Vad är Tamsulosin Används för?

Vad är Tamsulosin Används för?


Tamsulosin är ett receptbelagt läkemedel som används för att behandla medicinska tillstånd som kallas godartad prostataförstoring (mer allmänt kallas förstorad prostata), som drabbar män. Medicineringen är klassat som en alfa-adrenerg blockerare, och det fungerar genom att aktivera artärer och vener för att slappna av och mjuka upp, vilket resulterar i blod som passerar genom dem lättare. Tamsulosin tillåter också musklerna i blåshalsen och prostata att slappna av, vilket gör urinering mycket lättare.

Vad är Tamsulosin Används för?

huvudsakliga användning

Som tidigare nämnts, är den primära användningen av Tamsulosin att behandla tecken på godartad prostataförstoring. Detta är en sjukdom som ofta förekommer på äldre män. Prostatakörteln är belägen precis under av blåsan. När prostatakörteln ökar i storlek, kanske en del av musklerna i körteln dra åt och därför störa röret som är ansvarig för dränering ut blåsan urin. Denna situation resulterar i svårigheter med urinering, inklusive täta urinträngningar, en liten bäck för urinering, eller känsla oförmögen att helt tömma ut blåsan med urinering.

Fungera

Tamsulosin funktioner genom att lossa upp musklerna i både blåsan öppning samt prostatan. Detta hjälper till att öka urin flöde eller minska obehagliga symptom (som att känna oförmögen att tömma ut blåsan). Trots Tamsulosin används för att lindra dessa symptom, är det inte att minska storleken på prostata, och därför kommer det att fortsätta att få större med tiden, vilket i sin tur kommer att intensifiera problemen. På grund av denna faktor i framtiden, kan operation bli nödvändig.

Användande

Tamsulosin administreras oralt. Det måste tas exakt hur det ordinerats av läkare. Varje dos av Tamsulosin måste tas tillsammans med ett glas vatten. Kapseln ska sväljas hela (det bör inte tuggas, öppnas eller krossas). Det tas en gång om dagen, ofta ungefär en halvtimme efter en måltid. Det bör tas vid ungefär samma tid på en daglig basis.

Bieffekter

Tamsulosin kan orsaka vissa biverkningar uppstå. Vissa mindre biverkningar av medicinen är sömnlöshet, mild dåsighet eller yrsel, täppt eller rinnande näsa, halsont, minskad sexlust och problem med utlösning. Allvarliga biverkningar av läkemedlet är extrem yrsel, svimning, och erektion som varar mer än 4 timmar åt gången, eller är smärtsam. Allvarliga allergiska reaktioner kan också hända med Tamsulosin. Tecken på allvarlig allergisk reaktion är svullnad, andningssvårigheter, och bryta ut i bikupor. Om du upplever några allvarliga biverkningar eller allergiska reaktioner på grund av Tamsulosin, måste du söka akut medicinsk hjälp så snart som möjligt.

Överdos

Du måste alltid ta rekommenderade dosen av denna medicin. Men om du är orolig att du kan ha överdoserat på Tamsulosin, måste du få akut medicinsk hjälp så snart som möjligt. Överdosering på detta läkemedel kan leda till allvarliga konsekvenser. Några symptom på Tamsulosin överdosering fuktig eller kall hud, hjärtklappning, yrsel, extrem huvudvärk, och passerar ut.