Experiment om hur man kan förebygga Apple Oxidation

Experiment om hur man kan förebygga Apple Oxidation


Du kanske har märkt att när äpplen uppskuren och har deras kött utsätts för luft under några minuter, de börjar bli brun. Detta beror på en kemisk process som kallas oxidation, i vilka molekylerna i äpple ge upp elektroner till syre i luften. Denna välbekanta reaktion kan göra en utmärkt grund för en vetenskapsmässa eller kemi klass projekt, eftersom det finns flera sätt att bromsa eller stoppa denna reaktion med hjälp av vanliga hushållsmaterial.

Tillämpa syror till oskyddat kött av äpplet är ett sätt att bromsa oxidationen. En möjlig experiment kan vara att skära ett äpple i flera skivor och sedan måla med olika sura kemikalie. Du kan försöka citronsaft, citron-lime soda, äppelcidervinäger, äppeljuice eller några andra citrusfrukter som orange eller limejuice. Använda ett stoppur för att se hur lång tid det tar varje skiva för att börja bli brun i syfte att bestämma vilka av de sura substanser var mest effektiva på att stoppa oxidationsreaktionen. Upprepa denna process flera gånger med olika äpplen för att korrigera för eventuella skillnader mellan äpplen och hur lång tid det tar flera obehandlade äpplen till brun som en kontroll fall. Det genomsnittliga resultatet för kontroll och för varje enskild anti-brunfärgningsmedel försök. Gör en affisch av experimentet, med hjälp av ett stapeldiagram att jämföra resultaten av tillämpningen av olika ämnen till äpple mot den tid det tog kontroll (obehandlade) äpplen till brunt.

Upprepa experimentet ovan, utom i stället för att måla anti-brynmedel direkt på äpple, blanda dem i vatten (1/4 kopp agent i en liter kallt vatten) och dränka äppelskivor i dem för en minut innan timing hur lång tid det tar dem till brunt. Använd äppleklyftor nedsänkta i vatten utan några anti-brunfärgningsmedel för att tjäna som kontroll, och jämför med resultaten ovan. Har denna metod fungerar bättre eller sämre än den första tekniken? Gör allt av lösningsmedlen fungerar bättre sätt, eller göra en del av dem att fungera bättre när de appliceras direkt och andra arbetar bättre i lösning? Kan du tänka orsaker?

Forskning som av anti-bryna medel är surare än andra, och avgöra om det finns ett samband mellan syra och hur väl de förhindrar missfärgning. Diagram dina resultat som ett linjediagram med surhetsgrad (pH) mätt på den horisontella (x) axeln och den tid som krävs för äppleklyftor att gå brunt på vertikala (y) axeln.