Hur man bygger en Lute

Hur man bygger en Lute


Luta först kom till Europa som den arabiska "Ud" med morerna erövring av Spanien, så tidigt som det åttonde århundradet. Av den 14: e århundradet hade lutor spridda över hela Europa. Idag, de som tycker Medeltida musik till renässansen entusiaster säkerställa luta fortsätter att bli uppskattad. Tillverkade lutor kosta hundratals till tusentals dollar. Men med tid, tålamod och lämpliga verktyg, kan du göra en luta för en bråkdel av priset.

Instruktioner

1 Gör topp- och sidovy skala ritningar av din luta. Eftersom det inte finns några standardstorlekar för lutor, storleken och formen är upp till tillverkaren gottfinnande. De sträcker sig vanligen från 18 till 24 inches i längd och 8 till 12 inches bred. Proportionerna är ofta bredden är ungefär hälften av den totala längden. Besök en lokal renässans festival eller ett museum för att få en uppfattning om vilken storlek luta du vill göra, och mode ritningen från denna undersökning. Viktiga komponenter som måste vara på din ritning är: skålen form, stränglängd, läget för fretnut, läget av bron, där halsen och kroppen skär och antalet och placeringen av banden. Det bör vara minst åtta band, med nio band är ett gemensamt nummer.

2 Konstruera formen för skåldjup luten. Klipp ut sidan-view skala ritning av din lute skål och spåra formen, mindre halsblocket, på spånskivor. Med hjälp av bandsågen, skära denna form av spånskivor.

3 Konstruera revbenen för formen. Skära ut toppvy av skalenlig ritning och placera skålen fördjupade formstycket längs mitten. Dra och klipp ut var och en av ribb former från den spånskiva, och anbringa dem till skålform del av formen med trälim.

4 Konstruera halsblocket. Använda bit dimensionell virke, klippa ut den grova formen av halsen block med bandsågen. Använd trä-fil och sandpapper för att avsluta form, och anbringa den till luta mögel tillfälligt med en eller två avsluta spikar, till toppen av formen, där halsen kommer att sträcka sig från kroppen.

5 Klipp ut ribb stängerna av luta. Lägg ut virket du kommer att använda för att bygga kroppen av din lute, i säden mönster du vill ha i det färdiga instrumentet. Formen på varje stav kommer att variera beroende på den färdiga formen på din lute; dock i allmänhet, stängerna avsmalna till punkter i båda ändarna.

6 Börja bygga skål med luta. Placera stängerna över formen, limma ihop kanterna och limning varje stave till halsen blocket. Använd tryck stift eller maskeringstejp för att hålla stavarna på plats på formen tills limmet torkar.

7 Ta bort skålen från formen. Ta bort målet spik (s) håller formen till halsen blocket och försiktigt ta bort mögel. Anbringa papper bindande tejp på varje söm på undersidan av skålen för att förstärka dessa områden.

8 Skapa halsen, skruvlådan och bron luta. Använda skalritningar för att skapa halsen av luta med banden och installera fretnut. Använd pelarborrmaskin att borra varje hål i skruvlådan. Jämnt utrymme hålen för att rymma antalet pinnar i din design. Antalet pinnar kommer att indikera antalet strängar på din luta. Peg hål bör kompenseras på vardera sidan, med skaftet av tappen på den ena sidan sträcker sig in i utrymmet mellan två pinnar på den motsatta sidan. Se till att din skruvlådan och håldelning möjliggöra fri rörlighet av pinnar, utan att träffa pinnen bredvid den. Fäst skruvlådan till halsen och sedan bifoga detta aggregat till halsen blocket. Använd bandsåg för att skära ut den grova formen av bron, och avsluta med trä fil och sandpapper.

9 Skapa resonansbotten. Spåra formen på resonansbotten på soundboard trä och skärs ut med bandsågen. Överför önskade rosettmönster - rundan, intrikata mönster skuren i locket som underlättar ljud förstoring från strängarna genom den ihåliga kroppen - till locket och försiktigt skära ut innan monteringen tunna remsor av samordning trä för stärkande bakom det .

10 Montera luta. Limma locket på plats och bron på locket. Sätt pinnar i skruvlådan och när limmet är helt torr, sträng luta mellan bron och pinnar.