hjärntumör katt symptom

Döende katt symptom

Döende katt symptom


Varje sällskapsdjur ägare önskar henne följeslagare katt kommer att dö fred - och smärtfritt - i sömnen när dess tid kommer. Även om en katt klarar bort medan det är tupplur, en som är äldre, obotligt sjuka eller skadas allvarligt kan visa olika symptom i veckor eller dagar i förväg att döden är nära. Obehag eller smärta, problem urinera eller avföring, yrsel, förlust av koordination och konvulsioner eller kramper är några tecken att titta efter när övervakning av en katt.

gömma

Katter döljer ofta när de dör. De kryper under en säng eller byrå, i en garderob eller ett slutet rum i ett hus, eller hitta en privat skydd utanför. Detta tros vara relaterad till djurets instinkt att dölja sin smärta från rovdjur så att de inte kommer att uppfattas som svag.

Beteendeförändring

En normalt vänlig katt som är döende kan vända irriterad och agera genom att göra saker som väsande, repor eller bita om det är ont, eller det kan lindra sig utanför sin låda.

Andas

Du kan höra ett gurglande ljud i en katt bröst, eller dess andning kommer att sakta ner med pauser mellan andetag som förlänger i slutet närmar sig. Ibland kattens andning är snabb eller grunt.

Letargi

Precis som människor, kan djur som dör blir slö. De kan visa svårighet eller inte kan hoppa upp på möbler, gå eller byta plats när de vilar.

långvarig Sleep

Det finns katter som kommer att sova upp till 18 timmar per dag. Trots detta bör en frisk kattunge tupplur med intervaller av aktivitet, inte kontinuerligt sova och vakna bara några minuter innan glider ut igen.

Förändring av matvanor

Ditt husdjur kan visa svårt att äta eller dricka, kan dricka mer vatten än vanligt, eller kan shun mat helt och hållet om det är nära till bortgång.

Symtom på en Feline hjärntumör

Symtom på en Feline hjärntumör


Det finns uppskattningsvis 90 miljoner sällskapsdjur katter i USA mindre än hälften av en procent av dessa djur kommer att utveckla en katt hjärntumör. Men väktare dessa beräknade 3.000 katter inför svåra beslut om hur, och även om, att behandla sina följeslagare. "Att utveckla en hjärntumör har allvarliga konsekvenser och många ägare känner sig hjälplösa när en sådan diagnos görs för sina husdjur", enligt North Carolina State University College of Veterinary Medicine. "Men dessa tumörer varierar kraftigt i deras nivå av malignitet och en del kan behandlas effektivt."

huvudtyp

Den vanligaste typen av hjärntumör i katter, hundar och människor är en meningiom tumör som utvecklas i membranen som kantar hjärnan. Meningiom tumörer är oftast behandlingsbara och ofta godartade. På grund av var de befinner sig, de är oftast lättare att kirurgiskt avlägsna än andra typer av tumörer.

symptom

De vanligaste symptomen är apati, förändringar och kramper beteende. När en katt har en ny debut av kramper och är äldre än 5 eller 6 år, finns det möjlighet för en hjärntumör. Äldre katter är mer benägna att utveckla hjärntumörer och de flesta katter med meningiom tumörer är äldre än 10 år. Men tumörerna ofta gå oupptäckta eftersom en MRI måste utföras för att göra en definitiv bestämning.

Diagnos

Diagnostisera en katt hjärntumör börjar med en fullständig fysisk och neurologisk check-up, och standardblodarbete. Veterinären kommer sannolikt sedan rekommendera bröstkorg röntgen att avgöra om cancern har spridit sig till lungorna, enligt djursjukhuset vid NCSU. En CT eller MRT utförs under narkos. Och slutligen, kommer läkaren att ta ett prov av tumören, antingen genom kirurgi eller biopsi.

behandlingar

Det finns tre alternativ för att behandla din katts hjärntumör-kirurgiskt avlägsnande, cellgifter eller strålning, eller helt enkelt behandla sina symptom. Enligt Dr Brooks, undervisningsdirektör VeterinaryPartner.com, är operation ofta ett bra alternativ för katter. Cat meningiom tumörer tenderar att ha en "mer gummi struktur," Brooks påstår, vilket gör dem lättare att ta bort än andra typer av tumörer. Eftersom katter gör bra med kirurgi, kemoterapi eller strålning vanligen rekommenderas inte för behandling av en katt hjärntumör. Om du väljer bara att behandla din katts symptom kan läkemedel ordineras för att förhindra svullnad i hjärnan och att kontrollera kramper.

överlevnaden

Även med behandling, kommer din katt livslängd sannolikt att minska om hon har en hjärntumör. Djursjukhuset vid NCSU uppger att "... det huvudsakliga syftet med behandlingen är att förlänga en god livskvalitet så länge som möjligt." Om du behandlar bara din katts symptom, kommer tumören så småningom växa alltför stora för de mediciner som kontroll. Med palliativ behandling endast katter överleva vanligtvis tre till sex månader. Med kirurgi, är överlevnadstiden ca 26 månader. Utfall för behandling med strålning eller kemoterapi är inte kända, eftersom inte tillräckligt katter har behandlats på detta sätt att veta om kommer att lyckas.

andra typer

Medan meningiom tumörer är den vanligaste katt hjärntumör, finns det andra typer katter kan ha. Bland dessa är hjärnstams tumörer, som kan vara snabbt dödlig. Symtomen omfattar förlust av balans, svaghet på ena sidan av kroppen, och en förändring i kattens röst. Förlamning, koma och död kan snabbt följa. En hjärntumör på lillhjärnan kommer att orsaka din katt ska ha en dramatisk gås-kliva gång, huvud skakningar och svaj av stammen. Vilken som helst av dessa symtom är tecken på att din katt upplever en neurologisk sjukdom och skulle han tas till en veterinär omedelbart.

Ska jag ta min katt till en veterinär för bara en kall?

Ska jag ta min katt till en veterinär för bara en kall?


Du kan behandla din katts symptom genom fuktgivande näsan, med hjälp av en förångare för att lossa några slem, uppmuntra katten att äta genom att presentera det med stickande livsmedel och använda over-the-counter rättsmedel för katt förkylningar. Cat förkylningar kan pågå en vecka eller längre och är typiskt inte farligt att en katt övergripande hälsa.

Förkylningssymptom kan indikera andra hälsoproblem

Ska jag ta min katt till en veterinär för bara en kall?


Konsistensen och frekvensen av nästäppa kan ange vilken typ av infektion som påverkar din katt. En tjock gul utmatningsorgan förmodligen en bakteriell infektion. Varje utsläpp som dröjer sig kvar i några timmar kan kräva en veterinär yttrande. Nysningar kan innebära ett föremål lämnas in i näsan. Dessutom är en katt aptit utlöstes av dess luktsinne; därför en täppt näsa kan leda till viktminskning.

Slutsats

Cat förkylningar kan hanteras hemma med enkla behandlingar och oftast inte är farliga. Symtom som varar mer än en vecka, överdriven snuva eller viktminskning finns skäl att kontakta din veterinär. Dessutom, ibland antibiotika som ordinerats av veterinären behövs för att bota en infektion.

Cat Sjukdom och Open-munandning

Cat Sjukdom och Open-munandning


Öppen-andning genom munnen hos katter är en form av ansträngd andning och kan indikera ett antal lungsjukdomar såsom astma, pleurautgjutning, övre luftvägsinfektioner och felint immunbristvirus (FIV). För att förstå en katts symptom är det viktigt att förstå hur en katt lungor funktion. Förståelse av anatomin och grundläggande funktion kan hjälpa kattägare ger veterinärer med mer exakt information. En detaljerad beskrivning av symptomen, inbegripet öppna mun andning, är en förutsättning för korrekt diagnos och behandling.

Anatomi Feline lungor

Enligt experterna vid Cornell Feline Health Center, en katt lungor är liknande i struktur och funktion till en människas lungor. Lungorna är två påsliknande organ placerade bredvid varandra på vardera sidan av hjärtat, och är i första hand ansvarar för ventilation och perfusion. Cornell Feline Health Center definierar ventilation handlingen att andas, och perfusion som att man tar bort syre från luften och utbyta den för koldioxid.

Astma

Open-mun andning är ett vanligt symptom på katt astma. Cornell Feline Health Center hävdar att astma är en av de vanligaste lungsjukdomar bland domesticerade katter. Astma är oftast utlöses av en allergisk reaktion, som orsakar en överproduktion av slem och hindrar andning, enligt den Pet Välbefinnande webbplats. Luftvägssammandragning och slemproduktion i samband med astma är en kronisk sjukdom som kan bli värre med tiden. Även astma är kronisk med ingen fullständig bot, kan korrekt diagnos och behandling förlänga en katt livslängd. En akut astmaanfall kan vara dödlig om den inte behandlas.

pleurautgjutning

Öppen mun andning och i övrigt ansträngd andning är också ett symptom på pleurautgjutning. Pleurautgjutning innebär den yttre foder i lungorna och hjärtat hålighet, känd som lungsäcken. Enligt Cornell Feline Health Center, kan ett antal underliggande hälsotillstånd orsaka lungsäcken att bli inflammerad och området för att fylla upp med vätska. Detta orsakar en katt med öppen mun, ansträngd andning. Några möjliga orsaker till pleurautgjutning inkluderar hjärtsvikt, njursjukdomar, infektion, cancer och skador på kattens luftvägarna.

Övre luftvägsinfektioner

Övre luftvägsinfektioner är ett annat tillstånd som kan resultera i en katt som visar öppen mun andning symtom. Övre luftvägsinfektioner hos katter liknar en vanlig förkylning hos människor, enligt Pet Place webbplats. Infektioner i näsa, hals och bihålor är vanliga och smittsam bland tama katter. Dessa typer av infektioner orsakar ögon och näsa ansvarsfrihet, feber, nysningar och öppen mun andning. Den Manhattan Cats hemsida varnar för att öppna munnen andningssymtom tillsammans med andra förkylningsliknande tecken ska behandlas som en nödsituation eftersom det kan vara ett tecken på ett mer allvarligt tillstånd.

FIV och andra frågor

Open-munandning kan också vara ett tecken på kattimmunbristvirus (FIV) eller tecken på en parasitinfektion, enligt Cornell Feline Health Center. Några vanliga parasiter som kan orsaka en katt att uppleva andnöd inkluderar hjärtmaskar och lungmask.

Diagnos och behandling

På grund av de många olika förhållanden som kan orsaka en katt med öppen mun andning, är det viktigt för ägarna att ägna stor uppmärksamhet åt deras katt och dess symptom. Ring veterinären vid första tecken på andnöd och se till att vidarebefordra eventuella medföljande symptom eller tillstånd. I nödsituationer, kommer veterinärer sannolikt göra en kort undersökning och försök att lugna en katt andning med syre, enligt Cornell Feline Health Center. Efter krisen har lugnat, kommer läkaren att diagnostisera kattens tillstånd och ordinera behandlingar. Behandlingar kan innehålla antibiotika, orala astmamediciner eller inhalatorer och steroid läkemedel.

Cat strokesymptom

Cat strokesymptom


Även katt stroke är ovanligt, kan de förekomma och när de gör, är snabb veterinärvård viktigt att den framgångsrika återvinning av katten. Enligt "The Guide till en frisk katt" av Elaine Wexler-Mitchell, en stroke (katt cerebrovaskulär incident) uppstår när det normala blodflödet till kattens hjärna minskar, vilket resulterar i skadade hjärnceller. Även din veterinär inte kan göra en definitiv diagnos utan användning av en magnetresonanstomografi (MRT), kan han misstänker att din katt har drabbats av en stroke genom noggrann observation av hans fysiska symptom.

Rörlighet

Efter att ha lidit av en stroke, kan din katt gå långsammare och han kan snubbla eller tappa balansen ofta. Han kan tyckas vara full och klumpig. Han kan undvika att hoppa upp eller han kan missbedöma avståndet och falla.

Mat

När en stroke inträffar i en katt, kan det påverka hans förmåga att äta om en sida av hans ansiktsmuskler äventyras. Han kan tugga dåligt och mat kan falla ut ur hans mun medan han äter. Dessutom, om hans hals muskler är inblandade, kan han ha svårt att svälja och kan sätta munkavle eller kvävas.

badrum vanor

Ibland kan en stroke påverka en del av din katts magmuskler eller nerver som han använder för att känna behovet av att eliminera. Han kan kämpa för att ha en avföring eller han kan urinera utan att inse det.

hjärnfunktion

Beroende på omfattningen av skador på kattens hjärnceller, kan han uppleva en observerbar förändring i personlighet eller i hans sömnvanor. Han kan verka förvirrad eller rädd av verksamhet eller personer som han använde för att lugnt acceptera. Som ett resultat, kan han shun social interaktion med andra djur eller hans ägare.

Diagnos av symptom

Din iakttagelse av din katts symptom och undersökning och provning din veterinär är en del av den diagnostiska processen. Om din katt uppvisar tecken på en stroke, oavsett om de är lätt eller svår, är nödvändigt omedelbar uppmärksamhet.

Prognos

Efter din katt lider av en stroke, hans långsiktiga prognosen beror på hur snabbt hans mentala och fysiska funktioner återgår till det normala. Om symtomen på stroke inte förbättras inom några dagar, kan katten aldrig helt återhämta sig.

Stelkramp symptom hos katter

Stelkramp symptom hos katter


Merck Veterinary Manual definierar stelkramp toxinemi som en sjukdom som orsakas i däggdjur genom en neurotoxin som produceras av anaeroba bakterier Clostridium tetani i nekrotisk vävnad, vilket orsakar muskler att spasm. C.tetani finns i marken platser i varma klimat och i djurtarmkanalen. Bakterier införs i ett däggdjurs kropp genom sticksår ​​- till exempel en bit från ett tetanus-infekterade djur eller sår från ett förorenat spik. Katter är i allmänhet de mest resistenta mot stelkramp för alla däggdjur. Av denna anledning anser Storbritanniens Provet Healthcare inte rekommendera att ge katter regelbundna stelkramp vaccinationer. Men om du äger en katt, erkänna symtom på stelkramp hos katter är fortfarande viktigt. Merck Manual stater att katter kan fortfarande utveckla stelkramp symptom hos ett lokalt område efter en lång inkubationstid eller exponering för bakterier.

Styv lem eller Spot

Enligt VetHelpDirect, katter får ofta Tetanusbakterier från ett slagsmål lindad i en viss plats eller lem. Om såret är infekterat med stelkramp, blir området helt stel efter några dagar. Stelkramp leder till döden när de lämnas obehandlade, så söka veterinär hjälp om din katt upplever detta symptom.

hyperestesi

Provet Health rapporterar att även stelkramp i vissa husdjur kan påverka bara en lem eller region av kroppen, kan tidiga tecken på sjukdomen i djur inkluderar överreaktion på ljud eller någon rörelse, även kallad hyperestesi. Minsta beröring kan stimulera muskelspasmer.

stel gång

Beroende på vilken del av kroppen påverkas, säger Provet Healthcare att en stelkrampspåverkade djur också kan ha en total stel grind. Katter kan utveckla detta symptom. En stel gång är inte bara en vanlig halta; det drabbade området är helt stel och katten spår den bakom sig.

sår

Kontrollera om någon djup punktering sår i kattens styva lem eller område. Närvaron av ett sådant sår i en styv lem eller svans är ett tecken på att stelkramp har satt i. I vissa fall kan du hitta en inbäddad tand eller klo från den infekterade djur i såret.

sällsynta Symtom

Eftersom katter tenderar att ha lokal stelkramp, andra symptom som finns i andra drabbade däggdjur är sällsynta med dem. Beroende på omfattningen av bakteriernas infiltration, säger Merck Manual att en katt kan utveckla symtom på generaliserad tetanus. Foten djursjukhus rapporterar att detta inkluderar mild svaghet, bristande samordning och förstoppning. Även om det orsakar kompletta Lockjaw och huvud muskelspasmer hos hästar, HelpMyCat.com förklarar att tetanus orsakar oftast svårigheter att svälja eller öppna munnen hos katter. För katter som allvarligt påverkas av denna sjukdom, är behandling ibland lång och olönsamt. Även med massor av professionell vård, kan stelkramp döda smittade katten.

Ecoli Giardia symptom hos en hund och katt

Ecoli Giardia symptom hos en hund och katt


Giardia, små protozoparasiter, kan påverka hundar och katter. Parasiterna lever i tarmarna hos djur och passera genom avföringen. Escherichia coli, vanligtvis benämnd E. coli, återfinns också i tarmen hos däggdjur, och vissa stammar av gramnegativa bakterier är skadliga för sällskapsdjur. Om din hund eller katt har symptom, ta den till en veterinär genast för diagnos och behandling. Även antibiotika kan slå ut giardia, är skadligt E. coli inte särskilt mottaglig för dessa läkemedel.

Diarré hos hundar

Det vanligaste symptomet för Giardia angrepp är diarré. Mycket vanligt i valpar kan Giardia överföras genom avföring, förorenat vatten och rått eller dåligt mat. E coli sänds också på detta sätt. Hund parker och hundgårdar är vanliga källor av parasiten. Många hundar bär parasiten men förblir asymptomatiska. Ta någon hund med diarré som varar mer än en dag, eller några allvarliga fall, till veterinären för att testa och behandling.

Diarré i Cats

Lös avföring och diarré hos katter kan tyda giardia, särskilt om avföringen är gula och skumliknande. Kattdjur plocka ofta upp parasiten från förorenade vattentäkter. Ofta asymtomatisk, katter kan fortsätta att sprida Giardia år. Av denna anledning, ta in ett avföringsprov till veterinären för kattens årlig kontroll. Enligt Cat World, yngre katter i fler katt miljöer är mer benägna att utveckla kliniska tecken om transporterar Giardia.

Kräkningar / magkramper i Cats

Katter med Giardia kan kräkas eller erfarenhet magen kramper. Torr böljande skulle kunna signalera magkramper. De kan också passera alltför stora gas eller har buken förlängning. Dessa kan vara symtom på en mängd olika katt sjukdomar, så snabb veterinärbehandling är nödvändig.

Viktminskning / Uttorkning i Cats

Katter med detta tillstånd kan gå ner i vikt eller blir uttorkad, även om vatten finns. Dessa symtom härma andra villkor, så det är viktigt att ta katten till veterinären.

Sköldkörtel symptom hos katter

Sköldkörtel symptom hos katter


När en katt sköldkörteln börjar fel är det oftast en fråga om det är överaktiv snarare än active. Känd som hypertyreoidism, de tillstånd resulterar i ett överflöd av sköldkörtelhormon i blodet, och om de lämnas obehandlade, kommer det att leda till hjärtsvikt och död. De flesta katter kan behandlas effektivt med medicinering och strålbehandling, och en del katter kan vara kandidater för sköldkörtel avlägsnas kirurgiskt ingrepp. Även hypertyreos är vanligare hos äldre katter, bör varje katt uppvisar symptomen tas till en veterinär för en definitiv diagnos.

Viktminskning Trots god aptit

En katt som håller på att förlora i vikt trots att de har en glupande aptit visar ett kännetecken tecken på hypertyreos. Eftersom sköldkörtelhormon är ansvarig för att kattens ämnesomsättning, kommer en överaktiv körtel orsaka ämnesomsättning att gå för snabbt. Således inte maten katten äter inte kvar i hans system tillräckligt länge för hans kropp att absorbera näringsämnen, så han går ner i vikt. Han kommer att bli allt hungrig, men eftersom hans kropp skickar honom signaler att det är svälter, framkalla honom att äta mer.

Ökad avföring frekvens

Eftersom katten äter mer, kommer han naturligtvis uträtta sina behov mer. Eftersom hans ämnesomsättning rör sig i en ökad takt, kommer hans kropp bearbeta och smälta maten snabbare, vilket resulterar i mer frekventa tarmrörelser.

Struma

En struma är en förstorad sköldkörtel, och kan ses som en svullnad vid basen av halsen. Körteln är butterfly-formade, och är oftast omärkbara i en frisk katt, men hyperthyroid katter i allmänhet kommer att ha minst en förstorad lob.

Dålig pälsen

Eftersom kattens kropp inte skördar närings nytta av maten han äter kommer vitaminbrist börjar ta ut sin rätt. Kvaliteten på pälsen är en av de första platserna detta kommer att bli uppenbara, eftersom pälsen blir torr och brutna, och kan falla ut i fläckar. Den torra päls kan också vara kliande, så att du kan märka din katt repa oftare trots inga tecken på loppor eller utslag.

Ökad dricka och urinering

Kattens kropp arbetar extra hårt på väldigt lite bränsle vid denna tidpunkt, och han kommer snabbt bli uttorkad. Precis som han inte drar nytta av sin mat, han får inte heller bli helt släckt när han dricker. Hans hjärna kommer att skicka honom signalerar att dricka mer, men han kommer ändå inte bli helt släckt. Den ökade vattenintag kommer också att leda till ökad urinering, både i volym och frekvens, som vätskan passerar helt enkelt rakt igenom med mycket lite att absorberas i kroppen.

Tecken och symptom på thalamus hjärntumör

Tecken och symptom på thalamus hjärntumör


Thalamus är en massa på toppen av hjärnstammen som arbetar med storhjärnan att kontrollera muskelkoordination. Den fungerar också som en relästation för storhjärnan sensoriska centrum. Maligna tumörer inom detta område i hjärnan anses ofta inoperabel.

Identifiering

Talamus tumörer diagnostiseras genom en datortomografi. Tumörer i thalamus står för upp till 5 procent av alla hjärntumörer.

effekter

En tumör i thalamus uppvisar en minskad eller nedsatt känsel, ofta på ena sidan av kroppen, och åtföljs av huvudvärk på grund av ökat intrakraniellt tryck. Symtomen omfattar också onormala ofrivilliga ögonrörelser (nystagmus), svullna synnerverna och talsvårigheter.

Betydelse

Tumörer i thalamus påverkar muskelrörelser. En person kan uppleva svårigheter att gå, tala och utföra dag till dag funktioner. Tumörer kan vara godartade (noncancerous) eller elakartad (cancer).

Storlek

Tumörstorleken varierar. Ju större tumören är, presenterar den mer intrakraniellt tryck i hjärnan. En patient upplever fler symtom som trycket ökar.

Behandling

Behandling beror på storleken, omfattningen och lokaliseringen av tumören. Noncancerous tumörer kan opereras bort för att lindra symtomen. Cancer talamus tumörer i allmänhet inte avlägsnas kirurgiskt; I stället behandlas de med cellgifter och strålning.

Kramper hos äldre katter

Kramper hos äldre katter


Det finns ett antal faktorer som orsakar kramper hos katter, den vanligaste av dessa är katt epilepsi. En äldre katt som utvecklar ett krampanfall kan också lider av en mer allvarlig sjukdom, såsom en hjärntumör. Feline epilepsi kan förekomma i en katt i alla åldrar, och kan behandlas med olika behandlingar och mediciner. Uppkomsten av kramper i en äldre katt är anledning till oro, och efterlyser diagnos från en veterinär.

Identifiering

Ett beslag i en katt kännetecknas av kramper och plötsliga stryk rörelser. Muskler kommer att krympa och spasm okontrollerat, och din katt kan förlora tarm. Om detta beteende varar mer än 5 minuter, är din katt har en långvarig beslag, som är av särskild fara för en äldre katt. Efter beslaget avslutas, kommer din katt att desorienterad, förvirrad, och kan även uppleva tillfällig blindhet.

orsaker

Den vanligaste orsaken till kramper hos katter är kattdjur epilepsi, som katter kan utvecklas i alla åldrar. Andra orsaker är skallskador, infektionssjukdomar, hjärntumörer, allergier eller njursjukdom. Hjärntumörer och leverproblem är mer benägna att orsaka isolerade anfall hos äldre katter än unga katter. Kramper kan också orsakas av oavsiktligt intag av giftiga ämnen eller gift.

expert Insight

Enligt husdjur, människor, platser hemsida, några epileptiska anfall är engångs incidenter som aldrig riktigt förklaras och inte upprepar sig. Men en del äldre katter dör under ett anfall, vilket tyder på en odiagnostiserad tillstånd som nådde sin krispunkt.

överväganden

Om du har en äldre katt som inte är en känd epileptiker, kan uppkomsten av kramper vara symptomatiskt för en mer allvarlig sjukdom som kräver omedelbar behandling. Äldre katter är mer benägna att utveckla sjukdomar såsom hjärntumörer eller leversjukdom som kan orsaka beslag, och utan behandling en livshotande tillstånd kan utvecklas.

Varning

Om din äldre katt har symptom av epilepsi, bör du boka en resa till veterinären. Om anfall långvarig eller kontinuerlig med liten återhämtning mellan dem, eller ske mer än två gånger under 24 timmar, göra en akut resa till veterinären.