Romerskt bad teknik och design

Romerskt bad teknik och design


I det gamla Rom, badhus var en vardags händelse. Skatter som tas ut på vattenledningar gjort det dyrt för de flesta romarna att ha ett badrum. Roman framsteg inom teknik, VVS, värme och arkitektonisk utformning gjorde det möjligt att ta emot tusentals badande i en komplex. En del av dessa gamla komplex kan fortfarande ses i dag på platser som staden Bath i Storbritannien

Roman Bath Complex

En typisk romerskt bad var mer än en pool av vatten; Det var en gemenskap anläggning bestående av toaletter, en övning gård, omklädningsrum, varma och kalla bad kammare och ofta en arena. Dessa faciliteter krävs en ständig tillförsel av vatten, värme och en stark infrastruktur. Romerska bad konstruerades med hjälp av innovationer såsom akvedukter, hypokaust värme, välvda tak och betong.

vattenledningar

Romarna använde akvedukt teknik, lånade från grekerna, för att få vatten till badet. Med hjälp av gravitationen för att dra vattnet neråt, många akvedukter gick igenom omfattas diken och tunnlar att förbli dolda fiender. Tryck rör fungerar som inverterade sifoner användes för att dra vatten uppåt i djupa dalar. Arkader, som var stora broar byggda med en serie bågar, höll vattenflödet upphöjd över befolkade platser.

Värmesystem

För att hålla bad varm, romerska ingenjörer utvecklat hypokaust värmesystem. En marmorgolv höjdes på pelare, värms sedan med en brasa. En serie av lergods rören transporteras den varma luften genom väggarna, upphettning av luften i badet över 98,9 grader Celsius. Denna teknik höll bad ständigt hot.

Välvda Bath tak

Bad växte med den romerska utveckling av välvda tak. Välvda tak gjordes i en fast massa med betong. Den nya designen möjlig romerska arkitekter för att bygga takkonstruktioner som kan stödja stora utrymmen. Mindre badhus kan hysa några hundra badare, medan dessa större strukturer kunde rymma tusentals åt gången.

Roman Concrete

Innovationen av betong användes i stor utsträckning i byggandet av romerska bad. Den romerska arkitekten Vitruvis skapade betong genom att blanda kalk med vatten för att bilda ett pulver. Genom tillsats av mer vatten till pulverblandningen, är en pasta gjord som binder till stenar och sand, som sedan kan gjutas och härdade. Vid framställning bad strukturer har vulkanisk aska eller krossade kakel ofta till betongen för att ge tätskikt.