Rostfria stålrör Specifikationer

Rostfria stålrör Specifikationer


Rostfritt stål rör och slangar används i många tillämpningar av många industrier. De används inom elektronik, biltillverkning, marin utforskning och fartyg byggnad. Aviation, medicinsk och textilier finns även andra områden som använder rostfria rör. Den vanligaste användningen är luftkonditionering och uppvärmning, dock. Oavsett orsaken till dess användning, finns det olika typer av rostfria stål, och alla har olika specifikationer.

allmänna specifikationer

Rostfritt stålrör är rörledningar som innehåller järnbaserade legeringar, vanligen med på minst 11,5 procent krom. Andra element tillsätts, såsom nickel, för att tillåta slangen att ha vissa egenskaper, såsom ett högt motstånd mot korrosion och oxidation även vid höga temperaturer. Beständigheten mot oxidation och korrosion ökar med en ökad mängd av krom. Väggarna i slangen är tunnare än andra rörsystem på grund av rörets förmåga att avvärja korrosion. Det är också svetsas ihop vid montering två rör tillsammans, så gängning av slangen är inte nödvändigt, vilket tillåter färre läckor och kraftigare förseglingar.

Typ 304 och 304L

Typ 304 rostfritt är den som används mest för allmän korrosionsbeständighet. Den klassificeras genom att ha en maximal kolhalt av 0,08 procent. Det används i kemiska fabriker, pappersbruk, livsmedelsindustri och raffinaderier. Typ 304 bör inte användas mellan temperaturerna 426 och 898 grader C, eftersom det kan orsaka karbidutfällning som kan orsaka interkristallin korrosion, vilket gör att röret för att bryta ner snabbare. Medan rör av rostfritt stål är resistent mot många typer av korrosion, är det inte ogenomtränglig för dem. Typ 304 är ett exempel. Typ 304L, å andra sidan, innehåller en högsta halt på 0,03 procent kol. Detta eliminerar 304 s problemet med karbidutfällning (vilket resulterar i korrosion) och kan därför användas i mycket mer krävande förhållanden.

typ 318

Typ 318 rostfritt stålrör har införandet av 2-3 procent molybden i dess sammansättning. Detta möjliggör en mycket högre motståndskraft mot punktfrätning på röret än andra kromnickellegeringar, som typ 304. Företag eller branscher som använder korrosiva komponenter, såsom halogensalter, syra, saltlake, svavel eller havsvatten, skulle tjäna på att använda denna typ av rostfria stålrör. Tillverkning av undervattensfarkoster, till exempel, använder Type 318 i stor utsträckning.

Typ 316 och 316L

Typ 316 rör av rostfritt stål används huvudsakligen i sulfit- pappersindustrin eller för tillverkning av kemiska anläggningar. Den kan emellertid också användas i fotografisk utrustning. Som typ 304 och typ 304L, är typ 316 anses en maximal kolhalt av 0,03 procent, vilket hjälper till att göra det möjligt svetsade församlingar utan behov av en slutlig värmebehandling. Det används nästan uteslutande för rör av rostfritt stål som måste svetsas samman. Om röret inte är svetsade och helt enkelt ett enda stycke, tryck betyg för typ 31 är 710 bar, medan om de är svetsade, kan de hålla upp till 8160 psig (tryck i förhållande till den omgivande atmosfären).