Hur man packa ett sår

Hur man packa ett sår


Djupa sår är aldrig roligt, och ändra förbanden kan vara smärtsamt. Men det är viktigt att klä sår ordentligt för att hjälpa dem att läka. Troligtvis en läkare eller sjuksköterska kan packa såret för dig första gången. Men då måste du ta hand om det hemma tills det läker.

Instruktioner

1 Ta smärtstillande medicin ungefär en halvtimme innan du planerar att byta förbandet. Avlägsnande av eventuell gasväv närvarande i såret gör ont, speciellt om såret har torkat till gasväven.

2 Blötlägg gasväv i varmt vatten genom att låta dusch vattnet rinna över det, om gasväv fastnar i såret.

3 Tvätta händerna. Sätt på sterila handskar, om såret är stort. Sedan sakta ut den aktuella förbandet, och kasta.

4 Rengör insidan av såret genom att hälla sterilt vatten eller saltlösning över såret. Eller, om såret är djupt nog, våta flera stycken av gasväv med sterilt vatten eller saltlösning, och dra gasväv över sidorna av såret.

5 Fukta gasväv som du använder för att packa såret med sterilt vatten eller saltlösning. Mängden gasväv du behöver beror på storleken av såret. Fråga din läkare om det är nödvändigt att använda steril gasbinda.

6 Tryck ett hörn av gasväv i såret, och sedan packa resten av gasväv ovanpå det. Fortsätt på samma sätt med flera stycken av gasväv som behövs. Det bör finnas tillräckligt med gasväv i såret för att förhindra kanterna från att röra.

7 Placera en kompress över toppen av såret, och tejpa fast den ner. Vissa medicinska band kan irritera huden, särskilt om du har att göra detta på ett tag.

8 Skölj händerna efter avslutad.