Sten eldstäder idéer

Sten eldstäder idéer


En sten spis kan lägga lite stil på någon levande område. Med massor av sten ser tillgängliga, kan en eldstad utformas för att matcha någon dekor och budget och rymma alla storlekar utrymme. Med rätt utformning, kommer din sten spis aldrig går ur stil och kommer sannolikt aldrig att behöva bytas ut.

Olika typer av sten

Sten eldstäder idéer


Det finns två grundläggande typer av sten tillgängliga för eldstäder: naturliga och odlade. Natursten måste skäras av en professionell murare och är allmänt bildad av material som granit, marmor, skiffer, kalksten och travertin. Odlade sten är en gjutning som simulerar utseendet av natursten, men är vanligare i faner form. I allmänhet är odlade sten mindre dyra alternativ, men detta kan bero på det överflöd av natursten i ditt område. Installationen är mycket olika för de två typerna. Natursten produceras antingen i enstaka bitar eller skäras i tegel, som måste staplas och murade på plats individuellt. Odlade sten kommer vanligtvis i ark som limmas ner, men kan vara enskilda tegelstenar också. Framsteg inom tillverkningsprocesser har gjort konstgjord sten nästan omöjlig att skilja från natursten, och en gång installerat, kan många människor inte skilja.

sten val

Sten eldstäder idéer


Tonen i rummet kommer att påverkas i hög grad av valet av stenmaterial. För en varm, folklig känsla, låg fält sten eller flodstenar i ett slumpartat sätt. Staplade eller avsats stenar, som nästan ser ut som små platta tegel, påminner om gamla utomhus gränsväggar och ger en air av antiken till utrymmet. Kalksten block uppnå en liknande känsla med en mer organiserad stapling mönster. Skiffer, ungefär som tegel, ger ett traditionellt utseende. Travertin och granit ser dyra och odlades under en formell utseende, medan marmor står som den dyraste och rik utseende alternativ, särskilt när handsnidade.

Inset eller ut

En eldstad kan smälter in i väggen, eller kan stå ut som en mittpunkten i rummet. Infällda spisar fungerar bäst i rum med begränsat utrymme. Sten faner kan falla nästan i jämnhöjd med väggen, vilket eliminerar behovet av en härd och mantel. I rum med mer livsrum, kan eldstaden byggas ut ur väggen med sten eller fanér ovanpå. En härd kan komma ut från golvet med ett steg och ge en sittgrupp på vardera sidan av spisen, eller ens i en halvcirkel kommer runt endera sidan. Storleken och komplexiteten hos härden beror till stor del på storlek och avsedd användning av det utrymme som den är i.

hela väggen

Sten eldstäder idéer


Du kan också välja att göra din sten spis en hel vägg funktion. Eldstaden är insatt vid basen eller mitten av väggen och kan åtföljas av en mantel, om så önskas. När denna effekt väljs, själva elden upphör att vara den gemensamma brännpunkt, och i stället hela väggen ges uppmärksamhet. Detta fungerar särskilt bra på en udda formad eller vinklad vägg.