Gula fläckar på japanska Skimmia

Gula fläckar på japanska Skimmia


Den japanska Skimmia (vinterbär) är en skugga älskande vintergrön buske som producerar prålig blommor på våren. Den trivs hela US Department of Agriculture härdighet zoner 6 och 7, och även om inte mycket vanliga, används för att lägga till färg till landskapet. Även i allmänhet härdig, kan ett antal skadedjur, sjukdomar och miljöfaktorer ansvara för gula fläckar på bladen, och de bör behandlas så snart som möjligt för att förhindra irreparabel skada.

Gödning

Lägga gödsel felaktigt orsakar blad sved, en gulfärgning av blad som är resultatet av roten skador. Odlare bör vara särskilt försiktiga när de ansöker flytande konstgödsel, eftersom de är mer benägna att skada rötter. Mängden gulnande kommer att variera kraftigt beroende på hur utbredd roten skadan är. Gulfärgning kan dyka upp på bara några grenar eller kan ta över hela anläggningen. Missfärgning börjar i allmänhet på marginalerna och flyttar inåt om problemet lämnas obehandlad. Tillämpningsanvisningar av gödselmedel bör följas noggrant för att förhindra löv scorch, eller du måste hålla jord blandad med massor av organiskt kompost för att minska eller eliminera användningen av kemiska bekämpningsmedel.

Vatten

Leaf gulnande kan vara resultatet av antingen underwatering eller övervattning. Stillastående vatten kommer att skapa en välkomnande miljö för svampar och bakterier, vilket kan leda till grundläggande problemen, hälsa nedgång och gula löv. Driven vattning kan också förhindra korrekt luftflöde till rötter, vilket gör näringsämnen och vattentransport svårt. När näringsämnen och vatten saknas, gula löv är ett vanligt problem. Marksanering kan korrigeras genom att blanda i väl nedbrutet organiskt kompost, som inte vanligtvis vända vattenskadade blad, men kommer att förhindra problemet från att bli värre och stöd i nya friska tillväxt. Odlare bör hålla jorden fuktig för de flesta växter, men undvika att stående vatten.

järn Kloros

Järn kloros är en brist på järn och kommer i allmänhet med blad gulnar. Det är en ganska vanlig företeelse i höga pH-jordar, och det kan bli problem efter tider av kraftiga regn. Järn är en viktig del av klorofyll produktion, och utan det kommer bladen gulnar och dör så småningom. Denna missfärgning är mest framträdande på bladkanter, men kommer att gå inåt om problemet inte är fast. Odlare bör gälla en järnkelat och omger basen av anläggningen med en tålig lager av kompost. Kompost kommer att hjälpa till att upprätthålla en hälsosam miljö för anläggningen.

Bakterier och svampar

Ett antal infektioner kan resultera i blad förlorar färg eller blekning. Bland dem är rotröta ett allvarligt problem. Liksom andra bakterier, är rotröta vanligast när regn är tunga och vatten får stå vid basen av anläggningen. Svampen kommer in genom rötterna, så småningom göra dem till en värdelös grå gröt. Denna skada gränser näringstransport och kommer snabbt vända blad gul. När väl infektionen har satt in, är det svårt att bota. Om det upptäcks tidigt nog, kan viss beskärning och omplantering fungerar, men oftast rotröta är dödlig. För att förhindra dessa problem, är det viktigt att rensa upp döda eller fallna skräp och att hålla vattnet från att stå vid basen av växten. Dessa tekniker kommer att begränsa bakterie- och svamptillväxt och se till att växterna får massor av luftflödet.