Identifiera krukväxter

Hur gör jag identifiera inomhus Krukväxter?

Hur gör jag identifiera inomhus Krukväxter?


Krukväxter idag börjar livet i ett växthus och flytta därifrån till en trädgård centrum och sedan till ditt hem. Men växter inte börjar livet i ett växthus. De flesta växter som odlas som krukväxter var en gång utomhus växter. På grund av detta, nästan alla växter som kan anpassas för att odla inomhus anses vara en "krukväxt." Krukväxter varierar i olika från tropiska växter som spindeln anläggningen att desertera växter såsom kaktus. Identifiera inomhus krukväxter är en process som liknar identifiera växter i naturen.

Instruktioner

1 Undersök en krukväxt totala utseende. Detta kan hjälpa dig att avgöra vad ekosystemet krukväxt kom ifrån. Kortare växter med tjocka, hårig, vaxartad eller nål-liknande blad är suckulenter. Tropiska växter har en grönskande utseende med tunnare blad. Växter som ser ut som små träd kan vara bonsai. Exempel på suckulenter inkluderar aloe växter, kaktus eller jade anläggningen. Suckulenter utvecklas i varma klimat där vatten är begränsad. Tropiska växter utvecklas i subcanopy av den tropiska regnskogen där vatten är rikligt. Bonsai är en konstgjord anläggning skapas när trädgårdsmästare begränsa vatten och rotutveckling i ett träd eller en buske.

2. Bestäm en växts belysningskrav. Växter med en hög ljus tolerans är från områden där vegetationen är låg växande, risig eller gles såsom en öken. Växter med låg belysning tolerans från områden där vegetationen växer väl och ljuset är mycket svagt, såsom en tropisk regnskog. Det är möjligt för suckulenter att växa i den tropiska regnskogen. Dessa kan växa i subcanopy av träden där vattnet inte kan nå dem. Exempel på tropiska suckulenter inkluderar jul kaktus. Desert suckulenter inkluderar fikonkaktus. Tropiska växter har nästan universellt låga belysningskrav. De kan omfatta freds liljor eller spindel växter.

3 Bekanta dig med en växts vattning behov. Tropiska krukväxter har ett högre krav vattning. Saftiga krukväxter behöver mindre vatten. En suckulent som ges för mycket vatten kan utveckla rotröta.

4 Titta på bladen av en krukväxt. De flesta krukväxter har distinkta blad. Blad form och färg är tillräckligt för att identifiera krukväxter ofta. Till exempel kommer bonsaiträd har miniatyr versioner av vuxenstorlek träd eller buske blad. Saintpaulia kommer att ha runt gröna blad storleken på en silver dollar på toppen av ett blad stjälk. Dessa blad är täckta med hår. Freds lily har spjutformade blad som är släta, glansiga och grönt utan ojämna ställen längs kanterna. Jäkel murgröna blad kommer att vara hjärtformade och grönt. Vissa sorter är brokiga med vita ränder.

5 Undersök en anläggning för egenskaper som kännetecknar denna anläggning. En anläggning kombination av egenskaper kan identifiera den. Till exempel, tempererat murgröna som engelska Ivy liknar tropisk murgröna som djävulens murgröna i att den producerar löv på petoles som växer ut från en krypande vinstockar. Men engelska murgröna producerar blad som har tre lober och stammen är Woody. Tropisk murgröna har hjärtformade blad och stjälkar är mer saftiga.

Hur man identifierar mina krukväxter

Hur man identifierar mina krukväxter


Krukväxter kan förbättra luftkvaliteten och hälsan hos miljoner i industrialiserade länder där människor uppehåller sig inomhus. Om du vill klippa inomhus ozon med krukväxter, identifiera växterna så att du kan ta hand om dem som rekommenderas.

Instruktioner

1 Identifiera krukväxter när du köper dem. Håll en logg eller bok med namnskyltar tejpade på sidorna så att du kan hänvisa till dem år senare.

2 Titta på en webbplats som ger en anläggning encyklopedi med bilder att jämföra din anläggning med fotot. Guide till Krukväxter har bara krukväxter, dividerat med lövverk, blomning och suckulenter. Detta är ett bra ställe att börja.

3 Lär enkel identifiering av krukväxter, så att du kan minnas namnen. Enkel identifiering använder det vanliga namnet och inte det vetenskapliga namnet, och krukväxt älskare igen namnen på dessa växter.

4 Identifiera krukväxter av blommor. Vissa blommor avslöja namnen på växterna trumpet vinstockar, fågel av paradiset, guldfisk växt, godis majs och räkor växt är vanliga namn för växter som identifierats av former och färger av blommor. Cigarr växt, dam toffel orkidé och flaskborste är växtnamn som härrör från blomman former.

5 Identifiera krukväxter av formerna av bladen. Läs några vanliga namnen på krukväxter uppkallad efter bladen. Arrowhead växt, majsplanta, elefant öra, barnets gråt och spindel växt är lätta att identifiera genom bladform. Fiol-löv fikon och påfågel växten också uppkallad efter den bladform.

6 Lär dig vanliga namn för krukväxter uppkallad efter färger på bladen. Aluminium växt Joseph päls, prickiga växt och kopparanläggningen kan identifieras genom bladfärger.

7 lukt eller kläm krukväxter att lära enkel identifiering. Kaffe anläggning och root beer växt lukt precis som du förväntar dig. Gummi anläggningen har en klibbig sav.

8 Identifiera krukväxter av frukt. Jerusalem körsbär, korall pärla växt och prydnads paprika är lätt att lära sig.

9 Ta ett löv eller blomma till en plantskola eller trädgård butiken om du har svårt att identifiera dina krukväxter. Du kanske kan matcha blad eller blommor med display blommor och växter, eller så kan du be om hjälp.

Hur kan identifiera olika typer av krukväxter

Hur kan identifiera olika typer av krukväxter


Det är viktigt att veta vilken typ av krukväxt du ha för att ge växten den finaste vård. Om du inte vet rätt bevattnings instruktioner för din anläggning, kan du enkelt över- eller undervattens anläggningen och döda den. Om du vet vilken typ av anläggning du har, är det enkelt att få all information du behöver för att se till att din anläggning lever ett bra långt liv.

Instruktioner

1 Bestäm formen på bladen. Är de ovala, kort, runda eller lång och smal? Formen av bladen är ett enkelt sätt att identifiera ett hus växt. Till exempel har en ängel-wing begonia vinkel blad med en vingform.

2 Skriv ner färgen på bladen. De flesta människor förknippar blad med grön färg, men det finns många nyanser av grönt. Är bladen vit, gul eller grå?

3 Bestäm om anläggningen har blommor. Vilken färg är blommorna? Har växt blommar hela året eller bara ibland? Är blomman blommar liten eller stor?

4 Var uppmärksam på höjden av krukväxt. Är anläggningen lång och smal, eller kort och bred?

5 Känn konsistens av bladen. De kan vara slät, grov eller gummiliknande. De flesta krukväxter har fin, medium eller grov struktur.

Hur att identifiera små blad Krukväxter

Hur att identifiera små blad Krukväxter


Krukväxter lägga estetiskt tilltalande till ditt hem genom att en liten del av naturen inuti. De hjälper också rena luften. Att ta hand om dina krukväxter korrekt, måste du veta vilken typ de är. Kanske du fick en som en gåva eller växte från en väns klippning. Identifiera anläggningen kommer att gå en lång väg mot att lära sig vad den behöver för att frodas. Du kommer att kunna forska i solljus, vatten och gödning krav när du vet namnet på den lilla blad krukväxt.

Instruktioner

1 Titta på bladen. Vilken form är de? Små blad krukväxter kan ha magra, långa, ovala, korta eller runda blad. Formen kan hjälpa dig att identifiera krukväxt. En ängel-wing begonia, till exempel, växer vinkel blad som liknar en vinge och en sparris ormbunke har små, nålliknande grenar som anses sina blad. Starta en sida i en anteckningsbok för varje anläggning som du vill identifiera och skriva ner bladform för anläggningen.

2 Notera löv färg. Inte alla krukväxter har gröna blad. Vissa är närmare till gult, vitt eller grått. Jasmine har ljusgröna blad som är små och spetsiga, medan en japansk spindel träd har gula och gröna blad med en veinlike utseende.

3 Identifiera storlek och färg på blommorna. Cattleya är i orkidéfamiljen och har stora blommar i ljust och mörkt rosa. Acalypha har långa tofsar av små rosa blommor. Lägg denna information till dina anteckningar.

4 Notera storlek och växande vana av anläggningen. Är det växer tall eller krama krukan?

5 Känn bladen för att bestämma strukturen. Vissa krukväxter har en gummiliknande eller grov känsla sina blad, och andra har blad som är slät och blank. Skriv ner dina intryck av bladen "konsistens.

6 Ta bilder av den lilla blad krukväxt. Zooma in på att identifiera funktioner, till exempel löv och blommor blommar.

7 Ta dina bilder och anteckningar om anläggningen har till den lokala kooperativa förlängning eller universitet för identifiering. Experterna bör kunna hjälpa. Alternativt kan du jämföra dina bilder och identifieringsuppgifter om krukväxt dem i en online-databas som du söker efter växtnamn.

Klättring krukväxter Identifiering

Klättring krukväxter Identifiering


Många anser klätterväxter att vara irriterande och besvärande. De kan göra oattraktiva funktioner på sidorna av byggnader eller växa till den grad att de täcker angränsande växter. Men vissa typer av klättring arter fungerar bra dekorativa krukväxter som du kan träna för att växa på strukturer och visa inomhus.

engelska Ivy

Enligt Trädgårds Know How, engelsk murgröna (Hedera helix) är en utmärkt anläggning för utbildning kring inomhus spindlar eller ampel. Murgröna är en vintergrön växt som utsöndrar ett vidhäftande ämne från små, rootlike strukturer för att hjälpa sina vinstockar få ett fast grepp om föremål. De mörkgröna, läderartade blad i engelska murgröna växt funktionen tre till fem lober vardera, medan de små blomklasar, som utvecklas under hösten, är en ljus gul-grön färg.

philodendrons

Det finns flera klättring växtarter inom Philodendron släktet. Dessa inkluderar P. squamiferumis, som har glänsande, ljust grönt, fem-flikiga blad och ett överdrag av långa gröna och röda hår; P. gloriosum, som har mörkgröna, hjärtformade blad och elfenbensfärgade ådror; och P. hastatum, som har stora, blanka pilformade blad. Enligt Botany, philodendrons göra utmärkt val för att bekämpa krukväxter, eftersom de trivs i rummet nivå temperaturer mellan 15,6 och 22,2 grader Celsius. Försök att träna dem runt insatser som omfattas av mossa, eftersom deras rötter kan absorbera fukt från dem.

klättring Lily

Klättring lilja (Gloriosa Rothschildiana) är ett bra hus anläggning för utbildning för att växa på valv och andra rundade strukturer. Enligt Mrs Brown Thumb, bladen av lilja har rankor vid sina ändar, som lindas runt nästan vad som helst för att stödja tillväxten av anläggningen. Blommorna klättring har lilja en starburstlike kvalitet, eftersom deras interiörer är ljusa röda medan deras ytterkanter är en lysande gul. En nackdel med att använda dessa klättrare som krukväxter är att de är lite tråkigt när den inte blommar.

Passionsblomma

Den passions (Passiflora, olika arter) är en perenn, vintergröna klättring vinstockar som är hemma i Amerika. Anläggningen har en vedartad stam och producerar mycket distinkta blommor, som består av fem foderblad, eller kronblad beläggningar, och fem kronblad vardera. Medan kronbladen är vita, kan foderblad variera från blått till magenta. Enligt University of Maryland Medical Center, kan använda växtbaserade former av passions öka nivåerna av gamma-aminosmörsyra syror eller Gabas i hjärnan, vilket skulle kunna förklara sina lugnande effekter. Historiskt, medicinsk folk utövare föreskrivna passions, i Amerika och senare i Europa, för att behandla sömnlöshet, ångest, hysteri och anfall.

Identifieringen av krukväxter av sina blad

Identifieringen av krukväxter av sina blad


Växter passerade bland vänner och familj inte alltid komma med identifiering och skötselråd. Kategorisera krukväxter i grupper enligt vanliga egenskaper kan hjälpa dig att lära dig att identifiera de växter genom sina blad.

gröna växter

Krukväxter som huvudnummer lövverk kan identifieras genom att jämföra växtens bladstorlek och form, såsom flikig eller anordnade blad. Blad färger ger ytterligare ledtrådar. Bladen kan vara ljus, mörk, brokig eller randiga. Anläggningen vana bör också övervägas. Vanor varierar från kompakt och yvig att sprida eller avslutande.

Blommande växter

En blommande växt kan identifieras genom dess bladverk med hjälp av dessa samma steg när anläggningen inte är i blom. Blommande växter ytterligare ledtrådar till deras identiteter, som odlare kan överväga färg, form, storlek och tidpunkten för blommorna.

suckulenter

Saftiga växter har tjocka, köttiga blad och vissa har ryggar. Som exempel kan nämnas jade anläggningen och aloe. Kategorin inkluderar även kaktusar, som kan identifieras genom ryggar, blommor, form och storlek. Jorden av suckulenter är ofta sandig.

Hur man identifierar Blad av krukväxter

Hur man identifierar Blad av krukväxter


En samling av blomstrande, friska krukväxter kan förbättra någon dekor. Inte bara krukväxter lysa dim hörn, liva fönster och lägga drama och intresse för hallar, de också bidra till att rengöra och rena luften i hemmet eller på kontoret. Från ormbunkar till palmer till suckulenter, det finns ett brett utbud av krukväxter som kan odlas inomhus med minimal svårighet eller kostnad. Oavsett om du försöker att utbilda dig själv i förväg när du förbereder för en promenad genom en inomhus vinterträdgård eller formell arboretum eller helt enkelt nyfiken på namnet på den intressanta utseende krukväxt din mormor har ägt i flera år, det finns några enkla observations tekniker du kan använda för att identifiera bladen av vanliga krukväxter.

Instruktioner

1 Identifiera bladen av philodendron --- även kallad älskling anläggningen och salong murgröna --- genom att notera de hjärtformade, blanka blad, vanligtvis 2 till 4 inches lång. Om bladen --- som kan vara antingen fast grönt eller randiga med vitt --- känna tunn och platt vid beröring, är detta en indikation på att anläggningen skulle kunna vara en philodendron.

2 erkänna bladen av aloe vera växt genom att köra fingret längs kanterna av köttiga, taggiga, spjutformade blad. Du kommer att känna en rad med vassa tänder. Om bladen är köttiga, nästan fruktkött, vid beröring, är detta ett tecken på att anläggningen skulle kunna vara ett aloe vera. Bryt en av de ljusgröna blad på mitten för att se den klara, klibbiga gel som är uppskattad för sin läkande och antiinflammatoriska egenskaper. Saften tillverkad av aloe vera gel innehåller en mängd antioxidanter och vitaminer.

3 Identifiera bladverket av julkaktusen genom att leta efter blad som är platt, fyrkantig och toothy på kanterna och ansluten ände mot ände som länkarna i en kedja. Om anläggningen erbjuds färgglada blommor i december, är det mer troligt att anläggningen är en jul kaktus. Dessa tropiska kaktusar är faktiskt epifyter, eller luft växter; i det vilda de kan hittas lever i gafflar trädet lemmar.

4 Erkänna Croton blad av sina spektakulära nyanser av rika guld, smörig gul, smaragdgrönt, orange, scarlet och crimson. Tryck på bladen; De ska känna något stel och seg. De former och storlekar av bladen varierar från platt och bred för att ruggig och smal, men regnbågens färger är bevis på att bladet du tittar på är från en croton anläggning.

5 Spot spindeln anläggningen, även kallad bandanläggningen, genom att observera att de graciöst hängande bladen är långa, smala och pekade på slutet. Vissa sorter av spider växter har blad med en distinkt remsa av vit kör upp centrum. En annan ledtråd som du tittar på en spindel växt är förekomsten av miniväxter, eller små plantor, hängande från moderplantan.

6 Spot ormen anläggningen --- även känd som mor-in-law Tongue --- genom att observera de långa, smala, upprättstående blad som är riktad mot ändarna. Om de djupa gröna blad är mönstrade med oregelbundna band av djupare grön kör på tvären, är detta ett tecken på att anläggningen är en orm växt, som är förekomsten av banangula gränser. Längden på bladen --- ofta upp till 4 och 5 fot lång --- är en giveaway att anläggningen är en orm växt.

7 Skilj afrikanska violblad genom deras grågrön färg, lila undersida, rundad form och fuzzy textur. Förekomsten av lila blommor med ljusa gula centra är en tydlig indikation på att växters blad är från en afrikansk violett.

8 Identifiera jade anläggningen --- även känd som den kinesiska gummifabriken och dollarn anläggningen --- genom att notera att varje par av glänsande, jade-grönt, droppformade blad är placerad precis mitt emot varandra på stammen. Känn bladen; de kommer att ha tjocka och köttiga konsistens gemensamma för suckulenter.

Krukväxter för mörka rum

Krukväxter för mörka rum


Många typer av växter växer inomhus, men en del av dem behöver mer ljus än andra. Om du vill odla en växt i ett rum som blir lite naturligt solljus, och inte mycket i vägen för klart fluorescerande ljus heller, du har färre alternativ. Men du kan hitta några växter som kommer att frodas i ett mörkt rum.

Peace Lily

Freds liljor är en av de mest populära krukväxter, eftersom de är mycket lätta att odla. Även om de kommer att frodas i rum som får en mycket ljus, kan de hantera mörka, alltför. Fred liljor har blanka, mörkgröna blad och platta vita blommor. De föredrar kallare temperaturer och växa mellan 1 och 1 1/2 fot fot hög.

Silver Lace Fern

Silvret spets ormbunke kommer att växa i den lägsta av svagt ljus. Denna lilla anläggning har ofta gröna och silverfärgade ormbunksblad, men det finns vissa sorter av alla gröna silver spets ormbunkar.

orm Växt

Ormen växt, även känd som mor-in-law tunga, är en av de större av de krukväxter som kan frodas i mörka rum. Den växer upp till 4 fot lång. Snake växter är en annan lätt att växa val, bra för dem som saknar mycket erfarenhet med växter. Deras starka, vassa blad stå rakt upp, i olika nyanser av grönt och gult.

dieffenbachia

Dieffenbachia växer en lång stjälk ringmärkt med stora blad i brokiga nyanser av grönt och vitt. Denna växt kallas också "dum sockerrör." Om du smaka på den, kommer dess sav göra insidan av munnen och tungan svälla.

Aglaonema

Flera olika typer av Aglaonema kommer i varierande storlekar. De är härdiga växter och kommer att frodas i de flesta förhållanden, vilket gör dem bra val för människor som inte har mycket tid att ägna åt sina anläggningar. Aglaonema har gott om smala stjälkar med stora ovala blad i färger som silver, grön, chartreuse och krämig vit. Som en hel del andra krukväxter, är emellertid deras sav giftiga. Så håll dem borta från små barn, och sega husdjur.

Krukväxter med gröna & gula blad

Krukväxter med gröna & gula blad


Gul brokiga växter lägga till en touch av färg till ett rum under hela året. Många vanliga odlade krukväxter kan köpas i en brokig form medan andra arter är naturligt färgstarka. De flesta förlorar sin färg om de odlas i svagt ljus eller utsätts för direkt solljus. Vissa brokiga växter kommer att återgå till sin naturliga gröna formen. Detta kan förhindras genom att odla sticklingar från de återstående brokiga sektioner.

Croton

Krukväxter med gröna & gula blad


Croton (Codiaeum variegatum) kommer att växa upp till 10 fot hög med tanke tillräckligt med utrymme, men kommer att frodas i en kruka som en krukväxt. Crotons har mycket varierande bladverk som kan ha rött, rosa, grön och gul färgskiftning, även om sorten Aureo-maculatum har gröna blad med gula mottles. Crotons skadas eller dödas av frost och växer bäst i söder eller västläge fönster som tar emot ljus men indirekt solljus. De måste vattnas när deras substrat börjar torka ut, men inte uppskattar vatten loggning. Imma crotons bidrar till att upprätthålla luftfuktighet och håller sina blad i topp förhållanden.

gyllene Pothos

Krukväxter med gröna & gula blad


De gyllene pothos (Gullranka) är också känd som djävulens murgröna. Det är en Solomon Island native som växer som en klättring vinstockar och kan producera blad, så länge som 18 inches. Odlas som en krukväxt, bladen, som är hjärtformade och ströks med gul, är i allmänhet mycket mindre. Gyllene Pothos är ett lågt underhåll krukväxter som kommer att växa i dåligt ljus men ser bäst och mest färgstarka i ljusa, indirekt solljus. Vatten din gyllene pothos så snart dess jord börjar torka ut och gödsla en gång i månaden med krukväxt gödselmedel vätska.

dieffenbachia

Krukväxter med gröna & gula blad


Ursprungligen från Latinamerika och Karibien, dieffenbachias är storbladig anläggningar upp till 6 fot hög. De variabla bladen kan strimmiga, randigt eller prickigt med vitt eller gult på en grön bakgrund och dussintals sorter finns. Dieffenbachias behöver ljus, indirekt ljus och temperaturer mellan 15,6 och 23,9 grader Celsius för att trivas och är sårbara för rotröta om över vattnas. Clemson University kooperativa förlängning webbplats har en lista av olika sorter och deras färg.

Mor-in-law Tongue

Tropiska Afrikansk mor-in-law tunga (svärmors tunga) är också känd som ormen anläggningen. Det är en erigerad, suckulent växt med långa spetsiga blad upp till 3 fot hög. Sorten kallas "Laurentii" har horisontella, gula ränder längs kanterna, medan andra är bandad med silver eller grått. Mor-in-law tunga kommer att växa i svagt ljus med lite vatten men frodas i ljusa, indirekt solljus.

Schefflera

Krukväxter med gröna & gula blad


De schefflera är tropiska växter som odlas för sina delade blad och hängande broschyrer. Arten paraplyaralia finns i en brokig form med gula fläckar på bladen. Det kan bli en stor anläggning - över 8 fot hög - även om odlas i en kruka. Schefflera kan styras genom att skära av huvud skjuta när anläggningen har nått önskad höjd. De föredrar medium till starkt indirekt solljus och behöver väldränerad jord för att förhindra vattenmättnad.

Krukväxter växter som tål torka

Krukväxter växter som tål torka


Krukväxter eller krukväxter är roliga sätt att ha en bärbar trädgård som du kan ändra utformningen av så ofta du vill. Du kan flytta behållarna för att markera olika växter eller ändra upp Pots höjd för att skapa olika visuella. Oavsett orsaken bakom din önskan om krukväxter, kan det finnas ett behov av att skära ner på extra vattning. Det finns torka toleranta krukväxter som håller i tema med vatten-wise trädgårdsarbete.

Madagaskar vintergröna

Madagaskar snäcka eller Catharanthus roseus, är en snabbväxande vintergröna vinstockar som är torka toleranta. Det är en medlem av dogbane familjen av växter och är bra för behållare. Även om det är en perenn, vanligtvis det odlas som en årlig. Blommor är rosa, vit, röd eller lila och tubulär. Bladen är glänsande och 2 till 3 inches i längd. Denna anläggning bör ha dålig, väldränerad jord i full sol eller halvskugga miljö. Att propagera en Madagaskar vintergröna, kan du använda utsäde eller sticklingar. Det är bäst lämpad för US Department of Agriculture (USDA) härdighet zoner 9 till 11.

Zinnia

Den gemensamma zinnia är botaniskt känd som Zinnia elegans. Det är en torka tolerant årliga som lockar både kolibrier och fjärilar i landskapet. Den växer 30 inches tall med daisy-liknande ray blommor. Blommans färg kan vara vit, lila, röd, lila, rött, brons, orange, gult, kräm, grönt och aprikos. De kan också vara randigt, bicolor eller spräckligt. Plantera en zinnia anläggning i väldränerad, rik jord i massor av solen. Du kan propagera genom frö. Härdighet intervall gäller inte eftersom det är en årlig.

Aloe Vera

Aloe vera är en vintergrön suckulent perenn som är torka toleranta. Den växer blomstjälkarna 3 fot hög med löv 18 inches lång. Bladen är saftiga och grågrön. Det används som ett naturläkemedel för solbränna när de används lokalt eller internt för en laxerande effekt. Det bör planteras i väldränerad jord med full sol eller halvskugga. Det kan förökas genom förskjutningarna. Aloe vera har en USDA hardiness zon området 8 till 11.

mexikansk Zinnia

Den mexikanska zinnia, eller Zinnia haageana, är en torka tolerant årliga som ger fjärilar och kolibrier till landskapet. Den växer 2 fot hög och en fot bred, med lans-formade blad och apelsin ray blommor. Olika sorter varierar blomningen färg. Det bör planteras i full sol i alla jord. Föröka genom frö. Eftersom detta är en årlig finns det inga USDA hardiness zoner för det.