepp som Wolfgang Weber gled bollen över linjen att göra ett sista minuten equalizer. Med spelet i extra tid, Geoff Hurst gjorde då vad som skulle bli den mest kontroversiella målet för all VM-final. Den ryska linjemannen tilldelas ett mål som västtyskarna proteste att West Ham framåt är något skott undersidan av ribban hade inte passerat linjen. Hurst avslutade ett hat-trick med en fantastisk skott i krysset av målet i sista sekunderna.

1986 - Belgien 4-3 Sovjetunionen

Sovjetunionen gick in i denna andra omgången match mot Belgien som stora favoriter. De hade vunnit sin grupp i stil, scoring nio mål i processen, medan Belgien endast hade kvalificerat sig som ett av de bästa tredjeplacerade lag och hade drabbats av skador. Dynamo Kiev anfallare Ihor Belanov öppnade poäng med ett av målen i turneringen på 27: e minuten sköt i krysset från 20 gårdar ut. Sovjet dominerade men kunde inte lägga till en andra och Belgien slå tillbaka med en nära håll mål från stjärnan mittfältaren Enzo Scifo på 56 minuter. Belanov återställde sovjetiska ledningen med 20 minuter att gå, men Belgien kvitterade återigen när Jan Ceulemans kontrollerade långbollar med bröstet innan bränning hem. Med spelet i extra tid, verkade Sovjet till däck och Belgien tävlade i en 4-2 ledning med mål från Stephane Demol och Nico Claesen. Belanov slog sin hat-trick från straffpunkten nio minuter från tid att sätta upp en läktare finish. Chansen var försmådde i vardera änden och Belgien målvakt Jean Marie Pfaff tvingades tippa en Vadim Jevtusjenko sköt över ribban i den döende sekunder.

2006 - Italien 2-0 Tyskland

Denna semi-final i Dortmund producerade en av de mest dramatiska höjdpunkter till en extra tid i VM-historien. Spelet såg avsett att sluta i en straffläggning när Italien, som redan hade träffat stolpen och baren i extra tid, tvingade ett hörn med bara två minuter kvar på klockan. Tyskland kunde bara klara hörnet till Andrea Pirlo på kanten av lådan och playmaker matas ytterbacken Fabio Grosso som slog en härlig skott förbi målvakten Jens Lehmann. Italienarna, som hade desperat trycka framåt i ett försök att undvika en fruktad straffar mot sina expert motståndare, exploderade i extas. Tyskarna kastade nu män framåt i en rasande försök att rädda en equalizer, men Italien valde dem med en snabb kontring drag som var noga färdig i krysset av Lehmann mål av ersättare Alessandro Del Piero. Den tyska dröm att nå finalen på hemmaplan var över och Italien gick på att möta Frankrike i Berlin.