Vad är livslängden på Purple Leaf Plum?

Vad är livslängden på Purple Leaf Plum?


Lila blad plommon (Prunus cerasifera) är en kortlivad prydnads som kan nå 25 fot i sin 20-åriga livslängd. Snabb tillväxt och dramatiska lila blad när planterade i full sol göra detta träd en landskaps favorit. Lila blad plommon blommar med små vita eller ljusrosa blommor tidigt på våren innan bladen utvecklar sig och kommer att bära små ätbara frukter i juli. Lila blad plommon behöver en väldränerad jord att frodas.

Historia

År 1878, Monsieur Pissard, en fransk trädgårdsmästare arbetar för shahen av Persien (nu Iran), mötte en lila blad mutation på en gren av ett plommonträd i staden Tabriz, i Kaukasus öknen bergen inte långt från den armeniska gränsen. Pissard gjorde en skärande, förökade träd och överlämnade prover till hans medarbetare, Monsieur Chatenay i Frankrike. Chatenay introducerade lila blad plommon europeiska landskap under de närmaste åren.

Fortplantning

Lila blad plommon kan växa från frö och nu växer vilt i Nya Zeeland, där dess frön sprids från trädgårdar. Det är dock bäst fortplantas från kala lövskog sticklingar av innevarande års tillväxt under senhösten genom senvintern, när trädet är vilande och vävnader är mogna. I kommersiella plantskolor, är sticklingar tas från permanenta säkringar kraftigt skära ner varje vinter att upprätthålla vigör. Lövträ bör utsättas för ett tillväxthormon och sedan planteras i ett sterilt sandig medium som hålls varm. Fungicider tillämpas tillsammans med tillväxthormon förbättra framgång.

beskärning

Beskärning är egentligen inte nödvändigt, eftersom lila blad plommonträd bildar en kompakt rund trädkronorna. Om landskapsplanering kräver en krona lägre än 20 fot, kommer selektiv beskärning kontrollera höjd. För att undvika att städa upp fallfrukt, beskära efter vårblomningen. Om den täta visning av blommor är oviktig i landskapsplanering, kommer en lätt beskärning av knopparna i slutet av vintern undvika frukt helt och hållet. Flera hybrider kan planteras som häckar, ställa 4 fot isär och beskäras för att uppmuntra buskig tillväxt.

cultivars

Den oftast planterade lila blad plommon i amerikanska landskap är Thunderbird, som har rosa blommor och körsbär storlek frukter. Atropurpurea är närmare Pissard ursprungliga upptäckt. Atropurpurea blommar vita och dess blad fram röd under våren och byta till lila med säsongen. Krauter Vesuvius växer till endast 15 fot, med ljusrosa blommor och blad som är mörklila till nästan svart. Nigra växer mindre än 18 inches per år och kan hållas vid fyra till sex fot som en häck, även om det kan nå 25 fot.

Virus

Plommon är medlemmar i Rosacea (ron) familj av buskar och träd, av vilka många bär ätliga produkter, inklusive plommon, körsbär, aprikos, persika och mandel. Lila blad plommon är mottagliga för virus som även infekterar kommersiella grödor. En studie i Turkiet fann att lila blad plommon i urbana landskap är en reservoar för flera fruktträd virus, inklusive plommon poxvirus (PPV), som har sitt ursprung i Bulgarien i början av 1900-talet och in i USA under 1990-talet. PPV sprider regionalt i rotstock och plantor, och bärs lokalt av bladlöss. PPV sänker total avkastning och minskar marknadsmässig avkastning genom att deformera frukter.