döende katt beteende

Döende katt symptom

Döende katt symptom


Varje sällskapsdjur ägare önskar henne följeslagare katt kommer att dö fred - och smärtfritt - i sömnen när dess tid kommer. Även om en katt klarar bort medan det är tupplur, en som är äldre, obotligt sjuka eller skadas allvarligt kan visa olika symptom i veckor eller dagar i förväg att döden är nära. Obehag eller smärta, problem urinera eller avföring, yrsel, förlust av koordination och konvulsioner eller kramper är några tecken att titta efter när övervakning av en katt.

gömma

Katter döljer ofta när de dör. De kryper under en säng eller byrå, i en garderob eller ett slutet rum i ett hus, eller hitta en privat skydd utanför. Detta tros vara relaterad till djurets instinkt att dölja sin smärta från rovdjur så att de inte kommer att uppfattas som svag.

Beteendeförändring

En normalt vänlig katt som är döende kan vända irriterad och agera genom att göra saker som väsande, repor eller bita om det är ont, eller det kan lindra sig utanför sin låda.

Andas

Du kan höra ett gurglande ljud i en katt bröst, eller dess andning kommer att sakta ner med pauser mellan andetag som förlänger i slutet närmar sig. Ibland kattens andning är snabb eller grunt.

Letargi

Precis som människor, kan djur som dör blir slö. De kan visa svårighet eller inte kan hoppa upp på möbler, gå eller byta plats när de vilar.

långvarig Sleep

Det finns katter som kommer att sova upp till 18 timmar per dag. Trots detta bör en frisk kattunge tupplur med intervaller av aktivitet, inte kontinuerligt sova och vakna bara några minuter innan glider ut igen.

Förändring av matvanor

Ditt husdjur kan visa svårt att äta eller dricka, kan dricka mer vatten än vanligt, eller kan shun mat helt och hållet om det är nära till bortgång.

Katt beteende efter en skada

Katt beteende efter en skada


Vare sig inomhus eller utomhus, det finns massor av sätt på vilka en katt kan bli skadade. Beroende på vilken metod av skada, kommer en skadad katt ofta ändra sitt beteende och uppvisar ovanliga beteendemässiga tecken, ofta i ett försök att skydda sig. Det kan vara svårt för kattägare, eller de som korsas med en skadad katt, att förstå orsakerna till dessa ovanliga beteenden.

överväganden

Beteende förändring i en katt är i hög grad beroende på vilken typ av skada som bolaget har lidit. De känslomässiga tecken som uppvisas av en katt som har avsiktligt missbrukas eller missbrukas kan variera kraftigt från de som finns i en katt som har ont i en kamp, ​​eller en katt som har skadat sig av en slump. För din egen säkerhets skull och för välfärd för din katt och katter i allmänhet, är det viktigt att lära sig att läsa, tolka och reagera på dessa kännetecken.

Typer av beteenden

De två vanligaste typerna av svar i skadade katter inkluderar aggression och gömmer sig i tystnad. Aggression, men farligt för människor och andra djur, är lätt att identifiera. Till exempel kommer en skadad katt ofta bita eller skrapa defensivt när närmade sig. Gömmer sig i tystnad är en skyddsmekanism som kan visa sig särskilt besvärande eftersom kattdjur är notoriskt svåra att hitta och därför sätta sig i riskzonen för att ta emot fördröjd behandling eller ingen behandling alls.

Förebyggande

För att minimera skada, bör kattägare hålla sina katter inomhus, i synnerhet när de bor i ett tätbefolkat område med närliggande vägar, eller, i det motsatta fallet, när de bor i ett område som är avlägsen men strövat av stora mängder av vilda djur och därmed naturliga predatorer till katten. Om katten är tillåten utomhus, är det rekommenderat att installera en kattlucka och ger en "säker plats" så att katten snabbt kan dra sig tillbaka när man står inför ett hot.

lösningar

När du närmar dig en skadad katt som visar tecken på aggression, minns inte bara för att skydda dig själv (som katten kan ha blivit smittade i processen för sin egen skada) utan också för att transportera och hantera katten i den mest noggranna sätt. Detta kommer att bidra till att undvika störningar i samband med brutna armar och ben. Slutligen, för att locka en katt ut ur nederlag, är det rekommenderat att fresta katten med sin favoritmat eller behandla, samtidigt kommunicera på ett lugn och samlad röst. Om katten är alltför skadade att flytta eller inte kan nås på ett säkert sätt, kontakta din lokala djur myndigheter vars utbildning, utrustning och engagemang för djurskydd gör dem idealiska partner att hämta en rädd eller skadade husdjur.

Varning

Ofta en skadad katt kommer att vara rädd och smärta, och därmed icke-samarbetsvilliga. I detta fall är det viktigt att försäkra katt i en lugn och samlad röst och för att närma sig den långsamt och försiktigt. En filt eller handduk kan hjälpa hålla katten samtidigt som man försöker att flytta den till en bärare. Det är mycket rekommenderas att bära handskar när de söker att begränsa och flytta en aggressiv katt.

Beteendet hos en katt som är sjuka och döende

Beteendet hos en katt som är sjuka och döende


En katt som är sjuk och döende kommer att uppleva stora förändringar i sitt utseende, beteende, fysisk gestalt, och personlighet. Kattägare bör vara medveten om att dö symptom för att skilja tillfällig smärta från terminal sjukdom. Några av dessa symtom är minskad aptit, förändringar i utseende, och desorientering.

Alla katter reagerar olika på smärta

Som många ägare vet, har varje katt en unik personlighet. Även om det är typiska symptom noteras i döende katter, på grund av var och ens personlighet, kommer en del av dessa symtom variera.

Undvikande av företag

"Fråga en forskare" hemsida Newton (en division av utbildningsprogram av Argonne National Laboratory) anger att en döende katt kommer att söka ut en plats för lugn komfort, bort från där det går vanligtvis under sin normala rutin. Dr. Mabel Rodrigues hävdar också att sällskapsdjur följeslagare (t.ex. en annan katt eller en liten hund) "inte komma nära om de känner att deras vän är döende."

En tillgiven farväl

Vissa döende katter kommer att låta en familj känner till deras döende tillstånd. De kan ge mer kärlek och kanske vaknar älskade familjemedlemmar på en mer frekvent basis. "Cat ägarens hem veterinärmedicinska Handbook" av Delbert G. Carlson och James M. Giffin konstaterar att vissa katter spinner drivet när de dör stunder. Ägarna måste urskilja vad som är utöver det vanliga för deras individuella katt.

Större fysiska förändringar

"Love to know" hemsida säger att en katt andning kommer att förändras i sin döende stadium, blir "snabb och ytlig." Kattens sovvanor kan förändras. Sjuka katter kommer att tillbringa en "större delen av tiden i lätt sömn, ibland vakna upp som svar på vad som händer." De kommer att förlora en frisk aptit och viktminskning kommer att resultera, vilket kommer mörkare färgad urin, vätskeretention, och kroppen kylning. En av de mest talande symptomen är en allmän desorientering.

personlighetsförändringar

En döende katt kan spendera orimligt mycket tid i grooming, till den grad att slicka bort en stor del av sin päls. Vissa döende katter blir fysiskt rastlös och miaow eller "gråta" på en regelbunden basis. Förmågan att slicka är mycket viktigt att en katt, för att ansa, slickar sår, och liknande. Om detta grundläggande förmåga påverkas, är det ett definitivt tecken på fysisk dysfunktion.

Förlust av livsglädje

PetPlace.com konstaterar att även kroniskt sjuka katter ska kunna äta och dricka utan andningsproblem, ha kontroll över sin urin och avföring, upprätthålla en observant och lekfull attityd, och motion för att i rimlig grad. Om en katt inte kan utföra dessa grundfunktioner och verkar vara i svår smärta (vilket framgår av de ovan nämnda symptom), sedan djuret kan vara på hans eller hennes "sista ben."

Sjuk katt diagnos

Sjuk katt diagnos


Vissa katter låta dig veta om de inte mår bra eller är bara olycklig. De följer dig runt i huset, jama deras klagomål och kräver att du åtgärda problemet. Andra katter är mer stoiska i deras lidande. De söker en dold plats och försöker hålla sina krämpor hemlighet. Oavsett din katts personlighet, det finns sätt att övervaka din katts hälsa så att du har en bra indikation på om eller inte ditt husdjur är sjuk eller behöver en veterinär.

Aptit

Den primära tecken på att något djur är sjukt är när de slutar. Medan stress eller en mindre sjukdom kan orsaka anorexi under en kort tid, om mer än 24 timmar passera utan din katt äter, han bör ses av en veterinär. Det är också en bra idé att övervaka din katts vattenförbrukning, särskilt om du tror att han inte mår bra. Vissa sjukdomar indikeras av katten dricka mer vatten än vanligt, medan en sjukdom som orsakar din katt att sluta dricka snabbt kan leda till uttorkning.

Kattlåda

Vad betyder eller inte händer i lådan är en av de främsta indikatorerna på din katts hälsa. Rinnande avföring, härdad avföring, diarré eller brist på avföring kan tyda på en mängd av gastrointestinala sjukdomar. Kopiösa mängder urin, lite urin, dribbling eller blod i urinen kan tyda på njurar och urinblåsa sjukdomar eller infektioner. Din katts beteende i lådan kan också tyda på sjukdom. Om han är ansträngande eller gråter i lådan, måste han se en veterinär. Om du katt plötsligt bestämmer sig för att göra sin verksamhet någonstans förutom lådan, är detta ofta ett tecken på sjukdom.

Tandkött

En av de bästa sätten att avgöra om din katt är allvarligt sjuk är att titta på hans tandkött. En frisk katt tandkött är rosa. Däremot kan sjukdom ändra färg till vitt, blått, gult eller klarröd, beroende på tillståndet. Om du katts tandkött har bytt färger, bör han se en veterinär omedelbart. I många fall innebär detta en allvarlig sjukdom eller nödsituation. Vita eller blek tandkött visar ofta anemi eller systemisk chock. Blå tandkött är ett tecken på andningsproblem. Klarröda tandkött kan tyda på septisk chock eller allvarlig infektion. Gula tandkött är ofta ett symptom på förlusten av röda blodkroppar, leversjukdom eller gallblåsa sjukdom.

respiratorisk

Andningssvårigheter är vanliga hos katter. Om din katt är hosta, nysningar, flämtande, har ögon eller näsa utsläpp, eller är väsande andning, dessa är bra tecken på att han har en luftvägsinfektion och bör se en veterinär. Allergier kan spela en roll i din katts respiratorisk sjukdom. Skyltar kommer att omfatta rinnande ögon och rinnande näsa. Du katt kan också köra en feber om han har en luftvägsinfektion eller allergi. En katts normala kroppstemperatur är 38,0 till 39,1 grader Celsius. Om din katts öron kännas varm, kan detta innebära att han kör en feber.

Personlighet

Om din katt personlighet plötsligt ändras, kan detta vara en bra indikation på att något inte är helt rätt med sin hälsa. Om du vanligtvis utgående katt plötsligt tjura under sängen, eller din vanligtvis reserverad katt söker ut uppmärksamhet, leta efter andra tecken eller symptom som han kan vara sjuk. Ibland kan en sjuk katt kommer plötsligt bli aggressiv, speciellt om sjukdomen orsakar honom att vara i smärta.

Hur ta reda på din gravida katt förfallodag

Hur ta reda på din gravida katt förfallodag


En katt genomsnittliga gestationperioden är cirka nio veckor. Den exakta tiden varierar vanligen mellan 63 och 67 dagar, men kan variera mellan 61 och 72 dagar, beroende på ras, storlek och hälsa. Som med människor, det finns osäkerheter i att bestämma den exakta graviditeten skede. Några tecken dyka upp inom två veckor efter befruktningen.

Instruktioner

1 Undersök din katts bröstvårtor. Från cirka 15 dagar till tre veckor efter befruktningen kattens bröstvårtor blir pinker och börja svullnad. Katten kan sova en hel del och blir sjuka eller illamående.

2 Följ din katts beteende i hemmet. En gravid katt inte längre söker manligt sällskap och blir lugnare och mer tillgiven hemma. Detta händer tidigt i graviditeten, men är svårt att hittills. Din katt aptit kan börja öka på denna punkt.

3 Se upp för viktökning. En gravid katt börjar gå upp i vikt om fyra veckor efter befruktningen. Magen börjar svälla vid denna tidpunkt. Ta katten till veterinären för att bekräfta en misstänkt graviditet. En expert ultraljud operatör kan bekräfta en 15-dagars graviditet. Veterinären kommer att kunna känna kattungarna i slutet av veckan fyra. Detta är den första tydliga dating för graviditeten. Den extra vikt kan uppgå till mellan 1 och 2 kg i slutet av graviditeten.

4 Känn kattens mage efter vecka sex efter befruktningen datum beräknas av veterinären. En noggrann ägare kommer att kunna känna kattungarna. En röntgen vid denna punkt kommer att bekräfta antalet kattungar. Bröstvårtorna blir mer svullen och visar tecken på ammande. Katten kommer att bli mer angelägna och försöka hitta en bekväm plats att vila.

5 Titta noga för några tecken på den gula eller röda slemproppen från omkring vecka åtta, enligt veterinären uppskattning av befruktningen. Detta är det första tecknet på att katten är på väg att leverera. Din katt kan gå utanför sin mat ungefär en dag innan förlossningen.

Information om katter för barn

Information om katter för barn


Om du har barn och vill adoptera en katt från din lokala djurhemmet, måste du lära dem hur man hanterar och ta hand om det. Tillhandahålla grundläggande information för dina barn om katter så att de bättre kan förstå deras nya husdjur. Som pedagog kan man också lära dina unga studenter om katter som en del av en lektionsplan.

Grundläggande fakta

Även känd som feliscatus, dess vetenskapliga namn, var katten först domestice mellan 4000 och 8000 år sedan, enligt den amerikanska SPCA. Katter varierar vanligen mellan sex och 6,8 pund när fullvuxna, och de kan leva 15 år eller mer. Som rovdjur, måste de äta en kost bestående huvudsakligen av kött, och du bör mata dem antingen burk eller torr kattmat två gånger dagligen. Vissa katter som en tillfällig behandla cantaloupemelon eller broccoli. Medan de flesta katter ogillar att få vatten på sin päls, behöver de att dricka det. Ge din katt med färskt vatten hela tiden för att hålla den väl hydrerad.

beteende

Katter behöver sova 12 till 16 timmar per dag och kräver en bekväm säng i ett lugnt läge att slappna av. Spela med din katt regelbundet för att hålla det väl utövas och att binda med det. Använd leksaker på sträng eller sådana som innehåller kattmynta, en ört som katter älskar, för att locka sin uppmärksamhet och förse den med en stimulerande objekt att kasta sig över. Katter kräver också regelbundna turer till veterinären för hälsokontroller och vaccinationer krävs enligt lag. ASPCA rekommenderar att du spay eller sterilisera din katt för att förhindra det från att producera kullar av kattungar eller utveckla hälsoproblem senare i livet. Spela med din katt endast om det inte sover eller det verkar upprörd med sina öron ner eller svansviftande. Arga katter väser, så ge din katt lite tid ensam om den gör detta.

Hands-on lärande

Kontakta din lokala djurhemmet att begära att dina barn eller elever har möjlighet att turnera möjlighet att lära sig mer om katter på nära håll. Här kan barnen lära sig mer information om katt vård, hur man anta en katt, hur man tar hand om katter och katt beteende. Barnen kan se på nära håll hur katter putsa sig och hur man ställer in en låda för en katt för att eliminera i. Som förälder har ditt barn volontär på skydd eller bidra till att främja en katt innan de antar en så han kan lära sig mer om hur man behandlar och ta hand om en katt.

överväganden

När lära barn om katter, föreliggande material i lätt att förstå språk lämplig för läsnivå av barnet. Kontaktgrupper som Cat fancier Association eller ASPCA för rekommendationer om undervisningsmaterial. Besök en utställning i ditt område för att lära barn om de olika typerna och raser av kattdjur. Lär dina barn om vikten av varsam hantering av en katt. Fråga din lokala 4-H klubben om den har en katt-lärande program eller läroplan. Om så är fallet, har ditt barn gå med i gruppen för att lära sig mer om katter.

Hur man tar hand för katter med en hypertyreoida skick

Hur man tar hand för katter med en hypertyreoida skick


Katter med hypertyreos kräver medicinering och omsorg för att hålla dem friska. Hypertyreos är ett tillstånd som uppstår när sköldkörteln är överaktiv. Sköldkörteln blir ofta överaktiv som ett resultat av noduler som bildar på dess yta. Överproduktion i sköldkörteln kan leda till viktminskning, ökad konsumtion mat och kräkningar i kattdjur. Lyckligtvis är hypertyreos typiskt lätt att hantera eller behandla.

Instruktioner

1 Administrera medicinering som syftar till att minskad sköldkörtel produktion till din katt. Många veterinärer ordinera medicinen methimazole att styra hypertyreos. Men andra behandlingsalternativ finns tillgängliga, inklusive operation för att avlägsna körtel knölar, radioaktivt jod behandling eller kemisk ablation. Typiskt är de senare alternativen härda hypertyreoidism och katten inte behöver ytterligare behandling. Medicinering hanterar bara sjukdomen och är vanligtvis ett livslångt krav.

2 Ta din katt till veterinären ofta för att övervaka sina sköldkörtel nivåer. Katter som släpps ut på hypertyreos terapi kräver regelbunden blodvärden för att säkerställa deras sköldkörtel nivåer är normala. Blodvärden är typiskt behövs när katten är först släpptes ut på medicinering, därefter var tre till sex månader när nivåerna regleras. Thyroidmedicationen har också potential att orsaka njur frågor; Därför behövs regelbundna blodvärden för att övervaka deras funktion, liksom. Veterinären kommer sannolikt att kräva blodvärden för att kontrollera kattens sköldkörtel nivåer efter att den har fått operation, radioaktivt jod behandling eller kemisk ablation för att säkerställa behandlingarna fungerade.

3 Övervaka din katts beteende. Titta på din katt noga för att leta efter tecken på att hypertyreos behandlas korrekt. Till exempel, hålla ett öga på kattens födointag, energinivåer och kroppstillstånd. Om katten börjar äta mer, gå ner i vikt eller bli irriterad eller hyper gång på medicinering eller efter behandlingen, kan hypertyreos agera igen. Om du misstänker att detta är fallet, rådgöra med din veterinär så fort som möjligt. Veterinären kan behöva justera kattens medicinering nivåer eller det är möjligt kirurgi, strålbehandling eller kemisk ablation inte var framgångsrik.

Hur man reparerar en matta skadad av en katt

Hur man reparerar en matta skadad av en katt


De flesta kattägare vet att sprätta är en normal del av katt beteende. Tyvärr, ibland katter kan orsaka en hel del skador på mattor och möbler. För att minimera skadorna, trimma din katts naglar regelbundet och placera repa inlägg nära områden där han gillar att repa. Om mattan skadan är minimal, kan du kunna reparera det utan att på ett professionellt.

Instruktioner

1 Skaffa en matta kvarleva kvar från den ursprungliga installationen, eller skära en liten bit från insidan av en garderob eller annan dold område i ditt hem.

2 Använd en mattkniv för att noggrant skära bort den skadade mattan. Ta dig tid att se till att du skär bara det skadade området.

3 Placera ersättnings bit ovanpå mattan och kontrollera tupplur att se till att den går i samma riktning. Ett sätt att göra detta är att borsta din hand över mattan och ersättningsstycket att se till att de stämmer överens.

4 Skär ersättnings bit av mattan till rätt storlek och form.

5 Placera en klick av matta lim på baksidan av ersättnings mattan och stoppa in den på plats. Håll ner i några minuter för att se till att det fastnar.

6 Dammsug mattan när limmet har torkat.

Hur man stoppar katter inte kan använda en rabatt som en toalett

Hur man stoppar katter inte kan använda en rabatt som en toalett


Om grannskapet katter använder din rabatter för en toalett, anser naturliga, instinktiva katt beteende när man utformar en plan för att hålla dem. Lös jord lockar katter som letar efter en lämplig plats att befria sig, och det råkar vara så att din trädgårdsområden passar räkningen exakt. Närma sig denna fråga förnuftigt, och försöka taktik som är kitty-typ. Du kommer att finna att katter faktiskt kan vara rimliga varelser som kommer att gå någon annanstans när du gör din trädgård mindre attraktiv för dem.

Instruktioner

1 Cut kvadrater eller remsor av fågelnät att täcka öppna områden i dina rabatter. Detta kommer att hindra dem från att gräva i den lösa jorden. Om de inte kan gräva, kommer de inte att gå. Fågelnät är billig, finns i någon trädgård centrum och skär lätt med en sax.

2 Använd avbitare för att göra delar av snickare tyg eller hönsnät att täcka lösa trädgårdsarbete jord om du inte bryr dig att använda fågelnät. Det är tyngre och stannar där ett effektivt sätt.

3 Peta handtagen på plast gafflar i marken, så att pinnarna är vänd uppåt. Space dem cirka sex inches isär. Kattdjur kommer inte att kunna gräva hål eller gräva upp gafflarna.

4 Bury några kottar ungefär halvvägs i rabatten jord. Space dem cirka sex inches isär. Katter gillar inte att gå på kottar eller andra taggiga saker. Dina grannar som äger tallar förmodligen inte emot att dela sina fallna koner.

5 Layer några skrymmande dekorativa kompost såsom stenar eller stenar i möjligaste mån. Tunga stenar eller stenar är mycket mer utmanande än smuts när det gäller att gräva en toalett, och katter kommer att välja en enklare plats att använda som en toalett.

6 Använd repellenter. Katter gillar inte doften av kaffe, så sprida din begagnade kaffe grinds över lös jord. De är inte förtjust i citrusfrukter, så skär din apelsinskal och citron, lime eller grapefrukt skalet i små bitar och sända dem till rabatter. Köp kommersiella djur avvisande granulat från din lokala garden center och tillämpa dem som föreskrivs i förpackningsinstruktioner. En av dessa taktik eller en kombination av dessa kan vara perfekt för din situation.

7 plantera några rue (Ruta graveolens) bland dina blommor. Denna ört är lätt att odla och katter tycker lukten av detta attraktiva perenn motbjudande. Rue tål magra jordar och kommer att pryda din sommar trädgårdar med gula blomma kluster.

8 Häng din fågelbordet tillräckligt hög så att katter inte kan nå den. De kan våga på din egendom i hopp om att fånga en intet ont anande fågel medan det är middag. Om katter inte kan nå mataren, kan de gå på jakt någon annanstans för lätt byte.

9 Ta med egen husdjur mat inne på natten för att undvika att bjuda in herrelösa katter på middag.

Sjukdomar i gamla katter

Sjukdomar i gamla katter


Precis som människor, katter är mer benägna att vissa sjukdomar i sin ålderdom. Detta faktum är inte en trevlig, men det är något som djurägare bör förbereda sig för och lära sig om, att hålla sina kattdjur glada och friska.

cancer

Din katt kan utveckla en form av katt cancer som uppstår med ålderdom. Cancer kan påverka olika delar av ett kattens kropp, inbegripet mage, lever, blod, tarmar och andra. De primära symptom inkluderar viktminskning och aptitlöshet, sår som inte läker och urladdning (eller blödning) från näsa, öron, ögon eller i kattens avföring. Dessa symtom kommer även med personlighetsförändringar. Om du misstänker att din äldre katt har cancer, ta den till veterinär omedelbart. Observera att en tidig diagnos ökar ditt husdjur överlevnad.

Njursvikt

Njursvikt är en fråga i äldre katter som är allvarligt och kräver veterinär uppmärksamhet så snart som symptom märks. När en katt upplever njursvikt, njurarna inte kan filtrera någon av de avfallsprodukter i blodet som det normalt gör. Detta, i sin tur, skapar höga nivåer av blod toxiner, som så småningom kan visa sig vara dödlig. De flesta katter inte visar symtom på njursvikt till omkring 30 procent av njurarna fungerar. Dessa symtom är minskad aptit och viktnedgång, ökad törst, dålig andedräkt och kräkningar. Allt eftersom sjukdomen fortskrider, kan katter också uppleva krampanfall eller koma.

Dental

Det är vanligt att äldre katter att uppleva olika dentala sjukdomar och krämpor, såsom karies och munsår. Se upp för symtom såsom aptitlöshet, svårigheter när man äter och / eller svälja, viktminskning, dålig andedräkt och dreglande. Tandsjukdomar är inte lika skadlig som vissa andra sjukdomar hos äldre katter, men de kräver omedelbar uppmärksamhet för att säkerställa hälsa och lycka.

hudproblem

Hur din katt ser mycket återspeglar dess inre hälsa. Så medan din katts yttre utseende kanske inte verkar viktigt när man överväger sin hälsa, spelar den en viktig roll. Hudproblem kan omfatta håravfall, en ökning av päls under kragen, och tråkig, torr eller fet päls. Titta på din katts beteende med avseende på dess hud och päls. Om din katt plockar eller suger på sin päls, kan det vara ett tecken på stress och ohälsa. Dessutom är det vanligt att katters huden förlorar elasticitet eller för att läka med en lägre hastighet när den åldras. Detta är inte anledning till allvarlig uppmärksamhet, men bör noteras nästa gång du besöker din veterinär.

Diabetes

En annan vanlig åkomma som riktar åldrande katter är diabetes. Diabetes orsakas av degeneration av celler som producerar insulin i bukspottkörteln. Låga nivåer av insulin påverkar blodkroppar förmåga att plocka upp glukos (eller socker) från blodet. Katter med diabetes upplever ofta överdriven törst / urinering, diarré, letargi, uttorkning, stor aptit och viktnedgång. Om du misstänker diabetes i din katt, söka veterinär hjälp omedelbart. Diabetes är en behandlingsbar sjukdom hos katter som kräver en stor del av sällskapsdjur ägare tid och uppmärksamhet.