Orsaker till salivavsöndring

Orsaker till salivavsöndring


Salivation är kroppens metod för att hålla munnen ren, hjälper till att svälja mat och kyla kroppen. Tre uppsättningar av spottkörtlarna producerar en till två liter om dagen för att hjälpa oss smaka, smälta, tala och begränsa mikrober kommer in i kroppen, men vissa villkor kan öka mängden av saliv.

Syfte

Salivation är kroppens metod för att hålla munnen ren, hjälper till att svälja mat och kyla kroppen. Tre uppsättningar av spottkörtlarna producerar en eller två liter om dagen för att hjälpa oss smaka, smälta, tala och begränsa mikrober kommer in i kroppen, men vissa villkor kan öka mängden av saliv.

Kvantitet

Du har tre uppsättningar av spottkörtlar - parotis i örat, submandibular under käken och sublinguala under tungan. Saliv är en kombination av vatten, slem, elektrolyter och enzymer. Upp till två liter saliv per dag i allmänhet hålls under kontroll genom kontinuerlig svälja. Ibland kan den mängd som produceras öka på grund av hormonella förändringar i samband med graviditet, nya proteser eller hängslen eller inflammation i munnen, enligt Mayo Clinic. Skador på nerver som kontrollerar spottkörtlarna kan också öka salivproduktionen. Fel diagnos hemsida citerar 386 möjliga orsaker till överdriven salivavsöndring, några av dem allvarligt. Om du har tagit vissa mediciner som har muntorrhet som en bieffekt, till exempel, kan stoppa användningen utlösa en våg av saliv. Några av dessa läkemedel är pilokarpin, klozapin, reserpin och isoproterenol. Den enda dödlig sjukdom som kan anges genom dreglande är rabies, sällsynt i människor.

Orsak

Snarare än överproduktion, kan svårigheter att svälja vara orsaken till överskottet saliv. Dregling är ett symptom på Parkinsons sjukdom till följd av ovanligt svälja. Cerebral pares och andra neurologiska sjukdomar, inklusive Bells pares, amyotrofisk lateralskleros (ALS) och mag-oseophageal reflux, skapa svårigheter att svälja och orsaka överdriven saliv. Nästäppa på grund av allergier, infektioner, förstorade polyper eller näspolyper kan också öka beloppen.