Vad är inblandad i en tand inlägg prep?

Vad är inblandad i en tand inlägg prep?


Dentala inlays är anpassade fyllningar som påverkar tuggytor (eller kuspar) av tänderna. De är gjorda av porslin, komposit harts, guld eller keramik och tillämpas av två olika metoder, direkt eller indirekt.

Direkt vs Indirekt

En direkt inlägg är klar i ett möte och inlägget är tillverkad i en specialiserad ugn i tandläkarens. En indirekt metod kräver en tvåstegsprocess utnämningsprocessen och inlägget är tillverkad i ett tandtekniskt laboratorium. Den initiala beredningen för båda metoderna är densamma.

initial Förberedelse

För direkt eller indirekt inlägg kommer tandläkaren bedöva drabbade tanden med lokalbedövning (eller lustgas) för att avlägsna alla förfall. Enligt Richard V. Tucker, "Efter bedövningsmedel har administrerats, kofferdam bör placeras för att ge bättre sikt, vävnads indragning, och användarvänlighet."

instrument

Ett instrument som kallas en Burr används för att avlägsna röta, skulpterar en dubbel-slutade utanför vinkel mejsel önskade vinklarna och de externa tandkötts koniska och marginal trimmers används för att förfina tand spetsar. Enligt Richard V. Tucker, "När tanden förbereds har ljudbett emalj som inte har blåmärken eller galen, kan det vara motiverat att placera liten eller ingen avfasning."

direkt Metod

För direkta inlägg, kommer din tandläkare förfina tand form för att forma och placera ett hartsmaterial sammansatt i det drabbade området. Denna skräddarsydda fyllning avlägsnas sedan placeras i en specialiserad ugn och härdas för att passa exakt i tanden.

indirekt metod

I det första besöket av en indirekt inlägg, kommer din tandläkare ta ett avtryck av tanden efter att den har rengjorts och skicka avtrycket till ett tandtekniskt laboratorium som skräddarsyr din inlaga. Din tand fylls sedan med en tillfällig fyllnadsmaterial tills det andra besöket, under vilken din egen fyllning sitter.

justeringar

Efter en direkt eller indirekt inlägg, kan du behöva mindre justeringar för att säkerställa jämnhet av ditt bett, för att jämna ut ojämna sektioner eller för att kontrollera kontakterna på spetsarna.