Hur du väljer en svetstråd

Hur du väljer en svetstråd


Metallbågsvetsning (SMAW), som oftast hänvisas till såsom stick svetsning, är en teknik som driver en elektrisk ström genom en flödesbelagda elektroden i metallen som svetsas. Processen skapar en elektrisk ljusbåge, när den smälttråd vidrör metall som skapar tillräckligt med värme för att smälta modermetaller och staven, fusing dem i en svetssträng. Val av en svetstråd beror på tjockleken, typ och tillstånd av metallen du försöker svetsa, liksom den typ av elektrisk ström som används.

Instruktioner

1 Läs svetstråd koder. Varje svetstråd är stämplat med en fem-siffrig kod beteckning som E6011. Bokstaven "E" hänför sig till den elektriska ljusbågen svetsprocessen. De två första siffrorna hänvisar till draghållfastheten hos metallen i stången efter det bildar en svetssträng. Den tredje siffran avser elektrodläget. De två sista siffrorna hänvisar till flussbeläggning på stången, som korrelerar med den typ av ström som skall användas.

2 Välj rätt svetstråd diameter. Diametern är korrelerad till tjockleken av metallplåten du svetsar. Därför, för 1/4-tums tjock folie, använd en 1/4-tums diameter svetstråd. Vid svetsning ett blad som är mellan storlekar stav diameter, välj en stång som är något större i diameter än tjockleken av folien.

3 Bestäm vilken typ av elektrisk ström som behövs för svetsning du utför. DC-ström kan användas med antingen svetstråd fäst till den positiva eller negativa elektroden. En DC positiv ström kommer att lämna ett djupare genomträngande svets, medan en DC negativ ström kommer att producera en svetsfog medeldjup.

4 Identifiera dragstyrka som krävs för svetstråd. En stav som börjar med siffran 70 kommer att ha en hållfasthet av 31751 pund per kvadrattum, en stång som börjar med siffran 65 kommer att ha en hållfasthet av 65.000, och så vidare. Även om draghållfasthet som krävs för en svets bestäms av typ och tillämpning av metallen som svetsas, för att undvika gemensamma fel du bör välja en stav draghållfasthet som är större än den nominella styrkan i metall som svetsas.