Schimpans fakta för barn

Schimpans fakta för barn


Schimpanser lever i Afrika i livsmiljöer som sträcker sig från tropiska regnskogar till bambuskogar. Även schimpanser ser ut som apor, är de inte. Skillnaden mellan en schimpans och en apa är bristen på en svans. Apor har svansar. Schimpanser har opposable tum som en människa och kan använda sina tår för att ta objekt. Schimpanser kan också gå upprätt som en människa, men bara för en kort sträcka.

Hotade arter

Schimpans fakta för barn


Schimpanser en gång levde i miljontal. Nu, schimpanser lever i en population av upp till 300.000 spridda över hela Afrika, enligt Rädda Chimps. Längs Elfenbenskusten i Afrika, minskade en schimpans befolkningen med 90 procent på bara 20 år. På grund av förstörelse av livsmiljöer, sjukdom, loggning och jakt får en dag ansikte utrotning schimpanserna.

Mat

Schimpans fakta för barn


Schimpanser äter en mängd olika livsmedel. De älskar frukter och växter, men kommer att äta insekter och kött. En schimpans kan också äta bark från ett träd. Schimpanser samlas socialt tillbringa en stor del av sin dag letar efter mat. De är smarta och kan komma ihåg var du ska leta efter de bästa frukter. Efter jakt efter mat, är maten delas och delas med gruppen i en gemensam ansträngning.

verktyg

Schimpanser kan göra verktyg för att äta. En schimpans kan forma en pinne för att få insekter från marken eller en logg. En schimpans kan också använda en sten för att bryta öppna poster såsom nötter. En schimpans kan använda ett blad som en servett, eller till och med att dricka vatten från. Det kan ta år för en schimpans att lära sig att använda ett verktyg. Att lära sig att använda ett verktyg får vidarebefordras till varje schimpans.

andra fakta

Schimpanser lever i små samhällen, med en manlig är den dominerande ledare. En schimpans kan leva till 60 år gammal. Ungefär som människor, schimpanser bildar täta sociala band med varandra. Schimpanser kommer att hålla händerna och brudgummen varandra, som ett tecken på att visa sin tillgivenhet. Schimpanser kan kommunicera med högfrekventa hoots, ansiktsuttryck och gester. I fångenskap har schimpanser lärt teckenspråk för att kommunicera med sina mänskliga fastighetsskötare.