Fakta om Vintergatan för barn

Fakta om Vintergatan för barn


De flesta av de stjärnor synliga från jorden är i Vintergatan, vår galax. Galaxen har fått sitt namn från dess utseende. Det finns en "mjölkig" glöd till bandet av stjärnor ovanför jorden. Detta orsakas av ljusstyrka och avstånd av stjärnorna i kombination med atmosfären av jorden som man måste titta igenom för att se stjärnorna.

Vad det är

Vintergatan är en spiralgalax som innehåller solen och planeterna i solsystemet, liksom miljarder andra stjärnor, gas, stoft och andra kosmisk materia. Stjärnorna har organiserats i många olika grupper som kallas konstellationer. Dessa är "stjärnmönster" sett från jorden, men i verkligheten, stjärnor som är delar av konstellationer är ofta stora avstånd från varandra och oberoende av andra stjärnor i samma konstellationer.

Storlek

Enligt astrofysiker Eric Christian och Samar Safi-Harb av NASA, är Vintergatan cirka 1000 ljusår tjock och cirka 100.000 ljusår i diameter. Ljusets hastighet är 299,792,458 meter per sekund. Därför, om du kunde resa på nästan 300.000 meter per sekund, skulle det ändå ta dig 100.000 år att komma från ena änden av Vintergatan till den andra.

Ålder

Vintergatan är miljarder år gammal. Även NASA är inte helt säker på riktigt hur gammal Vintergatan är, men det kan vara 13,5 miljarder år gammal. Några av stjärnorna i den inre gloria är 11,5 miljarder år gammal. Detta visar att stjärnorna i Vintergatan bildas över mycket långa tidsperioder. Vintergatan har varit på himlen mycket längre än människor har varit på planeten Jorden.

Solen

Den viktigaste stjärnan i Vintergatan till jordlingar är solen Detta är cirka 150 miljoner km från jorden. Solen gör det möjligt för livet att existera på jorden genom att hålla temperaturen någorlunda stabil och tillhandahålla energi för levande ting i form av värme och ljus. Andra stjärnor i Vintergatan är sannolikt att likna solen på vissa sätt, men ytterligare vetenskapliga studier är nödvändiga för att fastställa deras exakta egenskaper.