Vanliga symptom på stress

Vanliga symptom på stress


Stress är vardagsmat för de flesta människor, och det kan orsakas av något så enkelt som att sova genom väckarklockan eller större som döden av en nära anhörig. Även om människor varierar i sitt svar på stress, när kroppen är under upprepad eller långvarig stress, vissa symptom typiskt.

Huvudvärk

Stress är en vanlig utlösande av en huvudvärk, enligt NHS, som påverkar mer än 40 procent av den brittiska befolkningen vid en viss tidpunkt. NHS förklarar att när du är under stress, musklerna i nacken skärpa och en känsla av tryck bygger bakom ögonen, vilket leder till huvudvärk. När spänningen avtar, försvinner spänningshuvudvärk vanligtvis med den.

Högt blodtryck

Stress kommer att höja blodtrycket tillfälligt, men det kan inte vara orsaken till kronisk högt blodtryck, enligt den amerikanska hälsoresurs American Heart Association. AHA förklarar att när du upplever stress, är stresshormoner som adrenalin och kortisol utsöndras in i blodomloppet. Stresshormoner ökar hjärtfrekvensen och dra blodkärl, som har för avsikt att skicka blod till kroppens kärna i stället för kroppens extremiteter. Dessa fysiologiska förändringar i kroppen höja blodtrycket. När stressen elimineras, återgår blodtrycket till det normala.

Inflammatorisk tarmsjukdom

Inflammatorisk tarmsjukdom, eller IBD, uppstår när immunsystemet inte fungerar och utlöser inflammation i tarmkanalen, enligt American College of Gastroenterology. En rapport i aprilnumret 2010 av "inflammatorisk tarmsjukdom" säger att stress kan vara en bidragande faktor till IBD, eftersom det kan öka inflammation i tarmslemhinnan och göra loppet av IBD värre. Författarna till rapporten anges att psykologisk rådgivning kan lindra stress, hjälpa patienter hantera IBD och förändra sjukdomsförloppet.

sår

Du kanske har hört uttryck som oroande för mycket kan ge dig ett sår, och faktum är att det är delvis sant. År sedan, trodde man att magsår var orsakade av stress. Sedan 1982 upptäcktes det att bakterien Helicobacter pylori bodde i magen, och läkarna trodde att det var H. pylori som orsakade sår, enligt Nemours Foundation. Sedan dess har det varit mycket debatt över stressen roll i sårbildning. En rapport i feb 14, 1998 numret av "British Medical Journal" säger att medan H. pylori förekommer ofta hos dem som har sår, inte alla som har H. pylori utvecklar sår, som sätter en liten hål i teorin att H. pylori är den enda orsaken till magsår. Istället Susan Levenstein, forskare och författare till BMJ rapporten sägs att H. pylori fungerar tillsammans stress och det finns definitivt bevis att psykologisk stress påverkar uppkomsten av sår. En liten studie som verifierar sambandet mellan stress och magsår kan hittas i 2002 numret av "Journal of Holistic Nursing". I denna studie var människor med sår uppdelade i två grupper. En grupp deltog i ett stresshanteringsprogram, medan den andra gruppen fick avslappningsband för att lyssna på. Den grupp som deltog i stresshantering sänkte inte bara deras stress poäng, men de visade en högre grad av sårläkning.