Skillnader i BiPAP & cpap

Skillnader i BiPAP & cpap


Continuous positive airway tryck eller CPAP, maskiner och bi-nivå positive airway pressure, eller BiPAP, maskiner används för att icke-invasivt behandla människor som lider av en mängd olika andningsstörningar, inklusive sömnapné, kronisk obstruktiv lungsjukdom, eller KOL, och även vissa fall av lungödem och andningssvikt. Båda typerna av maskiner har samma funktion: att leverera tryckluft till patientens luftvägar genom användning av en liten maskin, slang och mask. Det finns emellertid flera viktiga skillnader mellan CPAP och BiPAP maskiner.

Lufttryck

BiPAP maskiner stöd andas genom två justerbara nivåer av lufttryck: högtryck under inandning och lågt tryck under utandningen. Denna dubbla trycksystem hjälper patienter att få luft in och ut med lite ansträngning. CPAP-maskiner som drivs endast en nivå av kontinuerlig lufttryck; detta kräver en patient att använda mer kraft när de är utandning.

indikationer

Deras skillnader i lufttryck gör att de två maskinerna fördelaktigt för olika sjukdomar. BiPAP maskiner rekommenderas för patienter som lider av svår sömnapné med andra lungsjukdomar såsom KOL, samt patienter med neuromuskulära eller lungsjukdomar som behöver hjälp med ventilation. De två trycknivåer BiPAP maskin stöd andning genom att agera som en icke-invasiv ventilator. Eftersom den kontinuerliga lufttrycket CPAP-maskiner kräver extra utandnings ansträngning, är det indicerat för patienter som lider av svår sömnapné med några andra lungsjukdomar. CPAP maskinen inte är tekniskt ge ventilation.

Historia

Utvecklades i mitten av 1990-talet av Respironics Corporation är BiPAP maskin faktiskt en varumärkesnamn. På grund av detta, andra företag använder termer som bilevel eller variabel CPAP, eller VPAP för sina dubbla tryckmaskiner. CPAP emellertid inte är mönsterskyddad och är den generiska term som används för alla kontinuerliga tryckmaskiner. CPAP maskin skapades 1981 av Colin Sullivan för behandling av svår sömnapné. De första modellerna var i huvudsak omkastas vacuum cleaner motorer som blåste luft in i en patients näsa med slangen, hålla luftvägarna öppna. CPAP-maskiner blev snart allmänt tillgängliga, ersätter trakeotomi för behandling av svår obstruktiv sömnapné.

andra skillnader

BiPAP maskiner är mindre och tystare än CPAP maskiner. Eftersom de är mer high-tech, men BiPAP maskiner kostar mer, med ett pris som sträcker sig någonstans från £ 520 till £ 3900. Kostnaden för CPAP-maskiner varierar från £ 104 till £ 520, beroende på maskinens funktioner och möjligheter.