Hur ta hand om Freesias

Hur ta hand om Freesias


Freesias tillhör samma familj som irisar och krokus och växa från rotknölar. Rotknölar liknar lökar men har en tunn, papery hud som täcker dem. De växer bäst i USDA zoner 9 och 10, främst i de södra och kustområden i landet (se resursanvändningen). Du kan odla dem i kallare klimat, men du kommer att behöva återplantera dem varje vår. Gräva upp rotknölar på hösten och kyla under vintern för vårsådden. Freesias växa till ca 18 inches tall och finns i två färgvarianter och med dubbla blommor.

Instruktioner

1 Växt Freesia rotknölar på hösten i södra klimat och våren i nordliga klimat. Välj ett område med väl dränerad jord som får full sol. Utrymme varje corm ungefär 2 inches isär och anläggning 1 till 1,5 inches djup.

2 Håll jorden fuktig när anläggningen börjar visa blad. Vatten regelbundet en eller 2 gånger i veckan, inte låta jorden torka ut, förrän anläggningen börjar dö tillbaka i höst.

3 Gödsla på hösten efter blomningarna börjar blekna med en komplett generell blomma gödningsmedel. Gödselmedel formulerade för iris fungerar bra med freesia.

4 Täck rotknölar med halm kompost före den första frosten att hjälpa till att behålla värmen. Om ditt område får konstant hårda frost, gräva upp rotknölar eller växt i krukor som kan flyttas inuti.

5 Ta bort växter som infekterats av kvalster omedelbart. Växt fresia på en ny plats följande år. Borttagning är det enda säkra sättet att ta itu med dessa skadedjur.