Diet för gallstens sufferers

Diet för gallstens sufferers


Den gallblåsan är en liten sac i den övre högra kvadranten av buken. En väl fungerande gallblåsan introducerar galla i magen genom gallan kanal för att bryta ner mat. Gallan kanalen kan bli blockerad om gallsten utvecklas. Detta orsakar svår smärta och svårigheter att smälta maten. Operation för att avlägsna gallblåsan är den rekommenderade behandlingen för gallsten, men äta gallsten vänlig mat kan bidra till att förhindra en gallblåsa attacker tills kirurgi dag.

Frukost

Göra frukost tyngsta måltiden på dagen. Mest gallsten smärta uppstår på natten och kan förvärras om man äter stora måltider för sent på dagen. Flytta runt under dagen kan också hjälpa till i matsmältningen. Vad du äter är lika viktigt som när du äter. Gallsten är härdade avlagringar av kolesterol. Ät frukost livsmedel som innehåller mycket fiber som kli muffins och spannmål. Undvik mejeriprodukter och kryddstark mat, eftersom de är svåra att smälta med en liten mängd galla i magen. Koffein kan också förvärra gallsten symptom. Avstå från kaffe och dricka vatten istället. Vatten hjälper dig att smälta maten utan att irritera magen.

Lunch

Cedars-Sinai Medical Center hemsida rapporterar att den typiska amerikanska kosten är en ledande orsak till gallsten. Äta fet och kryddig mat ökar risken för en gallstensanfall. Istället för att äta en snabb hamburgare under din lunchrast, har vanligt ris och kokt kyckling. Yoghurt med levande aktiva kulturer bidrar också mat passerar genom mag-tarmkanalen. Undvik kolsyrade drycker. Kolsyrade drycker kan orsaka gas, vilket kommer att sätta press på gallblåsan.

Middag

Middag bör vara den lättaste måltiden på dagen. Undvik rött kött i någon form tills du har din operation. En hamburgare kan orsaka lika mycket smärta som en mager biff. Äta magert och lätta livsmedel såsom potatismos, fisk och lättsmält grönsaker. Bladgrönsaker som sallad, är svåra att smälta. Grönsaker med en hud, såsom ärtor och majs, kan också vara problematisk. Exchange stekt mat för grillad mat för att undvika en gallblåsa attack. Alkoholhaltiga drycker är också förknippade med gallsten smärta.