Köksredskap i medeltiden

Köksredskap i medeltiden


Under medeltiden, de lägre klasserna levde i små hyddor, medan överklassen bodde i stora hus eller slott. Dessa hus och slott skulle ha stora kök bemannas av många anställda, samt lagerutrymmen, pentryn, en smörig och tapperierna (ett förråd för flaska varor). Medeltida matlagning förlitat sig på långa timmar av manuellt arbete, och många av de köksredskap var mycket lik artiklar som vi fortfarande använder idag.

Open-eld matlagning

En öppen eld användes för att laga de flesta av maten under medeltiden, vare sig i en rik hushåll kök eller en fattig familj hydda. Medan de lägre klasserna tillagas över öppen eld i sina hyddor, många kök som hör till de övre klasserna ofta separerade från huvudbyggnaden för att hindra spridning av brand. Castle kök i allmänhet ligger på bottenvåningen. Typiska metoder som används vid matlagning över öppen eld var spotta stekning, bakning, kokning, rökning och stekning.

Lägre klasserna "Cooking

De lägre klasserna "diet bestod av brunt bröd och spannmål, ost och grytor och soppor gjorda av rotfrukter och baljväxter, fisk tillsätts ibland. En vattenkokare eller potten skulle avbrytas över elden för att laga dessa grytor. En stekpanna eller stekpanna användes för matlagning ägg och hem skulle ha några trä skålar, några skedar och en kniv. Bröd och bakverk rätter skulle göras genom att linda mat i lera och placera den direkt in i elden. Alternativt skulle ingredienserna göras och fördes till den lokala bagaren som skall bakas.

Överklassen 'Kitchen

Som i de fattiga hem, grytor och soppor var tillagas över öppen eld i de övre klassernas kök. Snarare än en enkel vattenkokare skulle emellertid köket använda stora krukor placerade direkt på elden. Dessa krukor skulle vara tillverkade av järn, brons, koppar eller lera. En järn eller trä spett användes för att spotta-stekt djur över elden. En fristående ugn, en separat struktur från spisen, skulle användas för att göra bröd och konditorivaror. Kaminer var oftast långa stenbänkar, med djupa behållare in i strukturen. Köket skulle också innehålla ett stort urval av knivar, för carving och förbereda köttet. Slevar, siktar och kött gafflar vanligen används i köket, men gafflar inte visas på matbordet under denna period. En mortel och mortelstöt skulle användas för slipning örter och kryddor.

fester

Högtiderna var stora tillfällen i den stora salen, där ett brett utbud av rostade kött, fågel och fiskrätter skulle tjänas. Dessa skulle serveras på en rad olika såser, tillsammans med grytor, bakverk och dekorerade söta rätter. De på högt bord i ett slott skulle äta från silver fat och tallrikar, medan alla andra i hallen skulle använda en dikningsmaskin för att hålla sin mat. Detta var en inaktuell bröd limpa, urholkad för att bilda en skål. Den trencher skulle inte ätas, på grund av att den staleness av brödet. Silver knivar och kött gafflar skulle ofta användas av tjänarna att skära och servera köttet.