parbibg av sto

Hur man monterar en hingst och föda en sto

Hur man monterar en hingst och föda en sto


Processen för att para en hingst med ett sto kallas "montering" eller "täcker." Innan du börjar avel processen, anser stoet och hingsten noggrant och se till att det inte finns några genetiska fel på vardera sidan. Har en veterinär ge både djur en hälsokontroll, särskilt om stoet inte har fölat tidigare. Dräktighetstiden av ett föl är ungefär 11 månader, och stoet kommer att behöva regelbundna veterinär kontroller under graviditeten, liksom en lämplig kost och vitamintillskott.

Instruktioner

1 Kontrollera att ditt sto är redo att föda, annars hon inte kommer att vara mottaglig för hingst och kan skada den. Ston kommer i säsong under brunstcykel, som sker under våren och sommaren och varar cirka tre veckor. Vid kommersiella dubbar, kommer ston testas med en "teaser hingst," en häst med lägre värde som presenteras för stoet att kontrollera hur mottaglig hon är. För en privat uppfödare, är det enklaste sättet att berätta om ett sto är mottaglig för att ha en kontroll göras av en veterinär.

2 Halter stoet, klippa en lång lina till hennes grimma och har en assistent ta henne till ett avgränsat område. Helst bör detta vara ett stort skjul snarare än ett fält, så att det inte blir några distraktioner.

3 tygla hingsten. Klipp ett rep till endera sidan av lite, och har två personer leda honom till avel skjul. Assistenterna måste kontrollera hingst och inte tillåta honom att ta ut direkt innan stoet. Som hingst närmar stoet, bör hon börja vända hennes bakdelen mot honom och lyfta svansen åt sidan, känd som "presentationer." Låt två hästar att närma sig långsamt. Låt hingst att nuzzle stoets bakkvartsparter att etablera sin beredskap att monteras. Om stoet öron platta tillbaka plötsligt eller någon häst börjar bli upprörd, separera dem omedelbart.

4 Se till att hingst monterar stoet direkt bakifrån snarare än från sidan. En fjärde person bör vara klar i stoets bakkvartsparter att styra hingst i om det behövs. Hingsten kan bita på stoet hals för att balansera; detta är normalt, men bör inte vara alltför aggressiv. När parningen är klar hingsten kommer att glida bakåt av sto och bör omedelbart tas ur avels skjul.

5 Led sto runt för ett par minuter tills hon har lagt sig. Upprepa avel varje dag under stoet säsong eller tills det finns tecken på att hon inte längre är mottaglig för hingsten.

Hur man mjölka en sto

Hur man mjölka en sto


Mjölken av en kvinnlig häst kan erhållas genom mjölkning att mata föl, test för när en gravid sto är att föda eller att ge mjölk för humankonsumtion. Stoets mjölk har blivit en populär dryck som används av personer med allergier mot komjölk och eftersom det har en lägre kalori takt än mjölk från en ko. Hästuppfödare testar ofta mjölken från ett sto för att få en inblick i hur snart kan förväntas en överhängande födelse; sammansättningen av mjölken ändrar före förlossningen och strax efter förlossningen.

Instruktioner

1 Lokalisera de två juver stoet mellan de bakre benen på hästen närmar stoet från sidan och inte direkt bakom djuret. Handtag juver stoet som ska mjölkas regelbundet under perioden före mjölkningen sker för att skära ner på risken för en olycka eller skada som uppstår när mjölkning.

2 Närma stoet långsamt och tyst för att minska risken att rubba hästen innan man börjar mjölka henne. Placera hinken under juver sto och försiktigt röra juvren med fingrarna.

3 Ta tag i juvret försiktigt över bröstvårtan mellan pekfingret och tummen på en hand. Pressa juvret mellan pekfingret och tummen när du flyttar pekfingret ned juvret mot bröstvårtan utan att klämma juvret. Släpp greppet om juvret och återgå till utgångsläget att fortsätta mjölka stoet.

4 Upprepa processen att mjölka stoet tills tillräckligt med mjölk har erhållits för ändamålet krävs. Plocka upp hink fylld med stoets mjölk och röra sig bort från stoet långsamt för att undvika att rubba hästen.

Hur berätta om ett sto är i värme

Hur berätta om ett sto är i värme


En stoets estruscyklerna vanligtvis endast ske under våren, sommaren och tidig höst. Mares cykel ungefär en gång var 21-23 dagar, med några ston som har längre eller kortare cykler. Att veta hur man berättar om ett sto är i värme är viktigt om du vill odla henne eller behöver för att förutsäga humörsvängningar som kan störa utbildning eller andra aktiviteter.

Instruktioner

Hur berätta om en Mare är i Heat

1 Se upp för beteendeförändringar. Vissa ston visar personlighetsförändringar medan i värme, såsom missnöje, irritabilitet och ångest. Att beteendet kan riktas mot andra hästar, mot människa, eller båda.

2 Om det är möjligt, införa stoet till en hingst att se hur hon beter sig. Om ditt sto är i värme, kommer hon att acceptera hingsten och kan öppet uppmuntra hingsten att montera henne. Om ditt sto är inte i värme, kommer hon sannolikt sparka, bita, eller visa andra aggressivt beteende mot hingst.

3 Leta efter tecken på "blinka" om du misstänker att din häst är i värme. Blinka är en term som används för att beskriva öppning och stängning av den undre vulva av en sto under sin värme cykel. Även om detta fenomen är svårt att beskriva i ord, är det mycket tydligt vid visuell inspektion.

4 Bestäm om ditt sto kissar oftare än normalt genom att hålla koll på sina vanor. Ston i värme ofta urinera små mängder ofta, och vissa kan sitta på huk och sprida sina ben när man kissar. Om hennes urin är mörkt eller blod färgade, bör hon ses av en veterinär för att utesluta en infektion eller andra problem.

5 Ta ditt sto för ett ultraljud och undersökning. En utvärdering kommer att avgöra om ditt sto är i värme, samtidigt som det hjälper att sätta fingret på exakt där hon är i hennes cykel. Detta är egentligen bara nödvändigt om du misstänker att infertilitet baserat på flera misslyckade häckningsförsök.

Embryoutveckling i ett sto

Embryoutveckling i ett sto


En normal häst graviditet varar nästan ett år. Generellt 340 dagar är den genomsnittliga längden av dräktigheten men föl kan göras tre till fyra veckor längre. Colt föl utförs typiskt längre än ston. Ett föl levereras efter 310 dagar anses för tidigt.

Tidiga dagar

Vid en månad, är häst fostret 3 inches, eller storleken på en höna ägg. En månad senare fostret har vuxit till en längd av 5 inches, storleken av en apelsin.

Tre månader

Vid 12 veckor, väger det ofödda föl upp till 113gr och är redan storleken på en fotboll. Kön föl är nu synlig. Vid dag 150, är ​​fostret storleken på en kanin och få mer än ett pund var 10 dagar.

Sex månader

Mellan den femte och sjätte månaden av graviditeten, utvecklar fostret hår på sina läppar, näsa, ögonlock och ögonbryn. Vid 8 månader, är fostret storleken på en liten lamm och väger mellan 19 och 33 pounds. Det är mellan 20 och 32 inches och börjar bilda håret på sin man och svans.

Ready To Go

Vid 11 månader, väger fostret upp till 59 pund och är mellan 30 till 58 inches. Lungorna utvecklas och det har en normalt hår päls.

Roliga fakta

En ny föl ben kan stödja dess stor vikt vid födseln. Den nya barnet är ungefär lika stor som en schäfer.

Vild häst parning vanor

Vild häst parning vanor


Vilda hästar bor året runt i band som består av många familjemedlemmar. En hingst leder ett band av ston och förser den med skydd. Han är vanligtvis mer än 6 år och har etablerat sin dominans men många strider med andra hingstar. Hingsten raser med ston i hans band att etablera sin blodsband genom föl.

ston

Bandet har vanligtvis en dominerande sto som leder gruppen för att välja betesmark, vatten och tak över huvudet. När du visar en flock vilda hästar i rörelse, kommer den dominerande kvinnliga vanligtvis leder gruppen. Hingsten tar ofta upp baksidan för att ge skydd mot rovdjur attack. De flesta ston kör sin kvinnliga avkomma bort när de når sina första brunst att undvika inavel i gruppen. De unga kvinnor gå ett nytt band som leds av en annan hingst, vilket bidrar till den genetiska mångfalden och bibehålla hälsan hos hästarna. Hingstar sällan föda med sin egen avkomma, även om kvinnor tillåts att stanna kvar i gruppen.

hingstar

Bly hingstar tillåter vanligtvis omogna män att stanna kvar inom bandet tills de når cirka två eller tre år gammal, vid vilken tidpunkt de drivs bort. En ung hingst drivs från besättningen vanligen gå med i en grupp av kandidat hingstar tills han kan etablera sitt eget band. De unga ungkarl hingstar tillbringar sin tid slåss med varandra för att lära sig stridsfärdigheter, och roaming runt söker obundna ston att göra anspråk på. Också unga hingstar ibland lyckas avla med ston i ett etablerat band bakom ledande hingst rygg, enligt Journal of Animal Science. Unga män kan utmana en äldre dominerar hingst i ett försök att stjäla hela sitt band, eller de kan koncentrera sig på endast en hona och försöka locka henne bort från gruppen.

Föder upp

Ett sto brukar låta en kunnig hingst att montera henne på cirka 2 eller 3 år gammal. Vilda hästar kan föda året runt, men den främsta häckningssäsongen sker från april till maj. Under brunst stoet kommer att uppvisa kärleksfull beteende mot hingsten genom nuzzling eller slicka honom. Hon kan också stå framför hingst och höja svansen i inbjudan. Hingsten kommer att höja sitt huvud, vädra luften och ofta krypa överläppen tillbaka som han mäter hennes brunst. Libido av hingst skiljer sig mellan olika män. Vissa män har en exceptionellt hög sexlust och andra verkar ointresserade i parning drivet, enligt State University Oregon.

föl

Stoets dräktighet periodgenomsnitt 340 dagar efter avel. Föl förgås ofta under sin första levnadsåret. Dödligheten i första årets föl kan genomsnitt 40 till 50 procent beroende på region vildhästflock bebor. Mojaveöknen Gazette uppger att ett band av 100 kvinnlig i områden med gott om betesmarker kommer i genomsnitt cirka 40 föl i en säsong, men i tömda områden ett band av 100 ston kan bara producera 20 föl.

Hur man Imprint en föl

Hur man Imprint en föl


Imprinting ett nyfött föl börjar under de första timmarna efter födseln. Det introducerar nyfödda till människor innan fölet naturliga instinkt att fly upplevd fara utvecklas. Utsätta en dräktig med vissa stimuli eller villkor tidigt och upprepa stimuli i dagar, veckor och månader som följer tåg föl att lita på och inte frukta människorna i sitt liv.

Instruktioner

1 Vänta efter föl föds för stoet och fölet att binda. Detta bör ske nästan omedelbart när stoet börjar rengöra hennes föl och föl börjar sjuksköterska. Vara närvarande under denna tid så både mamman och barnet accepterar du in i deras värld. Emellertid kan störa bindningen mellan dem resulterar i stoets avslå hennes föl, eller förvirra föl.

2 Flytta tyst och långsamt när runt sto och föl, och talar i en mjuk, lugnande röst. Du vill inte att larma föl eller dess mor, vilket endera att röra sig bort från dig eller fly. Du vill påverka din föl att röra sig mot dig.

3 börjar försiktigt till stroke och gnugga händerna på föl där du vill desensitise det. Dessa bör vara områden du senare vill beröra för att sadla och allmän hälso- och sjukvård - ansikte, öron, hals, mun, kropp och hovar. Tillbringa bara några minuter att göra detta till din föl i början, och inte mer än 10 eller 15 minuter flera gånger om dagen under de följande dagarna och veckorna.

4 Börja införa din dräktig med en grimma efter några dagar av beröring prägling. I början sätta grimma på föl, sedan ta bort det. Senare, lämnar grimma på under längre tidsperioder som din föl blir van vid det. Också börja konditionering till ljud och åtgärder som kommer att ske i allmän hälso- och sjukvård i hela sitt liv. Plocka upp varje hov, peka på den flera gånger och manipulera foten som en hovslagare skulle. Kör elklipper och prasslar säckar korn i närheten av din föl så det blir vana vid ljudet.

Hästen parning process

Hästen parning process


Avel något djur har sina potentiella problem, men extra eftertanke och planering bör gå i avelshästar. Du måste ha en plan för föl och vet var det kommer att leva, hur du ska mata den och vem som kommer att ta hand om det. En graviditet varar 11 månader för hästar, under vilken tid extra omsorg och uppmärksamhet kommer att behövas. Söka råd och konsultera en veterinär innan hoppa av den djupa änden.

timing

Timing är avgörande om du ska lyckas och naturligt para två hästar. Stoet - den kvinnliga - måste vara biologiskt redo, känd som i Det börjar oftast på våren med det kommande av längre kvällarna och de upprepar var tredje vecka för cirka sex dagar i taget "värme".. Stoet bör vara minst fyra år gamla när de först parade, även om de kan vara könsmogna på bara ett och ett halvt år.

Villighet

Du kanske vill få ditt sto kontrolleras av en veterinär innan avel för att se till att hon är frisk och kan para sig. Du bör kontrollera vilja både djur att para genom att införa dem över ett stall och låta dem nuzzle varandra först. Stoet kan sedan urinera eller presentera sin bakre ände till hingsten om hon är redo. Detta minskar risken för att sätta de två tillsammans när mare är inte klar.

introduktioner

När du presentera din hingst till ditt sto bör du ha ditt sto i inneslutningen först och sedan införa hingst. Stoet kan åter urinera att visa en vilja att para sig och hingsten kan nosa, knuffa och bita på stoet i väntan på parning.

Den naturliga metoden

Du kan helt enkelt lämna de två tillsammans för en helt naturlig parning process under vilken hingst kan slutligen montera sto och kopulera. Hästar kan bli skadade under parning, men om båda djuren verkar gärna göra det, kan du lämna dem tillsammans för hela tiden stoet är i värme för att öka chanserna för befruktning.

Bistånd

Många uppfödare väljer att bistå i parningsprocessen, men det kräver två erfarna lastare - en för sto och en för hingst. Båda djuren måste vara bekväm med hanterarna - särskilt hingsten som många inte njuta av att ha sina könsorgan manipuleras av någon de inte litar på. En hanterare tar stoet och går sin runda medan den andra tar hingst och närmar bakifrån. Hingsten kan nuzzle vid den bakre änden av sto före montering. Föraren av hingst kan få för att vägleda penis i stoet. Efteråt är de två hästarna separerade.

Hur man introducerar en Mare & föl I en flock

Hur man introducerar en Mare & föl I en flock


Införande av ett sto och föl i en befintlig flock hästar kan vara en utmaning eftersom det finns en större risk för skador och problem med ett sto och föl än det finns med en genomsnittlig enda häst. Ston kan bli aggressiv när andra hästar närmar sina föl och föl kan skadas om en dominerande häst reagerar aggressivt till den nya hagen kamrater. Du kommer att behöva använda försiktighet vid införandet av en ny sto och föl i en befintlig flock hästar i syfte att förhindra problem från att utvecklas.

Instruktioner

1 Bestäm om din betesmark besättning är en lämplig miljö för ditt sto och föl. Om du har några hingstar eller extremt aggressiva hästar i din besättning, kan du vänta tills fölet är gammal nog att försvara sig (ungefär ett år gamla eller äldre) innan du för in det i situationen. Föl kan skadas allvarligt av aggressiva vuxna hästar.

2 Sätt sto och föl i en hage eller paddock som är bredvid hagen där ditt huvudsakliga besättningen är bosatt. Detta gör det möjligt för hästarna att sniffa varandra och bli bekant med varandra över stängslet. Om hästarna har en viss nivå av förtrogenhet med de nya flockmedlemmar, tenderar det att göra introduktioner lättare och du kan bli medvetna om potentiellt aggressiva interaktioner; till exempel om en häst verkar särskilt aggressiv mot nykomlingar, ni vet vilken häst att hålla ett öga på under inledningen.

3 Se till att massor av hö, foder och vatten finns i hagen när du går att införa sto och föl till besättningen. Aggressivitet hos hästar tenderar att öka när det finns begränsade matkällor, medan gott vallskörd tillgänglighet kan ge en distraktion för flockmedlemmar under introduktionsfasen.

4 Vrid sto och föl ut i hagen och övervaka deras interaktioner noga. Om sto och föl acklimatisera sig till hagen med minimal aggression, införandet var en framgång. Vissa aggression är normalt på grund av dynamiken i besättningen hierarki och nödvändigheten av hästar i en flock för att etablera en hierarki, men du bör ta bort hästar från situationer som verkar vara betydligt farlig för djuren. Försök inte att skilja kämpar hästar, eftersom du kan skadas i processen. Bara ta bort hästar under en konflikt om du kan göra det på ett säkert sätt utan risk för skador på dig själv eller djuren.

Hur man Imprint en häst

Hur man Imprint en häst


Imprinting en häst innebär att tillbringa tid med en ung föl strax efter dess födelse. Avtryck utbildning arbetar för att införa dräktig med gemensamma erfarenheter som har sina hovar plockas, med öronen rörd och med en filt draperad över ryggen. Som stoet också tryckning sitt barn, är det viktigt att förbli ur vägen för paret omedelbart efter födseln och när fölet är omvårdnad.

Instruktioner

1 Förbered ditt sto. Innan föl föds, se till att ditt sto är bekväm att haltered och hålls i sitt stall. Gör din närvaro positivt genom att tillbringa tid klappar sin eller mata henne behandlar när du är i stallet. När föl föds, se till att stoet är välkomna innan stallet. Håll en grimma på henne och hålla henne bly rep löst när du avtryck träna föl, eller be en vän att hålla henne medan du arbetar. Att hålla upplevelsen positiv för stoet hjälper till att hålla föl villig liksom.

2 Välj en eller två färdigheter för att arbeta på en kort stund. Planerar att spendera mindre än 10 minuter som arbetar med föl. Välj grundläggande färdigheter såsom petting fölet med handen för tidiga träningspass och spara utsätta dräktig med Clippers eller en grimma tills den är bekväm med enkla uppgifter. Hålla handen eller imprinting objekt på föl tills den slappnar av och sedan omedelbart ta bort objektet.

3 Reward positiva beteenden. När föl reagerar positivt, belöna det med en muntlig kommando, till exempel "ja" eller "bra" och ta bort imprinting objektet. Du kan välja att avsluta sessionen efter föl accepterar en ny touch eller har införts för att ett nytt objekt, för att inte överbelasta föl. Undvik att bli arg med föl och alltid göra din imprinting gång en givande upplevelse.

4 Arbeta med föl beteenden. Om föl försöker att dra bort, stanna med det, men inte hålla det mer än nödvändigt. Hålla handen eller prägling post med föl om det balkar, bara ta bort det som föl visar tecken för godkännande.

5 Upprepa prägling lektioner. När ditt föl växer, fortsätter att granska dina tidigare imprinting lektioner, även när du undervisar den nya färdigheter. Interagera med din unghäst så ofta som möjligt för att utveckla en relation med fölet.

Hur kan man få en Orphan Föl

Hur kan man få en Orphan Föl


Unga hästar, även känd som föl, tillbringar cirka sex månader med sina mödrar före avvänjning och gjorde att klara sig själva. Stoet lär föl hur man söker efter föda, hur man försvarar sig själv och hur man interagerar med andra djur. I sällsynta fall ett sto är inte att ta hand om sin föl och det blir nödvändigt att höja föräldralös föl hand.

Instruktioner

1 Passa in föl med en grimma och leda rep. Många föräldralösa föl kan vara svårt att fånga, så att hålla en grimma och last rep på föl kommer att göra hanteringen honom mycket lättare. Ta ledningen repet när fölet är lös för att förhindra den från att bli trassla in sig och skada sig själv. Du kan passa din föl med en filt för att hålla den från att bli kyld om vädret är fuktigt eller kallt.

2 Fyll en kalv flaska med sto mjölkersättningsmedel och skruva fast nippel på snäva. Håll föl huvud och placera nippeln nära dess mun, så att den kan känna lukten av mjölken. Tryck på bröstvårtan mot fölet mun för att uppmuntra den att suga på bröstvårtan. Om fölet är ovilliga att sjuksköterska försiktigt tvinga bröstvårtan i munnen och pressa det att uttrycka mjölk på föl tunga. Fölet ska villigt börja sjuksköterska när den känner mjölken kommer ut när den suger på den.

3 Mata din föl var två till fyra timmar. En digivande föl kommer att förbruka mellan 5 och 8 gallon av mjölkersättnings en dag och kommer att behöva matas ofta för att förhindra gorging grund av sällan förekommande utfodring sessioner. De flesta kalv flaskor hålla 2 liter mjölk, så förvänta er föl att konsumera i genomsnitt 2 flaskor per utfodring. Fortsätt att mata din föl den mjölkersättning tills fölet är ungefär sex månaders ålder och att äta fast föda på egen hand.

4 Håll vattnet tråg fylls med vatten vid alla tidpunkter. Föl kommer att dricka vatten även när de ammar, och vatten hjälper till att avvärja diarré och uttorkning, som är vanliga i föräldralösa föl.

5 Presentera ditt föl till hö och föl pellets när det är ungefär en månad gammal. Fyll botten av en matnings badkar med föl pellets och täcka pellets med lite hö. Fölet kommer att knapra på höet som arbetar sig ner till pellets och lär sig att äta både fasta livsmedel utöver sin mjölk.

6 Worm din föl vid 6 veckors ålder för att avlägsna eventuella maskar vidare till fölet från stoet innan födseln. Du kan köpa ett brett spektrum wormer från din veterinär kontor. Placera röret av wormer så långt tillbaka på föl tunga som möjligt, trycka ned kolven för att dosera medicin. Upprepa worming processen var 8 veckor för att förhindra en fullt utvecklad angrepp.