vitklöver groningstid

Hur man odlar Vitklöver

Hur man odlar Vitklöver


Vitklöver (Trifolium repens), som ibland kallas holländska klöver, har sitt ursprung i Asien och Europa. Trots sitt namn, detta marktäcke ger också rosa blommor. Anläggningen är en perenn som växer 8 inches tall; dess frön som används för att rutinmässigt ingår i gräs utsäde mixar. Vitklöver assimilerar kväve från luften, lägga till det i jorden och minskar behovet av gödningsmedel. Det är också mjuk, enkel att underhålla och återvinner väl från klippning. Förutom att vara en gräsmatta följeslagare, fungerar vitklöver som en näringsrik baljväxter för bete boskap.

Instruktioner

1 Skicka ett jordprov till länet kooperativa förlängning tjänst för pH och näringsanalyser hösten innan du plantera vita klöverfrön. Följ kalknings instruktionerna i labbrapport för att höja pH till 6,4 om så är nödvändigt. Applicera fosfor och kalium till jorden som rekommenderas. Vitklöver behöver inte kväve i marken.

2 Bryt upp jorden med en hacka och spade en vecka före sådd klöverfrön. Rake sängen för att göra en slät yta. Dra baksidan av rake över marken till fast den. Om gräset växer redan på plats, klippa det mycket kort och skrapa jorden med en metall rake.

3 Broadcast 56,7 till 227gr vita klöver frön per 1000 kvadratfot tidigt på våren. Använd mindre mängd om en annan gräset är i sängen och du tänker för den andra gräs att vara den dominerande arten. Sprid en hög grad av vita klöver frön om du vill att det ska bli den dominerande marktäcke. Knappt begrava frön under ett tunt jordlager om inget gräs växer på platsen. Några frön bör förbli synlig.

4 Skölj de vita klöverfrön vid plantering. Bibehålla markens fukthalt tills groning. Tillämpa en tum av vatten till den etablerade vitklöver när plantorna börjar vissna.

Hur man kan bli av vita klöver utan att förstöra gräsmattan

Hur man kan bli av vita klöver utan att förstöra gräsmattan


Att handskas med vitklöver är en oundviklig del av gräsmatta underhåll för dem som föredrar en grönskande gräsmatta. Vitklöver (Trifolium repens) har en låg och sprida vana som undgår gräsklippare blad, och det sprider sig lätt genom nya rötter groning från den låga stjälkar och frösättning under hösten. Den växer bäst på underfed, torra gräsmattor som ofta och är nära slåtter. Det finns ingen anledning att förstöra din gräsmatta att utrota vitklöver eftersom förbättra odlingsförhållanden för gräset minskar sina chanser att överleva, men vanlig gräsmatta ogräs mördare applikationer behövs också för att hålla den under kontroll.

Instruktioner

1 Gräv ut vita klöver växter med en murslev, ta bort så mycket av roten som möjligt på små gräsmattor med några växter. Gräs växer för att täcka gapet.

2 Rake gräsmattan innan klippning höja klöver löpare tillräckligt höga för att skäras. För efterföljande klippning, höja skärnivån för gräsklippare och klippa gräset mindre ofta. Klöver kämpar för att överleva i högt gräs. När klöver är blomningen, använd en gräslåda på din gräsklippare och inte sätta gräsklipp i komposten eller använda som kompost eftersom detta hjälper sprida klöverfrön.

3 Vatten gräsmattan under torra perioder. Använd ett sprinklersystem eller blöta gräset ordentligt med en trädgårdsslang.

4 Foder med gräsmatta gödning under växtsäsongen. Börja i april med en fjäder gräsmatta gödningsmedel, sedan tillämpa sommar gräsmatta gödselmedel var sjätte vecka till september. Tillämpas vid en hastighet av 30 g (1 ounce) per kvadratmeter (kvadratyard), eller i enlighet med tillverkarens instruktioner. Om gräsmattan är fortfarande i dåligt skick i september, tillämpa en höst gräsmatta gödningsmedel.

5 Applicera en gräsmatta ogräs ogräsmedel som lämpar sig för vitklöver. Rake ut de bruna, döda klöver växter. Lawn ogräsbekämpningsmedel är vanligtvis inte effektiva efter augusti när klöver sätter frö.

6 Applicera gräsmatta sand på våren. Vitklöver föredrar alkaliska jordförhållanden och gräsmatta sand är surt.

7 Spike gräsmattan för att lufta jorden under och ge bättre odlingsförhållanden för gräset. Använd en gräsmatta luftare trädgård gaffel, trycka den i marken ca 10 cm (4 tum) djup, upprepa alla över gräsmattan var 10 centimeter.

Vilken typ av ljus Har en Shamrock växt behöver?

Vilken typ av ljus Har en Shamrock växt behöver?


Shamrocken, vetenskapliga namnet Oxalis regnelli, har länge förknippats med St Patrick och Irland. Det är en populär inomhus krukväxt på grund av dess klöver formade blad som förekommer i grupper om tre. Men när de är korrekt vårdas det också kommer att producera kluster av små vita, röda, rosa eller gula blommor, beroende på sort. TheGardenersRake.com säger Shamrock irländska föreningen kom eftersom Patrick använde förmodligen anläggningen för att illustrera den heliga Treenigheten till människor han konverterade.

lätta Krav

Shamrocken växt växer från en glödlampa och gör bäst i ljusa, direkt solljus. Det kommer att överleva i indirekt ljus, säger GardenGuides.com, men att producera sommaren och den djupaste gröna blad anläggningen bör hållas i direkt solljus. Anläggningarna kommer att leva i flera år om de vårdas.

Jord och gödning

Shamrocks göra bra i kommersiell krukväxtjord. Jorden bör hållas fuktig men inte blöt, säger GradenGuides.com. Du bör vatten tills vattnet rinner ut ur hålen i botten av krukan. Låt grytan rinna av ordentligt. Aldrig hålla en vitklöver växt i stillastående vatten. Medan anläggningen växer och blommande, bör du gödsla med en kommersiell flytande krukväxt gödselmedel om var tredje vecka, följande produkt riktningar.

dormant Period

Shamrocks, liksom andra lökväxter, har perioder av dvala. Anläggningen verkar vara döende men allt den gör kommer att sova en stund. Shamrocks gå vilande ungefär två gånger om året, säger TheGardenersRake.com. Växtens blad gulnar och anläggningen ser slokande. När detta händer, skära ned på vattning och plocka bort de gulnade bladen. Snart hela anläggningen kommer att se ut som det är döende. Vid det här laget bör du skära ner alla blad och stjälkar och flytta anläggningen till en sval, svagt upplyst område för att vila. Det kommer att stanna vilande i ungefär två månader. När ny tillväxt visas flytta anläggningen tillbaka i solljus, vatten väl och återgå till normal omsorg.

omplanteringen Shamrocks

Shamrocks bör repotted varje år eller två genom att överföra dem till en något större behållare. Detta ger dem färsk näring och lite utrymme för nya rottillväxt, säger TheGardenersRake.com. Plantera dem på våren när anläggningen växer aktivt. Tvätta den nya krukan ordentligt och låt den torka. Avlägsna vitklöver från den befintliga potten genom att sätta potten på sin sida och knacka på sidorna medan försiktigt dra vid basen av anläggningen tills den glider ut. Sätt 2 inches av ny mark i den nya krukan, sätta anläggningen i och fyll i runt kanterna med ny jord tills krukan är full. Vattna den ordentligt.

shamrocks Utomhus

Shamrocks kan planteras utomhus i ett soligt område med väldränerad jord. Jorden bör hållas fuktig men inte fuktig våt som alltför mycket fukt kommer att orsaka vitklöver lampan att ruttna, säger GardenGuides.com. Använd en kommersiell flytande vecka gödsel men späd det till halv styrka. Shamrocks kan inte överleva frysning. Överför växterna från marken i en pott varje höst innan den första frosten och sätta potten i ett soligt fönster. Anläggningen kan återföras till naturen på våren efter frost faran är över. Du bör dela utomhus Shamrock glödlampor vartannat år, plantera varje avsnitt i sin egen kruka.

Hur man gör en klöver gräsmatta

Hur man gör en klöver gräsmatta


Frön av vitklöver, även kallad holländsk klöver (Trifolium repens), som används för att rutinmässigt läggas till gräsfrö mixar. På 1950-talet började fabriken att förlora popularitet. Numera vissa husägare anser klöver ett ogräs. Även anläggningen invaderar dåligt hålls gräsmattor, erbjuder även fördelar - vitklöver absorberar kväve från luften och lägger till marken, vilket minskar behovet av gräsmattan gödning. Som torka toleranta arter, låter vitklöver också du håller en gräsmatta samtidigt spara vatten. Klöver, dock inte dåligt under tung trafik. Plantera den i kombination med gräs, precis som det brukade göra.

Instruktioner

1 Rensa plantering området från skräp och ogräs. Om standard gräs växer redan på plats, klippa det kort så klöverfrön kan nå marken när du sänder dem. Om sängen är nakna, samla totalt 450 g (2 koppar) jord från olika platser i planteringsområdet från ett djup av 15 cm (6 tum). Blanda alla jorden i en plastpåse. Ta den till en skogs Commision kontor eller ett lokalt universitet för pH och näringsanalyser. Klöver kräver inte kväve sättes till marken, men den kan behöva fosfor och kalium, samt kalk om marken pH är under 6,4.

2 Till marken till ett djup av 10 till 15 cm (4 till 6 tum). Om gräset är på plats, skrapa på ytan hårt med en metall rake för att luckra upp jorden.

3 Broadcast gödningsmedel och allra helst kalk rekommenderas som ett resultat av den jordtest. Vattna ändringar i om en gräsmatta växer. Införliva kalk och gödning i marken med en spade om inget gräs är närvarande. Rake en naken yta för att jämna ut och driva en gräsmatta rulle över den för att avlägsna luftfickor.

4 Sugga 56,7-227 g (2-8 oz) av vita klöver frön per 93 kvadrat m (1000 kvadratfot) i början av våren. Broadcast dem på de högsta nivåerna för att göra klöver den dominerande arten i din gräsmatta. Blanda gräsfrö med klöverfrön om en gräsmatta ännu inte existerar. Rake lätt att ytligt täcka fröna om marken är bar. Inte begrava dem helt under jord. Om gräset är närvarande, borsta gräsmattan lätt med krattan att skjuta klöverfrön ned till markytan.

5 Skölj frön och behålla området fuktig tills växterna etablerats. Från denna punkt, vattna klöver gräsmatta med 2,5 cm (1 tum) fukt när växterna vissnar. Applicera inte kväve om ett jordtest bestämmer det är nödvändigt. Klipp en klöver gräsmatta som du klipper en vanlig gräsmatta, observera höjd kravet på gräsarter.

Mini Växt gåvor

Mini Växt gåvor


Växt gåvor kan vara en trevlig present som håller på att ge flera månader efter den inledande närvarande ges. En miniatyr växt kan ses som en nyhet post och även som en mer hanterbar och lätt att ta hand om anläggningen. En liten anläggning är också lättare att rymma i snävare uppehållsrum än en stor anläggning.

Miniatyr Rose Växt

I stället för att ge en stor rosenbuske till någon som kan ha begränsat utrymme för att rymma det, överväga att ge en miniatyr rosenbuske sprut rosor. Formen, stil och färg på blommorna är densamma som den traditionella rosenanläggningen, dock miniatyr rosor ta upp mycket mindre utrymme. Mindre rosor kan också läggas till en trädgård.

Kaktus

En liten kaktus växt kan lägga till en västerländsk touch till ett hem inredning utan att vara alltför överväldigande. En liten, blommande kaktus växt är en okonventionell växt val och en som också har en hel del tecken, förvandla den till en konversation bit. På grund av sin taggiga karaktär, är en mindre kaktus som kan sitta utom räckhåll på en hylla idealisk för en aktiv eller nära quartered miljö.

Bambu

Bambu växter kan komma i en mängd olika storlekar, inklusive miniatyr, och kan lägga till en exotisk asiatisk touch till ett hem eller rum inredning. Lätt att ta hand om, en bambu växt kan också placeras på en hylla eller ett skrivbord, vilket gör det till ett idealiskt val för en studentrummet eller liten lägenhet. Fyll sin vas med små stenar i stället för jord för ett estetiskt tilltalande sätt att visa anläggningen.

Vitklöver

En miniatyr shamrock växt kan lägga till en pulserande explosion av grönt till ett rum inredning samtidigt föra mottagaren lycka. Placera en liten shamrock växt i en liten behållare på en fönsterbräda eller hylla. Shamrock växt, som vanligtvis förknippas med Irland och Patrick, fungerar som en okonventionell och iögonfallande krukväxt. Även känd för att vara bra för rengöring av luften, kan en vitklöver växt också bidra till att främja en ren och hälsosam hemmiljö.

banzai Tree

Den japanska Banzai träd ofta tänkt att bringa lycka, lugn och ro för dem som äger och brukar den. Trädets är vanligtvis mycket små och kan lätt tjäna som center, hylla dekorationer eller soffbord accenter. Köp en bevarad Banzai träd som kommer att förbli samma storlek, form och färg utan underhåll att göra gåvan lätt på mottagare som inte har en "gröna fingrar".

När Spray White Clover i gräsmattan

När Spray White Clover i gräsmattan


Vitklöver är antingen en föredragen gräsmatta substitut eller en ogräs beroende på önskad konsistens och leta efter varvet. När vitklöver är en perenn ogräs, måste trädgårdsmästare spraya sina gårdar med ett ogräsmedel som inte kommer att skada sin egen torv. I själva verket, sprutning vitklöver i början av sin växtsäsongen ger optimal kontroll eftersom unga ogräs är lättare att döda än mogna växter.

timing

Vita klöver dyka upp i gräsmattan på våren eller hösten. Ogräset frodas när lufttemperaturen är svala och marken är fuktig. Tid din Herbicidsprutlösningen i början av sin växtsäsong. Om vita klöver fläckar tar upp stora delar av gräsmattan, måste du reseed efter avlägsnande av ogräs för att förhindra ogräs dra nytta av bar jord. Eftersom sommaren är en svår tid att hålla jorden fuktig för gräs frögroning, planerar att ta bort klöver och reseed de områden på våren eller hösten.

herbicid Framställning

Välj en tid när temperaturen har sjunkit under 26,7 grader Celsius för att spraya dina vita klöver. Dessutom behöver du minst 24 timmar torrt väder för herbiciden att absorbera i vitklöver lövverk. Undvik att klippa din gräsmatta i två dagar innan och efter applicering din klöver ogräsmedel. Klippning vita klöver innan applicering av spray kommer att bekämpningsmedlet mindre effektiv. Desto mer ytarea på klöver, absorberar mer herbicid i växten.

Herbicid

Använd ett ogräsmedel som innehåller den aktiva substansen MCPP. Läs etiketten för att säkerställa att herbiciden inte kommer att skada din torv och använda rätt mängd därefter. Om du planerar att återsådd gräsmattan, vänta tre till fyra veckor för herbiciden att läcka ut i marken. Ogräsmedel rester i jorden skadar gräs frögroning eller andra prydnadsväxtfrön.

overseeding

Overseed din gräsmatta med din egen föredragna torv gräs efter herbiciden rester har lämnat jorden. Om odla en varm säsong grästyp, se till att du overseed din gräsmatta innan temperaturer svalna vintern. Det är viktigt för uppvärmning säsongen gräs att etablera före vintern. Underlåtenhet att ge din gräs tillräckligt med tid att växa resultat på vintern skada och mer kala områden. Cool-säsongen gräsfrö kommer att ha tid att etablera sig och växa, eftersom denna grästyp trivs i svala temperaturer.

Vilka blommor lockar Lady Bugs?

Vilka blommor lockar Lady Bugs?


Nyckelpigor är kända för trädgårdsmästare för sin förmåga att konsumera tusentals växtskadegörare i sina korta livstider. Men nyttiga insekter som nyckelpigor måste också nektarväxter, en plats att lägga sina ägg, och växter som skydda dem från rovdjur. Under våren, nyckelpigor söker pollen och andra livsmedel, lägger sina ägg i bladlöss kolonier under våren och sommaren, och viloläge under hösten och vintern i anläggningen vägra och skrevor.

Ettåriga och perenner

Plantera annueller och perenner att ge nektar för nyckelpigor kommer att göra din trädgård en attraktiv plats för både nyttiga insekter och människor. Välj annueller såsom Alyssum, brudslöja, ringblomma, kosmos, ringblommor, solrosor och Zinnia, som alla växer lätt från frö. Perenner såsom bibalsam (Monarda), gullris (Solidago) och CANDYTUFT (Iberis) också locka nyckelpigor.

bultning grönsaker

De små blommorna bildas när köksväxter passerar deras främsta och börja bult är attraktorer för nyckelpigor, så låt några av dina grönsaker och örter gå till utsäde. Favoriter omfattar morot, broccoli, brysselkål, kål, spenat, ruccola och senap.

örter

Blommande örter ger även nektar och skydd för nyckelpigor. Favoriter omfattar angelica, dill, fänkål, mynta, timjan, koriander / koriander, rue, mattram, anis isop, citronmeliss, persilja, libbsticka och lavendel.

vilda växter

Blommande "ogräs" som rölleka, Queen Anne s spetsar, vitklöver, renfana, luddvicker och maskrosor fungerar också som nyckelpiga attraktorer. De finner också vilda gräs till belåtenhet.

Hur man gör irländsk spets

Hur man gör irländsk spets


Irländsk spets är en form av virkning inspirerad av venetiansk spets som gör tredimensionell Lacy motiv och mesh bakgrunder. Tre av de mest populära blommotiv är vitklöver, blad och ros. Irländsk spets kan bearbetas som en enda elegant design eller en komplett och intrikata mönster. Arbetade i fin bomull eller linne garn, ser det bäst när den placeras över mörka eller medium färg slät tyg. Irish spetsmönster kan användas för att försköna poster heminredning och modeaccessoarer.

Instruktioner

1 Välj en irländsk hålmönster för heminredning eller modeaccessoarer. Bestämma storlek och form du planerar att göra och välja motiv och mesh grund stilar. Läs igenom hela mönstret och öva arbeta stygnen och mesh bakgrund innan det aktuella projektet.

2 Skär muslin tyget en tum större än storleken på det färdiga projektet. Förbered ett rutnät för att göra nätet grunden genom att mäta och rita lika avstånd 1-tums korsande diagonala linjer på toppen av muslin, eller på annat sätt som anges i den irländska hålmönster.

3 Virka varje irländsk spets motiv separat och avsluta alla grund sladdar och stjälkar enligt anvisningarna. Ordna motiven ovanpå muslin galler enligt mönster. Ös varje motiv till muslin i dess centrum, men lämna kanterna lös. Koppling till andra motiv endast där punkterna touch. Forma motif sladdar och stjälkar med utformning och baste i läge. Väv alla ändar på baksidan av spets.

4 Arbeta mask fundamentet runt motiven i de två första raderna i grunden kedjan. Med rätt sida upp, tråckla den till den nedersta raden av nätet och arbeta den tredje raden. Fortsätta att arbeta mask fundamentet upp till höger till toppen av motiven, stygn bakom varje motiv som anges i mönstret. Fäst av tråden och fäst till det nedre vänstra och arbetar på samma sätt som för den högra sidan. Fortsätta arbeta över topparna av motiv från vänster till höger plocka upp tidigare arbetat mesh grund stygn i förekommande fall, och tråckla mask grunden till nätet som du syr.

5 Gör en spetskant om så önskas eller som anges i mönstret, som arbetar runt alla sidor av maskan grunden.

6 Ta bort den färdiga irländska spets från nätet genom att försiktigt skära och kasta bort de tråckla trådar. Sy för hand till posten heminredning eller modeaccessoar som det gjordes. Tack alla lösa grundtrådar och säkra motiv genom att göra en liten söm i varje centrum. Ånga lätt utan att röra spets för att ställa på plats.

Tiden för Clover frögroning

Tiden för Clover frögroning


Clover är en medlem av Trifolium släktet, som omfattar över 300 perenna baljväxter. En av de vanligaste odlade, i allmänhet som foder för boskap, är vitklöver (Trifolium repens) som växer från 6 till 8 inches i höjd. Även klöver kommer att överleva i torr jord, trivs den i fuktig, även dåligt dränerad, jordar. Medan vissa anser klöver i hemmet trädgård att vara ett ogräs, andra plantera den som prydnads marktäckare. Klöver växer lätt från frö.

timing

Den ideala tiden för klöver frögroning är våren, även om hösten sådd fungerar så bra. Tidigt på våren innebär en möjlighet för mindre konkurrens för plantor som bredbladiga ogräs har ännu inte gro. Vit klöver frön kan sådde på frusen mark och kommer att gro när jorden värms. När temperaturen är över 15 grader Celsius, klöverfrön gror i mindre än en vecka.

Förberedelse

Många husägare lägga klöver till en befintlig gräsmatta. Förbered gräsmatta före plantering med kraft kratta att lossa jorden och ger fröna något att hålla sig till. Vid plantering i jorden, plöja och kompakt jorden för att göra det fast. Vatten sängen djupt - åtminstone till 10 inches - före sådd.

plantering

Klöverfrö är ganska liten, så sådd det är lite mer utmanande än sådd gräsfrö. Enhetlighetens skull blanda fröet med sand eller sågspån innan den läggs till spridaren. Använda 56,7 till 227gr. utsäde per 1000 kvadratfot vid plantering i gräsmattan. Den högre hastigheten kommer att se fler klöver än turfgrass. Gå gräsmattan, sprida klöver frö i en korsvis. När odlas i en hage, sugga 0.907kg. klöver frö per tunnland. Vatten väl efter plantering, och hålla jorden fuktig tills klöverfrön gro och etablera - åtminstone under de första 10 dagarna.

Underhåll

Clover kräver ingen extra kvävegödselmedel och i själva verket inte frodas i kraftigt befruktade områden eftersom växten är en baljväxt och erhåller kväve från luften. Applicera fosfat, om det behövs, på hösten eller våren, enligt resultaten av ett jordtest. Den klöver kan kräva ytterligare näringsämnen, såsom magnesium, beroende på jordtyp. Läns Cooperative Extension kontor erbjuder låg kostnad, ibland gratis, jordtest, och agenterna ge förslag på hur man kan ändra din jord.

Clover Leaf och Bead hantverk

Clover Leaf och Bead hantverk


Gör lyckliga symboler för att bjuda in lyckan av irländare på Sts Patrick dag eller för andra festligheter. Skapa en lycklig shamrock charm eller göra smycken prydnadssaker såsom halsband, örhängen och armband med hjälp av klöver design. Inkludera barnen och genomföra kombinera med andra medier såsom papper för att skapa dekorationer eller väggdekorationer.

Fyra-Leaf-Clover Pin

Göra en mängd olika fyra-leaf-klöver storlekar med flexibel tråd för jacka slagen eller tillbehör. Forma fyra separata hjärtan med sterling silver, guld-tonad eller koppartråd. Skjut pärlor i komplementfärger och typer såsom glas eller kristall och forma tråden. Välj pärlor i grönt färgscheman genom att blanda olika nyanser av grönt. Lämna en 1-tums svans i ena änden och skär kanterna med avbitare. När du har slutfört fyra hjärtan, vrider ihop ändarna i mitten av hjärtat. Du kan glida ett stort hål pärla på tvinnad tråd eller spola snitt för att fästa en platt-back brosch stift.

Tre-löv-Clover Örhängen

Design one-of-a-kind smycken genom att klöverformade örhängen. Du kan göra dinglande örhängen med hattpinnar, som i allmänhet har en platt skiva i ena änden, håller pärlorna på plats. Skapa en vass look genom att ersätta traditionella gröna pärlor med strukturerade eller metallpärlor. Inkludera dekorativa distans pärlor i pärla placering. Om du gör långa, dinglande örhängen, omfattar samma pärla placering systemet upphängningstråden. Till exempel, om den klöver sitter vid basen av en 3-tums-lång tråd, innefattar placeringen ordning. Fäst fynd såsom örhänge inlägg eller fiskekrokar att bära klöver örhängen.

Klöverblads Paper doilies

Gör heminredning för ett tema part. Välj struktur eller färgglada kartong och rita en frihand klöver. Du kan också dra den önskade bladform på ett separat blad och klipp ut för att spåra på kartong för ännu formade pappersservetter. Använd dekorativa sax för att klippa doilies. Dessa saxar har format blad, gör ett designmönster på papperet vid kapning. Lägg pärlor runt klöver gränsen med hantverk lim.

Clover hantverk för barn

Skapa helgen hantverk projekt med barnen genom att göra hängande klöver mönster. Använd färgglada konstruktion papper och skär långa remsor. Forma banden i den klöver design för att skapa tre- och fyra-löv klöver. Barnen kan limma bladen tillsammans i vitklöver form med hantverk limstift. Trä en dekorativ hängande sträng genom den öppna blad design och hänga. Barnen kan också använda tjockt papper för att klippa banden och lim utsäde pärlor före formning eller hängande.