10 tips för att köpa ett teleskop

10 tips för att köpa ett teleskop

Introduktion

Blickar upp mot stjärnorna ger dig en djupt rotad känsla av vördnad och undrar som ingen annan, men det är bara så mycket du kan utforska med dina ögon. Om du hoppas att observera planeter, spot nebulosor och få en bättre bild av andra fint, avlägsna himmelsobjekt som galaxer och klotformiga stjärnhopar, måste du investera i ett teleskop. De flesta nybörjare möter sedan samma problem: inför terminologi som bländare, azimut fästen och newtonska reflektorer, kommer du antagligen har ingen aning var man ska börja. Här är tio tips för vada genom terminologin och hitta rätt teleskopet.

Läs mer om vilka typer av teleskop

Även hybridmodeller finns, kan du dela upp majoriteten av teleskop i refraktorer och reflektorer. Du kommer förmodligen att tänka på en refraktor när ni föreställa er ett teleskop - helt enkelt ett långt rör med en lins i ena änden och ett okular på den andra. Refraktorer fungerar bra för att observera månen, planeter och binära stjärnor, och kräver väldigt lite underhåll. Om du hoppas att observera avlägsna himmelsobjekt, sedan en reflektor kan vara ett bättre alternativ. Dessa är fetare, och använda två speglar så okularet är vanligtvis nära öppningen vid toppen av ramen. De är billigare per tum öppning (som lär du dig senare), men kräver mer underhåll och är lite svårare att transportera.

Läs om fästen

Teleskop monterar i princip styra hur du riktar teleskopet på olika objekt. Den enklaste typen av berget är alt-azimut fäste, som i huvudsak tillåter upp och ned eller från vänster till höger rörelse. Detta är ett intuitivt system, vilket gör den perfekt för nybörjare, men det är inte lätt att spåra objekt i sin skenbara rörelse över himlen. För att rätta till detta problem, finns det ekvatorialfäste. Detta fungerar i princip i linje med jordens axel, så det är mycket lättare att följa ett föremål som planeten snurrar och ändrar dess uppenbara läge. Vissa har motorer som kan ställas in för att automatiskt justera vyn med planetens spinn. Dessa är tekniskt bättre, men är lite svårare att använda för nybörjare.

Glömma förstoringen

Ett säkert tecken på en undermåliga teleskop är att en av de viktigaste försäljningsargumenten är "förstoringen." Du ser påståenden om "500X förstoring" putsade över rutan, men det är i slutändan en meningslös uttalande. Förstoringen av ett teleskop är till stor del bestäms av okularet du använder, så dessa innefattar vanligen en billig, hög driven okular som är i huvudsak värdelös. Ett teleskop är i första hand en anordning för att samla in ljus, så större öppningar (linsen eller spegeln storlek) gör att du kan se fler fint objekt. I praktiken kommer du att använda lägre förstoringar mer än högre sådana, men det främsta skälet att undvika dessa påståenden som pesten är att teleskopet kommer vanligtvis att bli fruktansvärda.

För öppning är större bättre

Som diskuterats i föregående avsnitt, öppningen av teleskopet ger dig en bättre uppfattning om hur mäktigt det är. Detta är helt enkelt diametern hos öppningen vid toppen av teleskopet - representerar antingen spegeln eller linsen. För nybörjare är en reflektor med en diameter på 15 till 20 cm (6 till 8 tum) mer än tillräckligt för att introducera dig till de flesta objekt på himlen. För refraktorer, brukar räcka 7,5 till 10 cm (3 till 4 tum). Dock kommer en större öppning i allmänhet ger dig en ljusare och skarpare bild.

Tänk på portabilitet

Inte ge efter för frestelsen och få den största teleskop du har råd. Som nämnts i föregående avsnitt, större öppningar är tekniskt bättre, men de har sitt pris. Du kommer förmodligen att behöva transportera teleskop för bästa observation, så du bör ha detta i åtanke när du gör ditt val. Du kan få en bättre bild med en 10 tums reflektor, till exempel, men du kommer förmodligen att använda en portabel 3 tum refraktor mycket mer.

Bra teleskop är dyra

Du bör vara beredd att spendera minst £ 150 på din första teleskop, företrädesvis mellan £ 200 och £ 400. Om du inte kan spendera £ 150, kan du vara mycket bättre att köpa en bra kikare. Du kan fortfarande observera många intressanta föremål med kikare, och de är mycket lättare att använda.

Lär himlen eller överväga datorstöd

Att få en kraftfull teleskop betyder inte att du kommer att kunna se hisnande objekt. I praktiken är det största begränsningen för varje teleskop den person som använder den. Du måste ta lite tid att lära sig himlen och lokalisera olika objekt. Om du inte kan, det finns flera teleskop med en datoriserad, "gå till" systemet, som endast kräver några enkla kalibrering innan du kan utse ett objekt och har teleskopet automatiskt pekar på det. Dessa är mycket dyrare än manuellt manövrerade teleskop, naturligtvis.

Inte försumma okular

Okular är oerhört viktiga, men en enorm samling är inte nödvändigt. Hitta några bra "Plossl" okular med varierande brännvidder, såsom 26, 17 och 10 mm (1 och 1/32 inches, 43/64 av en tum och 25/64 tum, respektive) och en 2X "Barlow "lins (som effektivt fördubblar förstoringen av din okular) om du är nybörjare. Många bra teleskop kommer med dessa, men du kan investera i andra, dyrare alternativ som Naglers om din budget tillåter och du är erfaren med grundläggande okular.

Oroa dig inte för astrofotografering

De vackra bilder du ser av objekt i rymden kräver ofta långa exponerings fotografier, högkvalitativ utrustning och en stor skicklighet. Även om fotografering är din huvudsakliga mål, om det är din första teleskop du är mycket bättre att hålla sig till något enkelt. Alltför komplicerad utrustning gör det svårare att hitta objekt och kan avskräcka dig från att försöka igen. Du kan uppgradera ditt teleskop senare, när du har tagit itu med deras allmänna användning.

Hitta en lokal astronomi klubb

Besöka en webbplats som Astronomi klubbar (se Resurser) för att hitta en astronomi klubb i ditt område. Du kan delta i en observation session, vilket ger dig en utmärkt möjlighet att få råd från erfarna observatörer och prova olika typer av teleskop. Detta är utan tvekan den mest användbara sak du kan göra innan du gör ett köp.