Hur att återuppliva mattan

Hur att återuppliva mattan


Mattor är typiskt vackra tillägg till alla hem, men med tiden de kan bli färgade, härdad, bleka och skadade. När en plats av stolthet, kan en matta som inte är väl omhändertagen bli en källa till skam. Innan du strippa golvet nakna och kontakta närmaste mattföretaget, forsknings sätt återuppliva mattan du redan har. Mattor är en dyr investering, och värt att skydda och förnya.

Instruktioner

1 Ta bort fläckar. Med tiden kan mattor blir lätt färgade om spill och andra missöden inte omedelbart tas bort. De flesta fläckar kan tas bort med en vit trasa, tvål och varmt vatten. Om detta inte fungerar, använder en butik köpte rengöringslösning.

2 Blot fläckar, snarare än att skura, som skrubbning kan sprida fläckar och skador mattfibrer. Om blotting inte fungerar, gnugga fläcken kraftigt utifrån och in.

3 Använd andra rengöringslösningar för svårare fläckar; till exempel, kan vattenundanträngande spray eller tvättsprit avlägsna olje- och fettfläckar. Club soda avlägsnar effektivt rött vin. Isbitar får sitta på härdat tuggummi eller vax tillåter substansen att mjukna tillräckligt för enkel borttagning.

4 Ånga rengöra din matta. Ånga rengöring inte bara att ta bort gamla fläckar, men kommer också att lyfta ut gammal smuts, sot och lukter som har bosatt sig i. Efter den initiala rengöring med ånga, har din matta professionellt rengöras minst en gång per år för att hålla den ser fräsch.

5 Dammsug din matta tre till fyra gånger per vecka. Vissa människor bara vakuum när de synbart kan se en ansamling av smuts, damm och fot spår; men om du vänta tills du ser problemet, det har gått för länge. Dammsugning tre till fyra gånger per vecka kommer att hålla smuts och skräp från att bygga upp, och det kommer att rädda livet på din matta i det långa loppet.

6 Behandla fläckar så snart de uppstår. Detta kommer att hålla fläckar från att bygga upp i mellan ånga rengöring. Du kanske också vill överväga att begränsa måltider, drycker och snacks till icke-mattor områden. Ingen mat eller dryck är lika inget spill.

7 Ta av dig skorna. Gör det ett hus regel att inga skor kommer att bäras på mattor områden. Detta eliminerar spårning i smuts från utsidan. Inte bara kommer din matta utseende renare, kan det också förbättra hälsan hos din familj, eftersom du inte kommer att föra in så många utanför bakterier.

8 Investera i området mattor. Area mattor i högtrafikområden kan hålla din matta ser nya och fräscha. Om du har permanenta fläckar, kommer området mattor täcka dem på ett kreativt och attraktivt sätt. Sätt område mattor framför dörröppningar, framför nöjescentrum och mellan soffan och soffbord.