Vad är lägesyrsel?

Vad är lägesyrsel?


Lägesyrsel kallas också BPPV, eller lägesyrsel. Enligt Mayo Clinic (se referens 1), är lägesyrsel en vanlig orsak till yrsel. Även BPPV är inte en allvarlig medicinsk sjukdom, kan det orsaka obehag. Äldre personer med yrsel kan ha en större risk än andra att falla. Din läkare kan hjälpa dig att behandla och hantera din svindel.

Vad är lägesyrsel?

Identifiering

Innerörat är en komplex struktur som innehåller vätska, sensorer och otolith organ som övervakar dina rörelser och position av huvudet. De otolith organ innehåller små kristaller. Om dessa kristaller rubbas, kan du bli mer känslig för normala huvudrörelser. Detta resulterar i yrsel.

orsaker

Ofta milda till svåra slag mot huvudet kan orsaka örats kristaller att lossna. Din läkare kan också avgöra om en sjukdom är att skylla för skador på innerörat, eller ens om skadan inträffat under öronkirurgi.

symptom

De vanligaste symtomen på lägesyrsel inkluderar yrsel, yrsel, ostadighet, illamående, kräkningar, dimsyn, balansproblem och känslan som din omgivning snurrar omkring dig.

överväganden

Medan yrsel och svindel är oönskade, inte lägesyrsel vanligtvis inte resulterar i andra medicinska komplikationer. Men om din yrsel orsakar frekventa kräkningar, bör du undvika att bli uttorkad.

Lösning

Behandling för lägesyrsel består av en typ av sjukgymnastik kallas canalith ompositionering förfarande. Läkaren kommer att manipulera dina huvudrörelser på ett sätt som flyttar kristallerna ur hörselgången och i ett område där de inte kommer att orsaka yrsel. Under flera dagar efter ingreppet kommer du behöver för att hålla huvudet högt när de sover eller liggande. Prop upp huvudet på ett par kuddar. Den canalith ompositionering förfarande kan behöva upprepas några gånger tills yrsel avtar.