Hur man skriver en pjäs eller skript

Hur man skriver en pjäs eller skript

Hur man skriver en pjäs eller skript

Skriva ett skript eller spel är tuff men tillfredsställande arbete. Om du någonsin har velat se en berättelse komma till liv på scenen eller på skärmen, men skriver ett manus är något som helt enkelt kommer med territoriet. En av de största nycklarna till att skriva ett manus är att inte bli överväldigade av hela processen. Det bästa sättet att göra detta är att bryta ner processen att skriva ett manus i flera små bitar och mål som kan hjälpa dig att få organiserade och stanna på uppgiften.

Kom upp med en lista över alla dina stora tecken. Lista över varje karaktärs personlighet, mål, svagheter, styrkor och fysiska attribut. Gör en ark där du lista hur varje karaktär är relaterad till den andra, deras historia tillsammans eller brist på sådan.

Skriv ut "båge" av ditt spel. De flesta pjäser och manus är i tre akter. Första akten bidrar till att införa tecknen anger tonen och introducerar huvudsakliga konflikten för pjäsen. Skriv en eller två mening beskrivning av denna lag. Den andra akten vrider rådande förhållanden och ökar spänningen. I slutet av andra akten relationer ska skakas eller ändras. Skriv en 2-3 meningen sammanfattning av andra akten. Den tredje akten är upplösningen av konflikten. Skriv en mening beskrivning av tredje akten.

Expandera beskrivningar av varje handling till en sida synopsis. När du har gjort detta börjar skriva ditt manus. Om skriptet är för teater, placera karaktärens namn på den vänstra sidan. Sätt scenanvisningarna i kursiv stil. Om detta är för TV eller film, centrera karaktärens namn. Centrera dialog under varje karaktärs namn. Inte centrera scenen eller åtgärd riktning.

Sätt ihop en iscensatt läsning när du är klar ditt manus. Detta kommer att ge dig en uppfattning om hur skriptet ljud och kan hjälpa dig att identifiera eventuella problem som du kanske inte har märkt.

Saker du behöver

Papper och penna Dator Ordbehandlingsprogram