Utrotningshotade djur i Panama

Utrotningshotade djur i Panama


Panama är enligt Conservation International, en del av den Mesoamerican biologiska mångfalden hot spot sträcker sig hela vägen genom tropiska Centralamerika från Mexiko. Dess La Amistad nationalpark och biosfärområdet delas med Costa Rica, är den enskilt största orörda moln skogsområde i Centralamerika. Conservation International uppskattar att 75% av de flyttfåglar på västra halvklotet konvergera på parken. En färsk studie från Smithsonian Tropical Research Institute Center for Tropical Forest Science fann att Panama skogar är mer varierande karaktär än i Amazonas. Panama är hem för hotade arter som Jaguar och Bairds Tapir liksom många andra mindre kända varelser.

Panamas Golden Frog

Panamas gyllene groda (Atelopus zeteki) är nu tros vara utdöd i vilt tillstånd efter de senaste kända grodor togs i fångenskap för att skydda dem från en dödlig svamp. Native till bergs tropiska skogar i västra centrala Panama på höjder mellan 1100 och 4300 fot, konstaterades det i bergsbäckar. Panamas gyllene groda inte croak men vågor sin hand för att signalera till andra grodor. Det är den nationella djuret i Panama.

Utsmyckade Spider Monkey

Den utsmyckade spindelapa (Ateles geoffroyi ornatus) är en hotad underart av Geoffrey spindel apa som bara finns i Panama och Costa Rica. Det tros vara cirka 30 apor kvar i det vilda lever i primär regnskog nära Stilla havet kusten. Underarter hotas av illegal jakt samt genom avskogning och störningar på sin livsmiljö.

HARPYA

Den harpy eagle (Harpia harpyja) är den största örnen i den nya världen och finns i Syd- och Centralamerika samt Panama. Harpyja bor i orörd skog och livnär sig på sengångare, apor och fåglar. Arten är nationalfågel Panama men anses vara hotade av utrotning av konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter (CITES). Det tros vara över 200 häckande par i Panama även förstörelse av livsmiljöer och illegal jakt fortsätter att hota harpy eagle.

Havssköldpaddor

5 arter av havssköldpadda besöker Panama farvatten och det finns viktiga häckning för den starkt utrotningshotade havslädersköldpaddan (Dermochelys coriacea) på sin karibiska kusten på Bocas del Toro. Lädersköldpaddor varierar mycket i haven, men alltid återvänder till samma plats för att föröka sig. De hotas av insamling av ägg samt genom att bli instängd i metrev och nät. Sea Turtle Conservancy uppskattar att det finns cirka 35.860 häckande honor kvar i världen, varav upp till 14.005 kommer att bo på panamanska stränder.