hjärnhinneinflammation hund prognos

Prognos för tidigt hund degenerativ disksjukdom

Prognos för tidigt hund degenerativ disksjukdom


Degenerativ disksjukdom uppstår när skivorna mellan kotorna (ben i ryggmärgen) degenererad och sticker. Detta orsakar kompression av ryggmärgen och olika grader av smärta. Om allvarlig, kan den drabbade hunden bli förlamad.

små raser

Små hundar med längre ryggar vanligen påverkas tidigt i livet med degenerativ disksjukdom. Dessa raser inkluderar beagle, Shih Tzu, PEKINGES, Tax och Lhasa Apso.

Liten ras prognos

Diskdegeneration tidigt i livet tenderar att ha en dålig prognos som skivorna försämras snabbt orsakar svår smärta, förlamning och inkontinens.

stora raser

Större hundar är mer benägna att utveckla en långsamt framåt degenerativ disksjukdom efter fem års ålder.

Large Breed Prognosis

Om degeneration inträffar långsammare, det finns en bättre prognos för den drabbade hunden. Hunden kommer att visa tecken på stelhet och mild smärta.

behandling Prognosis

Nyckeln till en god prognos i antingen en tidig eller sen presentation av degenerativ disksjukdom är snabb behandling. Cage vila, steroider och antiinflammatoriska läkemedel är stöttepelarna för behandling.

Vilka är de behandlingar för hund utbuktande lumbosacral skiva?

Vilka är de behandlingar för hund utbuktande lumbosacral skiva?


Nyckeln till att behandla en utbuktning skiva i en hund är att bestämma hur allvarligt problemet och upprätthålla en öppen kommunikation med din primära veterinär. Din veterinär spelar en viktig roll när det gäller att avgöra vilken behandling som är det bästa alternativet för dig och ditt husdjur.

kliniska tecken

Tecknen varierar beroende på placeringen av utbuktningen skivan. Leta efter haltande på någon av armar och ben, rygg eller nacksmärta, svårigheter att urinera eller avföring, och förlamning.

gradering

Betygssystemet i samband med disksjukdom är enligt följande: Klass 5: normal Klass 4: ambulatorisk, men milt paraparetic (svag / IWW) Klass 3: markant paraparetic (svag / IWW), men har möjlighet att få upp på sin egen Grade 2 : allvarligt paraparetic (svag / IWW); Han har god frivillig rörelse i bakbenen, men kan inte få upp utan hjälp Klass 1: svag frivillig lem rörelse närvarande Grade 0: förlamad (ingen frivillig rörelse närvarande). Denna kvalitet är vidare indelade huruvida eller inte patienten kan känna någon djup smärta känsla i de drabbade extremiteterna.

Diagnos

Din veterinär kommer att följa ditt husdjur kliniska tecken och sannolika användning röntgenbilder för att bestämma graden av disksjukdom. Därifrån kommer hon komma upp med en behandlingsplan.

Behandling

Mindre fall vanligtvis medicinskt hanteras med bur vila och smärtstillande medel. Fall inte svarar på medicinsk behandling och svåra fall behandlas med kirurgi.

Prognos

Framgång för behandling bygger på efterlevnad från ägarna. Behandlingseffekt kan också bero på om skivsjukdomsdebuten var kronisk eller akut.

Epitheliotropic kutan lymfom i en hund

Epitheliotropic kutan lymfom i en hund


Epitheliotropic kutan lymfom, även kallade mycosis fungoides, är en sällsynt hudcancer ses i endast 3-8 procent av alla hund lymfom fall. Det är en allvarlig typ av cancer med en dålig prognos.

kliniska tecken

Tidigt skede nuvarande symptom som liknar inflammatorisk hudsjukdom, vilket innebär att det kan förekomma som flera villkor, inklusive erytem, ​​fjällning, klåda, depigmentering, alopeci, plack, sår och skorpbildning. Avancerade stadier har oftast fler hudförändringar på oral, nasal och ögonområdena. Hursomhelst, kan drabbade hudområden vara i ett område eller i hela kroppen.

Jämförelse

Jämfört med andra typer av lymfom, denna typ påverkar huden först men kan metastasera till lymfkörtlar och andra organ. Jämfört med andra typer av hudcancer, är denna typ särskilt sällsynt, kräver en hel del ansträngning för att behandla och har en dålig prognos. Det finns många typer av elakartade hudtumörer, och de varierar i fråga om behandling och prognos.

Diagnos

Diagnos måste göras av en veterinär, ofta av en veterinär hudläkare. Tveka aldrig att fråga din vanliga veterinär om en remiss till en hudläkare eller annan specialist för diagnos och behandlingsalternativ. Diagnos måste göras av cytologi (där prover av områdena är mikroskopiskt utvärderas).

Behandling

Behandlingen varierar beroende på scenen och drabbade områdena av lymfom. Alternativen är kirurgi, kemoterapi och / eller strålning.

palliativ vård

Om lymfom är alltför avancerad eller har spridit sig till andra delar av kroppen, behandling kan inte ett alternativ eller kan vara begränsad. Ofta palliativ vård, som fokuserar på att lindra symptomen av sjukdomen, rekommenderas, inklusive medicinska schampon, antibiotika och andra läkemedel.

Prognos

Prognosen är dålig; även om denna sjukdom fångas och behandlas tidigt, är återkommande vanligt. På den positiva sidan, inte epitheliotropic kutan lymfom har en bättre prognos än nonepitheliotropic kutan lymfom.

Torn Hock Ligament i en hund

Torn Hock Ligament i en hund


Hundar är aktiva djur. Ibland aktivitet kan orsaka en hund att riva ett ligament eller ens själva ledkapseln. I båda fallen kan den tår vara ganska smärtsamt för hunden. Han behöver aggressiv veterinärbehandling direkt för att garantera fullständig återhämtning.

Definition

Hasen är ett gemensamt i hundens bakben nedanför hans knä som sträcker sig till hans ankel. Ligament ansluta leden och ben tillsammans.

symptom

När hasen och omgivande ligament blir skadade, upplever hunden hälta i det drabbade benet och linkar. Haltande i allmänhet verkar plötsligt och oftast inträffar under eller efter en period av hög aktivitet - springa eller hoppa - som kan ha orsakat tår. Svullnad kan också bli följden.

Diagnos

En röntgen av hasleden området är det bästa sättet att diagnostisera en tår eller vrickning tillsammans med en grundlig undersökning av en veterinär eller hund ortopedspecialist.

Behandling

För att minska svullnad och smärta, hunden vanligtvis placeras på en anti-inflammatorisk medicin. WebMD föreslår att placera kallt förpackningar på hasen området under en period av 15 till 30 minuter tre eller fyra gånger om dagen som en svällande lindring, sedan byta till varma, fuktiga kompresser efter de första 24 timmarna för ytterligare några dagar. En veterinär kan också föreskriva glukosamin eller fiskolja - naturliga kosttillskott - att främja läkning och för att förhindra artrit uppstår i hasen på grund av extra stress och påfrestningar. Beroende på svårighetsgraden av brottet, kan veterinären föreslå operation för att reparera den. Hunden behöver massor av vila och hans rörlighet bör begränsas i flera veckor för att ge tid för ligament att läka. Rehabilitering kan behövas för att bygga styrka i de omgivande ligament och leder som kommer att förbättra hundens utsikterna för återhämtning.

Prognos

För de flesta hundar med trasiga ligament är möjligt en fullständig återhämtning när behandlingen ges direkt. I vissa fall kan hunden uppleva svag haltande även efter operation och rehabilitering, men för det mesta detta är sällsynt. Hunden kan behöva ligga kvar på en fysisk eller receptbelagd medicin för resten av sitt liv för degenerativ artrit som orsakas av tillfällig försvagning av det gemensamma området som ett resultat av ligament skada.

Biverkningar av spaying en hund

Biverkningar av spaying en hund


En ovariehysterektomi eller spay, är den kirurgiska processen med vilken hela kvinnliga reproduktionsorganen avlägsnas; detta inkluderar livmodern, livmoderhornen, äggstockar och äggledare. Även om det finns vissa positiva hälsoeffekter som har rapporterats genom att ha denna process sker, finns det också negativa biverkningar som förknippas med spaying en hund.

Bone Cancer (osteosarkom)

Osteosarkom eller skelettcancer, är en vanlig cancer hos hundar av större raser med en dålig prognos. National Animal intresse Alliance (NAIA) att om kastrering är klar innan hunden är ett år, ökar detta avsevärt risken för att utveckla skelettcancer. Enligt Cancer Epideiology, Biomarkers & Prevention, incidensen av osteosarkom i tikar som spayed före ett års ålder var tre gånger större än andelen kvinnliga hundar som var sexuellt intakt. behandlingsalternativ för hundar som lider av osteosarkom inkluderar amputation, neurostimulering, akupunktur och kiropraktik medicin och palliativ strålning.

Fetma

Hundar är mer benägna att vara överviktiga om de har kastrerade och kastrerade; NAIA säger också att tikar som har kastrerade är dubbelt så stor risk att bli överviktiga i jämförelse med tikar som är sexuellt intakt. Fetma ger sedan ytterligare hälsoproblem hos hundar, inklusive oral sjukdom, hypotyreos, nedre urinvägsinfektioner och även diabetes mellitus.

Negativa vaccin reaktioner

När en hund har en negativ reaktion på ett vaccin, innehåller denna allergiska reaktioner, hjärtstillestånd, nässelfeber, kardiovaskulär chock och plötslig död. När en tik är kastrerade, avlägsnar detta organ som producerar hormoner som är nödvändiga att producera ett immunsvar mot själva vaccinationen. NAIA rapporterar att tikar som har kastrerade är 30 procent mer sannolikt att ha en negativ reaktion på ett vaccin.

Symptomen av hjärnhinneinflammation hos hundar

Symptomen av hjärnhinneinflammation hos hundar


Canine meningit är ett allvarligt hälsoproblem som orsakas av bakterie- eller virusinfektioner. Meningit hos hundar påverkar deras hjärna och ryggmärg, och det kan vara dödligt. Du bör veta om symptom på hund hjärnhinneinflammation. Om du har möjlighet att identifiera symptomen kan du hjälpa få en hund behandlas innan skadan är oåterkallelig.

Hög feber

När en hund har hjärnhinneinflammation, kommer det att ha en hög feber. Om du märker din hund agerar konstigt, bör du ta hans temperatur. Om du ta hunden temperatur med en rektal termometer, bör det vara mellan 38,0 och 39,1 grader C. Om du använder en örontermometer, är en normal temperatur 37,7 till 39,4 grader C. Något högre än som skulle kunna tyda på hjärnhinneinflammation.

Känslig för beröring

Ett symptom på meningit hos hundar är en stark reaktion mot beröring. Om du försöker att röra din hund och hon har en konstig reaktion eller undfallande i smärta, kan hon ha hjärnhinneinflammation.

minskad aptit

När en hund känner sig sjuk, en av de första sakerna att ändra hans aptit. En hund som plötsligt har inget intresse av hans mat eller godis kan ha hjärnhinneinflammation.

stela leder

Meningit påverkar en hunds ben, vilket gör det svårt för henne att gå. Det kan se ut benen är stela och inte att fungera korrekt. Det kan vara särskilt svårt för en hund att flytta hennes hals, så hon kan hålla huvudet åt sidan hela tiden.

Muskelryckningar

Meningit orsakar också en hund att uppleva muskelspasmer. Du kan fysiskt se musklerna kramp ibland. Det kommer att se ut som det är ryckningar i hundens ben.

kramper

Kramper i hundar är mycket svårt att bevittna. Han kommer att kollapsa och börja skum från munnen. Det viktigaste att göra är att försöka skydda huvudet från banka mot golvet. Om din hund har ett anfall, ta honom till veterinären omedelbart. Därifrån kommer veterinären att kunna göra nödvändiga tester för att se om hjärnhinneinflammation är problemet.

Förvirring

En mer subtil symptom på meningit är förvirring. Om din hund plötsligt ser ut som hon inte vet var hon är, kan det vara ett tecken på hjärnhinneinflammation.

Förlamning

Meningit kan orsaka förlamning av armar och ben. En hund plötsligt inte kunna gå eller röra sig. Detta är ett mycket allvarligt problem, och du bör ta hunden till en veterinär omedelbart.

Prognos av leversjukdom hos hundar

Prognos av leversjukdom hos hundar


Enligt Canine leversjukdom Foundation, är leversjukdom den femte vanligaste orsaken till hund dödsfall som inte är olycksrelaterade. Tecknar din hund kan ha leversjukdom inkluderar återkommande kräkningar och diarré, aptitlöshet, slöhet, gulsot, grå avföring, orange urin och viktminskning. Du bör ta din hund för en examen om han har någon av de tecken, eftersom det finns flera orsaker till leversjukdom. Prognosen beror främst på vilken typ av sjukdom din hund har.

Fungera

En frisk lever utför flera arbetsuppgifter, inklusive sophämtning, avgiftning, galla produktion och är en viktig del av matsmältningen. Levern är avgörande för protein och kolhydratmetabolism. Den lagrar även energi från glukos i form av glykogen, tillsammans med flera vitaminer, såsom A, D och E. Ett sjuka levern kan fortsätta att fungera utan tecken på sjukdom tills upp till 80 procent av orgeln är skadad.

typer

Typer av många leversjukdomar innefattar pankreatit, anemi, infektiös eller kronisk hepatit, parasiter, läkemedel och cancer. Pankreatit orsakas av inflammation i bukspottkörteln, vilket också orsakar inflammation i levern och gallgångarna, på grund av närheten. Hepatit är kronisk eller akut inflammation i levern. Flera läkemedel som vanligen föreskrivs för hundar kan orsaka leverskador, inklusive antiinflammatoriska, anti-svamp och anti-beslag läkemedel.

effekter

Mild leversjukdom som orsakas av saker som anemi, diabetes, och parasiter - om angrepp upptäcks tidigt - har vanligtvis en god prognos. Du kan förvänta din hund att återhämta sig, kanske med permanenta kost ändringar eller en livslång recept. Allvarligare sjukdomar har sämre prognos. Till exempel, kommer din hund sannolikt helt återhämta sig från en instans av akut pankreatit, men den kroniska formen kan leda till potentiellt dödliga komplikationer, inklusive disseminerad intravaskulär koagulation (DIC), som stör hundens förmåga att stoppa blödning och bilda blodproppar. Levercancer hos hundar är oftast väl etablerad före detektering, och maligna cancerformer har en dålig prognos. Fungerande godartade tumörer har en ganska god prognos.

Betydelse

Obehandlad eller behandlingsbart, leversjukdomar ofta utvecklas till cirros, som är i slutstadiet leversjukdom. Cirros orsakar irreversibel lever ärrbildning som stör normal leverfunktion. Prognosen för skrumplever är dålig.

Förebyggande / Lösning

Eftersom levern kan fungera utan att visa tecken på sjukdom under långa tidsperioder, kommer vissa sjukdomar har nått en punkt där det finns lite din veterinär kan göra. Årliga tentor, inklusive laboratorier för att mäta leverfunktionen, kan visa sjukdomar tidigare. Dr. Jean Hofve, DVM, rekommenderar att ge mjölk tistel till någon hund med en medicin kan orsaka leverskador. Om du äger en hundras benägna att en av leversjukdomar - DobermanPinschers är benägna att koppar-associerad hepatit, till exempel - det är ännu viktigare att få förebyggande vård.

Anfall från hund multicentric Lymfom

Anfall från hund multicentric Lymfom


Enligt Merck Veterinary Manual, svarar multicentric lymfom för cirka 80% av lymfom hos hundar, vilket gör det den vanligaste formen av hund lymfom. Multicentric lymfom påverkar flera lymfkörtlar i kroppen och vid spridning eller metastas, inträffar, kan det resultera i medverkan av centrala nervsystemet (CNS). När detta inträffar kan det resultera i anfall under det drabbade hunddjur.

Identifiering

Veterinär Race Foster av PetEducation.com identifierar ett anfall som okontrollerade muskelrörelser eller muskelspasmer. Hunden kan också visa andra symptom på ett anfall, inklusive förlust av kontroll över tarmrörelser, ovanlig eller överdriven salivering och medvetslöshet. Längden och svårighetsgraden av en individuell beslag kan variera från hund till hund, beroende på svårighetsgraden av lymfom.

symptom

Bortsett från symptomen på ett anfall, det finns många fler symptom i samband med hund multicentric lymfom. Det vanligaste symtomet är svullnad av multipla lymfkörtlar, särskilt i nacken, bakom knäna, i armhålorna eller i ljumske av den påverkade hunddjur. Dessa svullnader brukar inte orsaka smärta, men kan åtföljas av viktminskning, ansiktsbehandling eller bensvullnad, aptitlöshet och letargi.

Diagnos

Canine lymfom är relativt lätt att bekräfta, enligt Merck Veterinary Manual. Canine multicentric lymfom kan diagnostiseras genom att ta ett prov av de drabbade vävnader med hjälp av en fin nål aspiration. För att bestämma om CNS är involverad, kommer lymfom behöva iscensatt för att bestämma omfattningen av spridnings, enligt Purdue University.

Behandling

Canine lymfom kommer sannolikt att behandlas med hjälp av kemoterapi. Veterinär Wendy Brooks tillägger att de flesta hundar som genomgår kemoterapi inte kommer att drabbas av några biverkningar, såsom håravfall eller kräkningar, så ägarna bör hålla detta i åtanke om de är försiktiga med kemoterapi för sin hund. Andra alternativ, såsom kirurgiskt avlägsnande, är ofta ineffektiva, som multicentric lymfom omfattar flera lymfkörtlar, vilket gör kirurgi opraktiskt.

Prognos

Som med alla hund cancer, kommer prognosen varierar kraftigt baserat på det enskilda fallet. Ägare som väljer ut behandling kan förvänta sig att deras hund inte kan leva mer än sex veckor. Men många hundar svarar bra på kemoterapi och kan överleva ett år eller mer. Med detta sagt, ägare vars hundar upplever beslag på grund av nervsystemet engagemang kan förvänta sig att deras hund inte nödvändigtvis leva tillräckligt länge för att möta denna förväntade livslängden.

Hur berätta om en hund har tumörer cystor eller cancer

Hur berätta om en hund har tumörer cystor eller cancer


Tumörer och cancer är några av de mest allvarliga och skrämmande förhållanden ditt husdjur kan drabbas av. Många former av cancer gå snabbt i hundar, så tidig upptäckt är avgörande för att ge din hund de bästa oddsen att överleva.

Instruktioner

Hur berätta om en hund har tumörer, cystor eller cancer

1 Bekanta dig med din hunds normala vanor. Håll ett öga på hur mycket han äter och dricker varje dag så att du vet om han börjar äta eller dricka mer eller mindre. Titta att se om din hund slutar spela med sina favoritleksaker eller börjar utöva mindre. Lättja och letargi är ofta tecken på sjukdom.

2 Se över din hund ofta för eventuella förändringar i hans kropp eller hud. Många små klumpar är ofta godartade, och andra typer av cancer du inte kan se eller känna. Att veta vad som är normalt för din hunds kropp är viktig, och eventuella avvikelser bör kontrolleras av din veterinär så fort som de uppmärksammas.

3 Kontrollera din hunds urin och avföring för eventuella ändringar. Alla slem eller blod i avföringen eller några starka lukter i urinen kan tyda på att din hund är sjuk. Din veterinär kanske vill prover av din hunds utsöndringar, så se till att göra del av dessa förändringar för att diskutera med din veterinär.

4 Schemalägg din hund om förhands examen med din veterinär. Din veterinär kommer att göra en grundlig fysisk, kontrollera din hunds vitala för att få en baslinje för att mäta förändringar i din hund. Hon kommer också att ta blodprov för att kontrollera eventuella avvikelser som inte kan ses.

5 Diskutera din egen dokumentation av din hund vanor med din veterinär. Be veterinären att undersöka några ovanliga klumpar och berätta för henne om du har märkt några förändringar i hundens normala rutiner som kan tyda på en sjukdom. Din uppmärksamhet på detaljer kommer att hjälpa din veterinär fokusera mer specifikt när man söker efter möjliga cancer eller tumörer.

6 Fråga röntgen för att kontrollera din hunds inre organ för eventuella avvikelser. En röntgen kommer att visa potentiella tumörer i din hunds kropp som kan göra honom illa. En datortomografi eller MRT är mycket mer detaljerad och kommer att ge din veterinär en mycket mer korrekt bild av eventuella tumörer.

7 Prata med din veterinär om att göra biopsier eller cytologi på några onormala utväxter som avslöjas vid en röntgen, datortomografi eller MRI. Cytologi suger vätska och celler från tumören, och de analyseras med avseende på malignitet, medan en biopsi inkluderar ofta avlägsnandet av en del av eller hela tumören för analys. Din veterinär kommer att avgöra vilken tillvägagångssättet är bäst för din hund sjukdom.

8 Håll hunden lugn och ro under återhämtning från sina rutiner. Han kommer sannolikt att dämpas och öm från operationen, så skämma bort honom och låta honom vila han behöver för att återhämta sig innan man tillåter honom att spela för hårt eller återuppta andra ansträngande aktiviteter. Din veterinär kommer att kontakta dig när din hunds resultat komma in, och du kan diskutera din hunds hälsa och prognos när du har ett definitivt svar om sina tumörer.

Min hund har bursit

Min hund har bursit


Hundar oftast utveckla bursit som ett resultat av fysiskt trauma eller en autoimmun sjukdom. Bursit uppstår när de små säckar vätskefyllda belägna vid lederna blir inflammerade eller infekterade. Dessa säckar kallas bursae. Även om bursit i vissa fall är kronisk, vanligen svarar den väl på behandlingen. Om du misstänker att din hund kan ha bursit, ta honom till veterinären.

symptom

Bursit orsakar lederna att svälla och bli smärtsamt. Du kan först misstänkte något är fel när din hunds aktivitetsnivå minskar. Motion tenderar att förvärra tillståndet, och kan göra rörelsen mycket svårt. Din hund kan också förlora sin aptit. Med tiden kommer svalln runt lederna blir större och fastare. Så småningom kan bursae brista och avlopp. Om detta händer, kommer du att märka knölar enligt hundens hud.

Diagnos

Veterinären kommer att kunna avgöra om din hund har bursit baseras på den information som du ger dem och med en snabb undersökning av de drabbade områdena. I vissa fall kan de ta ett prov av bursae vätska för att avgöra huruvida en infektion föreligger.

Behandling

Merparten av tiden, rensar bursit upp på egen hand med tillräcklig vila. Dock kan din veterinär förskriva antiinflammatoriska läkemedel för att påskynda återhämtningstiden och få ner svullnaden. Om din hunds tillstånd var resultatet av en infektion, kommer antibiotika ordineras till honom. Om svullna bursae inte återvänder till sin normala storlek, kan veterinären dränera eller kirurgiskt ta bort dem. Även om de är i allmänhet ofarliga efter behandling, kan förstorad bursae vara besvärligt.

Prognos

Om din hund är i övrigt frisk och tar emot tidig behandling, chans är att hon kommer att återhämta sig och bursit kommer inte tillbaka. I vissa hundar, särskilt när de är överviktiga, är mer sannolikt att vara kronisk bursit.