ileostomi Komplikationer

ileostomi Komplikationer


Under en ileostomi, omdirigerar ett kirurgiskt lag avfall från den lägsta delen av tunntarmen, bort från tjocktarmen och ändtarmen, och mot ett hål i magen väggen så att avfallet får samlas i en länspumpas och avtagbar väska. Tillvägagångssättet kan vara nödvändig för patienter som lider av svår ulcerös kolit, cancer, Crohns sjukdom eller en unclearable intestinal obstruktion. Patienter som genomgår en ileostomi kan uppleva komplikationer som sträcker sig från undernäring till ett tillstånd som kallas fantom ändtarmen.

Hudirritation

Den ileostomi påsen vilar direkt mot huden, och de flesta patienter också bära en stram, elastiskt band för att stödja påsen. Skavning, chapping och andra former av hudirritation är oundvikliga för de flesta patienter. American Cancer Society rekommenderar patienter att återfukta de drabbade områdena vid första tecken på problem och att söka läkarhjälp för några allvarliga hudproblem såsom sårbildning.

dålig nutrition

Livsmedel inte reser helt genom mag-tarmkanalen efter en ileostomi. Eftersom en stor del av matsmältningen sker i tunntarmen, kan patienter inte extrahera alla näringsvärdet i den mat de äter. Detsamma kan vara sant för fast medicinering doseringsformer såsom kapslar och tabletter. Patienter kan behöva följa en speciell diet, ta kosttillskott eller ändra vilka typer av mediciner de tar.

Diarré och dehydrering

Patienter med en ileostomi kan uppleva diarré oftare än andra, och detta sätter dem i riskzonen för uttorkning och elektrolyt obalans. För att minska risken för diarré, rekommenderar American Cancer Society begränsande intag av rå frukt, mjölk och fruktjuicer. Emotionell stress kan också utlösa vattnig avföring.

Hinder

Avfall inte strömma in i ileostomi påsen kontinuerligt men ingen ansvarsfrihet för fyra timmar kan signalera ett problem. Livsmedel såsom nötter och ananas kan fysiskt blockera avfall och magkramper eller interna ärr kan slå ner på utflödet röret. Ta ett varmt bad kan lindra kramper, men en långvarig hinder kräver läkarvård.

fantom Rectum

När en patients ändtarm har tagits bort som en del av ett förfarande för ileostomi, kan han fortsätta att känna att ändtarmen är fortfarande kvar. Patienten kommer att uppleva täthet och mild smärta som signalerar det är "dags att gå", även om inga signaler kan sändas. Enligt det brittiska National Health Service, kan denna fantom rektum syndrom kvarstå i år, och en del patienter tycker att sitta på toaletten lindrar kognitiv dissonans.

Kort Bowel Syndrome

Patienter med kort tarm har förlorat förmågan att helt smälta de flesta livsmedel, oftast eftersom de har haft en betydande del av sin tunntarmen bort. Kort tarm utgör inte bara en mer avancerad form av dålig kost som många ileostomipatienter kan uppleva. Patienter med kort tarm kan ha allvarliga, återkommande diarré, smärtsamma kramper, halsbränna, svaghet, trötthet och gasformiga uppblåsthet. En särskild kost styr mild kort tarm, men de allvarligaste fallen kräver patienterna att matas parenteralt (dvs intravenöst).