Hur man använder en luftsluss för att göra vin

Hur man använder en luftsluss för att göra vin


Vinframställning innebär en biologisk process där jäst bakterier konsumerar socker i druvsaft och metabolisera det i alkohol. För de flesta vinframställning, är detta en två-stegsprocess. Det första steget är en primär jäsning, i vilka jäst bakterier har tillgång till luften och metaboliserar den största delen av sockret. Det andra steget kräver en luftsluss, som fortsätter jäsningsprocessen men saktar ner avsevärt genom att begränsa bakterierna exponering för syre. En luftsluss förhindrar syre från att komma in i behållaren som används för fermentering men tillåter koldioxid som produceras under processen för att fly (för att förhindra behållaren från att explodera).

Instruktioner

1 Börja här processen med vin som redan har genomgått sin primära jäsning. Detta innebär att du har kvar druvor eller druvsaft med vatten och jäst jäsa under ett antal dagar eller veckor, beroende på vinframställning metod. Detta oavslutade vin kallas ibland "vin produkt." När den primära jäsningen scenen är klar, kommer du att kunna använda en luftsluss för att slutföra vinframställningen med jäst vin produkt.

2 Kontrollera att ditt vin produkt har avslutat sin primära jäsning. Många vinexperter göra detta genom smak ensam - att kunna bedöma hur långt processen har kommit genom sötman i vinet. Om vin mix är sött, betyder det att det fortfarande finns en stor mängd socker i vinet produkten och det bör lämnas längre jästbakterier att fortsätta att metabolisera det i alkohol. Om vinet produkten inte smakar sött, är du redo att fortsätta.

3 Förbered damejeanne / fat för andra jäsning. Du kommer att behöva sterilisera det att se till att inga främmande bakterier är närvarande som kan påverka smaken på vinet. Du kan göra detta genom att tvätta damejeanne / fat med kokande vatten och / eller en lösning av blekmedel eller natriummetabisulfit. Du kommer att behöva att noggrant skölja behållare för att förhindra steriliserings lösning du använde från att påverka smaken. Använd klor kranvatten för att göra detta - klor i vattnet gör det bakteriefria och ett utmärkt val för att skölja sterila behållare.

4 Rack ditt vin produkt från den primära jäsning behållaren i din nyligen steriliserade damejeanne / fat. Du kommer att behöva använda plast spolning eller en omdragning kit för att göra detta. Var mycket försiktig när inredningar från din primära jäsning behållare till din damejeanne / fat, som den första behållaren har bottensatsen (sediment av döda jäst) och rest vid botten av behållaren. Om du undviker att röra eller omskakning detta sediment, kommer vinet produkt du rack vara tydlig och sedimentfria när du överför den till din steriliserade damejeanne / fat för den andra jäsningen.

5 Lägg ek kuber eller ekspån på denna punkt om det är dina önskemål. De kan lägga till ytterligare smak och karaktär till ditt vin. Mät 680gr av ekspån per 5 liter vin. Blötlägg ekspån i kokande vatten under 10 minuter före lägga till dem i damejeanne / fat. Detta mättar och steriliserar marker. Om du inte lägger ek kuber eller ekspån, gå direkt till nästa steg i processen.

6 Placera damejeanne / fat där det kommer att finnas kvar under den sekundära fermenteringsprocessen. Det bör finnas en omgivningstemperatur mellan 21,1 och 23,9 grader Celsius - något svalare och jäsningsprocessen kommer att hållas tillbaka, något varmare och det kommer att påskyndas och påverka smaken på färdiga vinet.

7 Seal din damejeanne / fat med luftsluss. Beroende på vilken typ av luftslussen du använder, kan du behöva fylla sluss halvvägs med vatten. Använda klorerat kranvatten för detta. Luftslussen kommer att producera en tätning som förhindrar syre från att komma in damejeanne / fat och låta koldioxid att fly. Du kan bekräfta jäsningen sker genom att notera bubblor av gas i den vattenfyllda luftsluss.

8 Lämna din försluten behållare orörd tills den sekundära jäsningsprocessen är klar. Du kan normalt bedöma avslutad genom att titta luftslussen. När vattnet i den stannar bubblande, betyder det att jästbakterier har slut på socker att metabolisera och har blivit vilande. Smaka vin i detta skede för att se om du kan rack den i flaskor redo för nästa steg i din vinframställningen eller om den måste lämnas längre. Om du är ek åldrande vinprodukternas i en ek fat eller med hjälp av ekspån eller ek kuber, måste du också mäta hur nöjd du är med ek karaktär och om att lämna vinet längre eller inte.

9 Testa vinet produkten tills övertygad om att det är redo att skakas i flaskor - redo att drickas eller som fastställts för ytterligare åldrande. Som med inredningar vin från din primära jäsning, var försiktig under denna process inte att störa bottensatsen och rest längst ned i din damejeanne / fat eftersom detta kan göra ditt vin verkar grumlig.