är det farligt med förstorad lever

Alkohol & förstorad lever

Alkohol & förstorad lever


Långsiktig tung alkoholkonsumtion orsakar leversjukdom. Symptomen kan omfatta en förstorad lever.

Alkoholhaltiga lever sjukdomsrisk

Alkohol & förstorad lever


För män, dricker mer än 3-6 öl eller skott per dag under 10 år är förknippad med en hög risk för alkoholrelaterad leversjukdom. Kvinnor har samma risk med bara hälften konsumtion.

förstorad lever

Alkohol & förstorad lever


Ett symptom på alkoholrelaterad leversjukdom är en förstorad lever, kallas hepatomegali. Den utvidgade levern kan vara smärtsamma eller anbud.

Vad det betyder

Alkohol & förstorad lever


En förstorad lever kan vara ett tecken eller symptom på leversjukdom. Om en läkare finner en förstorad lever i en patient som dricker alkohol kraftigt, test för alkoholrelaterad leversjukdom, såsom blodprov, kan utföras.

relaterade problem

Alkohol & förstorad lever


En förstorad lever går ofta tillsammans med fettlever, som kan leda till döden av levervävnad och cancer. Levercirros, eller lever ärrbildning, kan hittas med en lever förstoras på grund av alkoholanvändning.

Behandling

Alkohol & förstorad lever


Avhållsamhet från alkohol är den bästa behandlingen. För att lyckas i "gå nykter," patienten behöver socialt stöd och möjligen behandling och / eller medicinering.

Prognos

Alkohol & förstorad lever


En förstorad lever kan vändas inom sex veckor om patienten blir helt nykter. Fettlever är reversibel, men cirros är oftast inte.

Förstorad lever hos hundar

Förstorad lever hos hundar


Förstorad lever, ett tillstånd som kallas hepatomegali, är ett symptom på leversjukdom eller skada. Leversjukdom är bland de mest troliga hälsofrågor att orsaka dödsfall hos hundar. Levern avgiftar blodet, tar bort avfall och galla produkter för att underlätta matsmältningen, och utför funktioner som stöd i tillväxten, bekämpa sjukdomar, levererar näringsämnen som ger energi och reproducera. Leversjukdom kan inte bara avsevärt minska din hunds livskvalitet, men det kan vara dödlig för din hund. Om du misstänker att din hund har en leversjukdom, ta den till veterinär så snart som möjligt. Levern kan ofta läka sig själv om sjukdomen fångas innan alltför mycket skada sker. Detta gör det särskilt viktigt att söka läkarvård vid den första indikationen på att det kan vara ett problem.

symptom

Medan en förstorad lever är ett symptom på leversjukdom, är gulsot nästan alltid ett symptom som också pekar mot en leverfunktionsstörning. Andra symptom på leversjukdom hos hundar är aptitlöshet, följt av viktminskning, sällan urinering, kramper, beteendeförändringar, kräkningar, diarré, och gråvit och lös avföring.

Diagnos

Om din veterinär misstänker att din hund har en leversjukdom, kommer läkaren att börja med att göra en fysisk undersökning. Bleka eller gula slemhinnor, mjälten utvidgningen och leverförstoring blir resultaten i undersökningen som tyder på leversjukdom. Veterinären kommer då sannolikt att beställa en kemipanel och blodarbete, eventuellt följt av en leverbiopsi, för att bekräfta diagnosen.

Leversjukdom

Leversjukdom kan orsakas av en viral eller bakteriell infektion, parasiter, cancer, inflammation, hindrade gallgångar och gifter. Pancretitis, anemi, hepatit, hjärtmaskar, cancer och cirros är också sjukdomar som kan skada levern. Det finns också sjukdomar som orsakar sekundära leverproblem, inklusive hypotyreos, diabetes mellitus, hypertyreoidism, Cushings sjukdom och inflammatorisk tarmsjukdom.

Vila och näringslära

I orsaken till trauma, ofta sjukhusvård med understödjande behandling och vila är allt som kommer att krävas för att återställa hälsa. Levern har en fantastisk förmåga att läka sig själv om skadan inte är alltför omfattande. Även i vissa former av leversjukdom, vila och bra kost kan vara extremt viktig för läkning. Kosten spelar en roll vid behandling av många typer av leversjukdomar. Beroende på vad som orsakar din hund sjukdom, kan din veterinär föreskriva en speciell diet som är låg i koppar, ett dagligt vitamin och mineraltillskott, eller andra särskilda livsmedel.

mediciner

Vissa mediciner kan hjälpa till att behandla leversjukdomar, beroende på hur avancerad sjukdomen har blivit. Kortikosteroider är ofta föreskrivs i kronisk hepatit, och antibiotika ordineras om en infektion eller sekundär infektion.

Kirurgi

Ibland kirurgi används för att behandla hund leversjukdom. Kirurgi kan korrigera förhållanden under vilka ett fartyg skickar runt blodet i levern snarare än genom det.

stödjande vård

Det finns ingen specifik behandling för många typer av leversjukdomar, och stödjande vård måste tillhandahållas för att hålla djuret hydrerad. Stödjande vård kommer också att man ser till att hunden får tillräckligt med näring och att kräkningar styrs. Detta sker ofta genom subkutan eller intravenös vätsketillförsel.

Är det farligt att köra utan en gas cap?

Är det farligt att köra utan en gas cap?


Biltillverkarna har gjort stora ansträngningar för att förbättra säkerhetsdetaljerna på sina fordon. Bränslesystem har en klaffventil som stoppar gas från att strömma tillbaka ut från tanken. När du kör en bil utan gas cap är inte farligt, det är inte rekommenderat. Med tiden körning utan din tanklock kan orsaka en minskning av bränsleeffektiviteten, skador på motorn och skadar miljön.

Engine Light

På fordon tillverkade efter 1996 kommer "Check Engine" light komma på. Utan tanklocket, kommer gas att börja avdunsta. Detta kan leda till motormisständningar på vissa fordon och minska bränsletrycket.

föroreningar

Smuts och andra föroreningar kan komma in i bränslesystemet, vilket kan skada motorn.

Miljön

Bränslesystemet är utformat för att fånga skadliga gaser och utsläpp som bidrar till smog. Om locket saknas, kommer dessa ångor fly orsaka skador på miljön.

Vilka anpassningar gör det möjligt tocotukan att leva?

Vilka anpassningar gör det möjligt tocotukan att leva?


Känd för sina stora, färgstarka näbbar, tocotukan har den största räkningen till kroppen förhållandet mellan varje fågel i världen. Dessa canopy invånare bor i neotropiska regionerna Syd- och Centralamerika, där huvuddelen av sin diet består av säsongens frukter. Trots tocotukan distinkta utseende, forskare vet väldigt lite om rovdjur och livslängd. Istället fokuserar forskning om hur dessa konstigt formade fåglar lyckas leva och frodas i det vilda.

näbbar

Även om det verkar vara en skuld, hjälper den stora näbben de tocotukan grepp frukt, insekter, ägg och småfåglar. Forskare tror näbben kan attrahera en partner. Näbben ger ett medel för putsar fjädrar och försvara mot mindre rovdjur. Den tocotukan justerar blodflödet till näbben för att reglera sin kroppstemperatur genom kontrollerad värmeförluster, så att fågeln inte överhettas i sin tropiska livsmiljö.

toes

Beroende på de stora näbbar, relativt små kroppar och kortare vingar, tocotukan flyga dåligt. För att motverka deras brist på rörlighet, tocotukan har starka ben och tår. Av deras fyra tår på varje fot, den första och fjärde är bakåt, så att två tår svepa runt grenarna från varje riktning. Detta säkert grepp tillåter fåglarna att gå och hoppa längs grenar i trädkronorna utan att behöva förlita sig på sina vingar så mycket.

Färgsättning

Den tocotukan näbben har en svart fläck på orange och gula fjädrar, som smälter in färgerna på trädkronorna. Den svarta och vita kropp ger mer skydd i områden där tukaner bör vara mindre synliga. Tocotukan bor i hål i träd, där de tuck sina ljusa näbbar under deras vingar och dra upp sina stjärtfjädrar för att täcka färgerna. Detta gör det möjligt för tocotukan att smälta in i den mörka hålet och potentiellt undvika rovdjur.

flockar

Tocotukan bor vanligtvis i små grupper om sex vuxna som reser tillsammans för att finna nya källor av frukter som årstiderna växlar eller de bryter tillgängliga frukt leveranser. Båda föräldrarna arbetar tillsammans för att ta hand om äggen och höja de unga för de första åtta veckorna. Tocotukan prat högt och klicka näbben för att kommunicera sinsemellan. De använder också sin högt kraxande ljud för att skrämma potentiella rovdjur och låta gruppen att fly.

Är det farligt att göra en trädgård Bed Från Cinder Blocks?

Är det farligt att göra en trädgård Bed Från Cinder Blocks?


Historien har visat oss att trädgårdsarbete svingar i popularitet under magra ekonomiska tider. Under andra världskriget, till exempel, var folk uppmuntras att ha Victory Gardens. Idag har även Vita huset en stor trädgård. Filmer som "Food, Inc." har ökat medvetenheten om de ibland mindre än önskvärda egenskaperna hos vår livsmedelsförsörjning. Upphöjda bäddar öka chanserna till framgång för första gången trädgårdsmästare ombord på denna nya resa. Upphöjda bäddar behöver inte nödvändigtvis en hel del struktur, men de hjälper innehålla jord och näringsämnen. Betongblock --- ofta kallas vind block --- är ett vanligt material som används för att skapa en upphöjd bädd.

Översikt

En upphöjd bädd trädgård bör vara tre till fyra fot bred så att du kan komma åt den från båda sidor utan att gå i sängen. Du kan högen 6 inches av jord utan ram, men en djupare säng behöver mer stöd. Betongblock, tryckimpregnerat liggande timmer, sammansatt virke, sten och naturligt röttåliga virke såsom furu eller ceder är alla kandidater för upphöjd bädd konstruktion. Undvik sliprar och kemiskt behandlat virke.

Skillnaden mellan betongblock och slaggblock

Är det farligt att göra en trädgård Bed Från Cinder Blocks?


Folk hänvisar ofta till moderna betongblock som vind block. Detta är faktiskt felaktig --- bris block har inte tillverkats i cirka 50 år. Tillbaka när kolindustrin var stor, var vind block gjorda av cement, slagg, aggregat --- sand och / eller grus --- och vatten. Dagens betongblock innehåller cement, ballast och vatten, men utelämnar aska.

Betongblock Fördelar

Betongblock är prisvärda och hållbara. I själva verket, om du är påhittig, du kan till och med kunna hitta dem gratis. Du behöver inte murbruk eller fundament om din upphöjd bädd är mindre än 2 fot hög. Eftersom betongblock är modulära, är det lätt att bygga en enkel rektangel eller en L-formad hörn trädgård. Och, till skillnad från att använda trä, kommer du inte behöver någon motorsågar eller handverktyg för att forma din säng. Hålen i toppen av blocken kan fyllas med jord och användes som planteringsmaskiner innehålla växter som kan vara invasiva, exempelvis mynta. Hålen kan också hålla stödstrukturer på plats för stängsel eller rad covers.

Betongblock Nackdelar

Oregon State University Extension rapporter om att vissa betongblock kan läcka kalk i marken över tiden. Även om det inte skadligt för människor, kan ytterligare kalk ändra surhetsgraden i din upphöjd bädd. Övervaka pH-värdet i jorden om du misstänker att du har ett problem. I själva verket är det bra att få din jord testas regelbundet ändå att säkerställa bästa odlingsförhållanden för dina växter. Betongblock är också tunga att transportera. Beroende på dimensionerna hos dina block, kan de väger mellan 11,3 och 18.1kg. Se till att du väljer platsen för din trädgård klokt så att du inte behöver flytta den senare.

Varför är det farligt att ta skydd under ett träd under åskväder?

Varför är det farligt att ta skydd under ett träd under åskväder?


Om du är utanför när moln samlas och du hör åska, väder säkerhetsexperter som National Weather Service rekommenderar att du omedelbart söka skydd. Det bästa stället att vara är inomhus, men om du inte är i närheten av en byggnad, ska du inte ta skydd under ett träd, särskilt om det står av sig själv eller är den högsta i en skogsdunge. Om blixten slår trädet, kan du bli dödad av en fallande gren eller med el som flyter genom trädet.

Vad Blixt Är

Vindarna som åtföljer en storm agitera luftmolekylerna och ge dem en statisk laddning på ungefär samma sätt som att gnida en katt päls laddar din hand. Laddningen är positiv jämfört med marken, och när den blir tillräckligt stor, utmatar den genom att strömma in i marken genom luftmolekylerna, joniserande dem i processen, och skapa en båge av elektrisk energi. Du kan följa en liknande effekt när du tar två motsatt laddade trådar tillsammans. När de är tillräckligt nära, el bågar genom luften från en tråd till en annan, vilket skapar en gnista.

Varför blixtslag Träd

Elektricitet strävar alltid den kortaste vägen till sin destination. När det bågar från himlen till jorden som blixten, kommer det att hitta närmaste objektet som är ansluten till marken och flöde genom objektet. De närmaste objekten mot himlen är oftast de högsta sådana, så höga träd är alltid utsatta för blixtnedslag under en storm, särskilt om de står ensamma. Blixten ofta slår en gren nära toppen av ett högt träd och strömma genom stammen till marken, där energin försvinner genom rötterna i jorden.

farorna

När blixten slår ett träd, levererar den en enorm kraft av elektrisk energi som kan bryta kvistar eller ens dela stammen. Det händer mycket snabbt, och om du är under trädet när blixtnedslag, du kanske inte har tid att komma ur vägen för grenarna. Du kan också stöt, eftersom trädstammen blir debiteras som elektricitet flyter genom det, och om du står nära nog kommer det att hoppa från stammen i kroppen. Det kan också strömma från marken in i kroppen genom fotsulorna.

Var kan man söka skydd

Om du är utomhus när du hör åska, bör du omedelbart gå inomhus. Om du inte kan, är det näst bästa platsen i en bil eller annat fordon. Om det inte finns några byggnader eller bilar i närheten, hålla sig borta från öppna fält och gå till den lägsta marken. Om det finns ett stativ av träd i närheten, söka skydd under de lägsta och hålla sig borta från de höga sådana. Håll dig borta från vatten och allt som leder ström, som metallstängsel och stolpar. Om du har ingenstans att gå, göra dig så liten som möjligt genom hukar med huvudet nedåt och benen ihop.

Är det farligt att äta mögliga yoghurt?

Är det farligt att äta mögliga yoghurt?


Man skalar tillbaka locket på din yoghurt potten för att hitta ett lager av mögel som vilar på toppen. Tyvärr, bör yoghurt nästa destination vara soptunnan. På grund av skadliga bakterier som kan bor i hela produkten, hälsomässigt är din bästa draget att kasta ut möglig yoghurt.

Mögelväxt yoghurt

Även i kylda utrymmen kan fuktiga livsmedel som yoghurt utveckla mögel. Bara skrapa bort mögel inte löser problemet. I hårdostar, mögel och bakterier ofta inte tränger in i ost, så att du kan trimma bort mögliga området. Men med en mjuk mat som yoghurt, mögel och bakterier kan ackumuleras i hela produkten. Inte alla skadliga bakterier kommer att vara synlig.

Hälsoproblem

Bortsett från att förstöra smaken för yoghurt, kan mögel orsaka hälsoproblem vid förtäring. Vissa formar kan leda till allergiska reaktioner eller andningskomplikationer. Andra formar kan leda till skapandet av giftiga mykotoxiner. Dessa ämnen kan leda till en orolig mage och göra dig sjuk.

Vilka är farorna med en lever Flush?

Vilka är farorna med en lever Flush?


En lever flush är ett hem botemedel som används för att ta bort gifter, parasiter och gallsten från levern och gallblåsan. Avlägsnandet av dessa toxiner tros av vissa att hjälpa till med medicinska tillstånd som sträcker sig från cancer till allergier. Men inte alla håller med om att lever tömningar är användbara eller ens säker.

typer

Lever spola formler innehåller vanligtvis juicer, oljor och Epsom salter med tillsats av örter och / eller enzymer. Lever tömningar köps eller iordningställda hemma.

Förberedelse

Det är viktigt att följa lever spola instruktioner, ofta med andra lever- och njur renar, innan du utför flush för att undvika biverkningar.

Bieffekter

Användare av levern spola kan drabbas av buksmärtor, svaghet och känna uppsvälld efter en flush. Njurarna kan ansträngd under en flush, vilket leder till användaren känna smärta och uppblåsthet.

Fördelaktigt Bevis

Det finns inga bevis som styrker något av påståenden om fördelarna med lever spolning. Det har ännu inte några studier göras som visar sjukdomsförebyggande eller bota med hjälp av en lever flush.

farorna

Lever spolar kan vara farligt för människor som har gallsten. Mängden olja som används i färgen kan orsaka gallblåsan att ingå avtal, släppa gallsten som kan fastna i gallblåsan och kräver kirurgi för att avlägsna.

Farorna med Klor & Problem med Sucralose

Farorna med Klor & Problem med Sucralose


Sukralos är ett konstgjort sötningsmedel känd som Splenda. Sukralos är ett klorkolförening förening som är gjord av vanligt socker och klor. Företag använder det för att söta dietdrycker, diet kakor, kost glass och andra dietmatar. Nyare forskning har visat farorna med klor i sukralos på djur, människor och miljö.

Faror som finnas i djurförsök

Forskarna testade Splenda på möss, råttor och kaniner. Sukralos påverkade många områden av djurens kroppar, inklusive djurets thymus, som krympt med upp till 40 procent. Alla djuren upplevde diarré. De utvecklade förstorade levrar och njurar och en distinkt minskning i mängden av röda blodkroppar. Honråttor upplevde aborte graviditeter tillsammans med minskad foster storlek.

Toxicitet och hälsofrågor

I vissa fall orsakar sukralos sukralos toxicitet eller en sukralos allergi. Några av de symptom på detta problem är hudirritationer, utslag, svullnad, illamående, diarré, rinnande näsa, andningssvårigheter, väsande andning, ångest, depression, humörsvängningar, bröstmuskelsmärtor och hjärtklappning. Några av effekterna är livshotande som förstorad lever och njurar. En studie vid Duke University fann att Splenda orsakar hälsoproblem genom att minska de goda tarmfloran. Detta gör toxiner och matrester komma in i blodomloppet orsakar hälsoproblem för hela kroppen. Vissa människor tror Splenda orsakar blåskontroll problem på grund av uppbyggnaden av sukralos i blåsan.

Hur är Sukralos metaboliseras

Sukralos metaboliseras av kroppen. En amerikanska Food and Drug Administration rapporten anges att 11-27 procent av sukralos konsumeras absorberas av kroppen, och resten går ut oförändrad i avföringen. Den japanska Food Sanitation rådet rapporterade att 40 procent absorberas efter konsumtion. Hursomhelst, någonstans mellan 11-40 procent av sukralos absorberar i kroppen. Detta ger kroppen en rejäl dos av klor absorption och undersökningar verkar förvirrad om vilken mängd klor är säker.

Effekter på miljön

När sukralos utsöndras, går den miljön. Going av FDA och den japanska råd information, någonstans mellan 60 och 89 procent av sukralos utsöndras. Feces går in i avloppssystemet, och så småningom åter kommer in i miljön. Växter absorberar vatten som innehåller sukralos, fisk och smådjur äter växter som innehåller sukralos och andra djur äter fisk och smådjur. Hela livsmedelskedjan absorberar det på detta sätt, och människor äter mer sukralos från växter och djur som absorberas det.

Vad är det normala leverenzymnivå i en hund?

Vad är det normala leverenzymnivå i en hund?


En hund lever har många ansvarsområden: att bryta ner gifter innan de kommer in i kroppen, ta bort slaggprodukter från blodet, lagra energi och ge blod förmåga att koagulera. Medan levern är oerhört elastisk - den kan fortsätta att fungera även efter stora delar har tagits bort - nivåerna av enzymer som finns i denna kritiska organet kan fungera som en mätare på din hunds hälsa.

Fem nyckelenzym

En typisk lever blod panel som drivs av en veterinär returnerar värden på enzymer, proteiner och annat som finns i levern. Av dessa värden, de fem särskilda enzymer är mest betydande för att nå en diagnos. Om förhöjda utöver de normala värdena kan de indikera leversjukdom eller misslyckande. De fem enzymer är alaninaminotransferas (ALT), aspartataminotransferas (AST), alkaliskt fosfatas (ALKP), serumbilirubin och Gamma glutamyltransferas (GGT).

Normala enzymvärden

De normala enzymnivåer som anges nedan är hämtade från Merck Veterinary Manual. Varje värdeintervall anges i enheter per liter (u / L) eller milligram per deciliter (mg / dl). ALT: 8,2-57 U / L AST: 8,9-49 U / L ALKP: 10,6-101 u / L Serum Bilirubin: 0,1 till 0,6 mg / dl GGT: 1,0-9,7 U / L

Symtom på leversjukdom

En mängd olika symptom är associerade med leversjukdom. De kan innehålla en sådan vag beteende som kräkningar, diarré, feber och viktförlust; allvarligare symtom kan inkludera anorexi, magsår, nedsatt hjärnfunktion, onormal koagulering, gulsot, uppbyggnad av vätska i buken, producerar onormalt stora mängder av urin, ökad törst, eller en onormalt förstorad lever eller onormalt liten levern. Dessa allvarliga symtom förekommer ofta i de senare stadierna av leversjukdom, vilket gör tidig diagnos ännu mer kritisk, särskilt eftersom enzymnivåerna kan normaliseras i slutet av sjukdomen. Merck Veterinary Manual listar tecken på nedsatt hjärnfunktion på grund av leversjukdom som "kretsande, huvud pressning, planlös vandring, svaghet, ataxi [ostadig eller svindlande rörelse], blindhet, ptyalism [överdriven saliv], aggression, demens, kramper och koma. "

Din hund normala nivåer

Särskilt som din hund åldrar, är det viktigt att känna till dess normala leverenzymnivåer. Många veterinärer har omfattande "ledande paneler" som de kan köras på ditt husdjur, som kommer att omfatta leverenzymer. Värdet ligger i att kunna jämföra nivåerna i en hälsosam husdjur i jämförelse med en utveckling av leversjukdom. Om din hund är genomgående på den nedre änden av skalan, kan det vara viktigt att hitta nummer plötsligt i den övre änden. Tidig diagnos och behandling, oavsett din hunds ålder, är kritisk.

Behandling

Om din hund utvecklar leversjukdom, kommer din veterinär sannolikt vill arbeta med dig mot att hitta en bakomliggande orsak. Medan leversjukdom kan utvecklas på egen hand, är det värt att upptäcka roten av problemet snarare än att bara behandla symptomen. Balansera elektrolyter och syror och baser är vanlig behandling, som är näring passar din hunds symptom. När ingen annan orsak kan hittas, fokuserar behandlingen på att bromsa sjukdomar och hålla komplikationer under kontroll.