Varför amerikaner kör på höger sida?

Varför amerikaner kör på höger sida?


Från antiken fram till den revolutionära perioden i Frankrike och USA de flesta av världens upprätthålls traditionen att resa på vänster sida av vägen. Endast som regel av kungliga familjer utmanades av dem som söker frihet från livegenskap och feodala sätt att leva i Europa och Nordamerika blev det populärt att köra på höger sida av vägen.

Högra körning

I den 21: a århundradet majoriteten av världen kör på höger sida av vägen, med bara omkring en fjärdedel av länder som fortfarande kör på vänster, enligt 2Pass. USA, som är en av världens största tillverkare av motorfordon och utvecklade massproduktionstekniker för bilindustrin var en av de drivande krafterna bakom övergången från vänster till höger körning; bilar som produceras i USA var endast tillgänglig i början av 20-talet som högerstyrda modeller.

Historia

Traditionen att köra på vänster sida av vägen började i gamla tider och krediteras ofta som att uppfanns av de romerska arméerna av den antika period i historien, enligt internationella standarder. När marscherar eller helt enkelt färdas längs landsvägar i gamla tider de flesta människor var högerhänt och ville ha sin svärd hand fri att hantera angripare.

Förändringar

I den 18: e århundradet behovet av tillgång till svärd minskades och rörlighet för varor och boskap i hela Europa och USA ökades. Förare ledde stora grupper av hästar dra varor utan en plats för föraren som i stället satt på vänster bakre hästen lämnar sin högra hand fri för att piska hästen laget, enligt internationella standarder. USA ville också ta bort alla länkar till kolonisera brittiska, som körde på vänster sida av vägen; 1792 delstaten Pennsylvania passerade den första lagen kräver amerikanska medborgare att köra på vänster.

Länder

Britt motstod invasionsplanerna för Napoleon och flydde sina planer på att köra på höger sida. Tidigare brittiska kolonier i Australasien, Afrika och Asien kör fortfarande på vänster sida av vägen; majoriteten av resten av världen, inklusive de i Nord- och Sydamerika kräver fordon att köra på höger sida av vägen. De flesta drivande lagar är baserade på traditionell körning etikett anor perioder innan motorfordon uppfanns.