Är det normalt för en getingstick klia Efteråt?

Är det normalt för en getingstick klia Efteråt?


En av de mest smärtsamma vanliga misstag människor kan göra är att störa en getingbo. Straffet kan vara en eller flera smärtsamma stick och injektion av giftet, ett gift som kan orsaka smärta, rodnad, svullnad i huden och klåda. Oroa dig inte --- klåda, i nästan alla fall, är ett tillfälligt tillstånd som skulle blekna i några timmar, eller tidigare. Men på sällsynt tillfälle, kan klåda signalera en allvarligare svar.

Orsak

Den hugg av inträngningshuvudet, eller lansett, är vad som orsakar den omedelbara smärtan. Men det är giftet injiceras av lansetten av pappersgeting, gul jacka eller bålgeting som kan klandras för den långvariga besvär. Yta svullnad, rodnad och klåda förekommer oftast som en "lokal reaktion", vilket innebär att det är begränsat till platsen för sting. Mindre vanligt, getingstick offer drabbas av en allvarligare "systematiskt" eller hela kroppen allergisk reaktion, som kan inkludera klåda som orsakas av huden bikupor.

Behandling

Medan paracetamol eller ibuprofen brukar ge adekvat smärtlindring, sådana utvärtes behandlingar som kylbalsam kan hydrokortison krämer och antihistaminer effektivt minska svullnad och hantera klåda. Tillämpningen av is har också tillfälliga kliar lättnad samtidigt minska svullnad. Oavsett om sting behandlas, bör smärta, klåda och andra symptom brukar börja avta inom några timmar. Men om flera svider inträffar och offret är mycket unga, äldre, dålig hälsa, känd för att vara allergisk mot geting- eller bistick eller lider andnöd eller andra symptom, ringa 911 eller omedelbart söka akutmottagning vård.

allvarliga reaktioner

Allvarlig klåda, tillsammans med ytan stötar över hela kroppen --- inte bara på sting platsen --- kan vara ett tecken på bikupor. Hud bikupor är ett symptom på en allergisk reaktion mot getingstick. Mindre än 3 procent av den vuxna befolkningen är allergisk mot geting- eller bistick, vilket innebär att deras immunsystem är alltför känsliga och de kunde drabbas av en allvarligare systemiskt svar. Förutom illamående, kräkningar och andningssvårigheter, kan den allergiska offret också uppleva klåda och obehag av huden bikupor. Allergisk reaktion inträffar vanligen inom några minuter från sting, men det kan ta timmar eller --- mer sällan --- även dagar efter geting attack.

Förebyggande

Det enklaste och mest idiotsäker "behandling" för getingstick är att undvika risken helt och hållet. När picknick, hålla livsmedel som omfattas och vara försiktig runt sopcontainrar. Undvik mörkfärgade kläder när du är ute i skogen eftersom mörkare färger lockar getingar. Doftande personliga produkter fungerar också som geting magneter, så försök att undvika parfymerade parfymer, solkrämer, tvålar och andra produkter när de vistas utomhus. Och i närvaro av getingar, lugn och undvika swatting eller andra snabba rörelser som kan dra en attack svar.