Hur man FORM en hand Plane

Hur man FORM en hand Plane


Glädjen i att använda handverktyg träbearbetning är som inget annat. Den ett verktyg som står ensam är handplanet. Att lära sig att använda ett av dessa plan kan vara tillfredsställande och är nästan betraktas som en träbearbetning rätt till passage. Nyckeln till framgång är att ha en väl avstämd handen plan.

Instruktioner

Kontrollera justering Mechanisims

1 Demonhandplanet och inspektera delar för smuts eller rost. Om det är nytt, leta efter rostskyddsfett som har tillämpats på fabriken. Rengör detta fett med en ren trasa och lite lacknafta. Om planet är gamla, rengöra all smuts eller rost bort med stålull och lacknafta. Torka allt ren med en bomullstrasa.

2 Arbete ställskruvarna med en skruvmejsel för att kontrollera för enkel förflyttning. Om det finns trånga eller om de inte kommer att vända, spraya smörjmedel på skruven och arbeta loss. Rengör rost från skruvarna med stålull och lacknafta. Kontrollera den stora inställningsratten på grodan (vinklad säng) så att den roterar fritt i båda riktningarna.

3 Sätt ihop plan och testa alla justerskruvarna att se till att allt fungerar och flyttar bladet fram och tillbaka mjukt. Om allting fungerar, ta isär planet återigen och applicera en liten mängd olja med en bomullstrasa till alla delarna för att förhindra rost.

Platta till Sole

1 Montera planet och dra tillbaka bladet så att kanten är borta bilda botten av planet. Rita linjer över bredden av sulan med en svart markering. Dessa kommer att hjälpa mäta planhet av sulan.

2 Spraya lim på baksidan av två ark av 220-grit vått eller torrt sandpapper. Fästa dessa ark till en platt granit. Spraya en liten mängd vatten på sandpapper för att smörja det. Kör handen planet runt i cirkelrörelser på sandpapper. Kontrollera sulan ofta för att se dina framsteg. Du kommer att se några låga punkter som behöver platt grund av raderna du drog tidigare. Fortsätt på samma sätt tills alla rader är borta. Spray mer vatten som behövs för att hålla saker på rätt smorda.

3 Torka enda ren med en bomullstrasa och omedelbart tillämpa en liten mängd pasta vax eller paraffin för att skydda den från rost och smörja det som du använder den. Slipa bladet och ställa det plan för att ta en fin rakning. Testa den på någon skrot trä.