Persiska livsmedel med aubergine

Persiska livsmedel med aubergine


Äggplantor har sitt ursprung i öst och anlände till USA med 19th century kinesiska järnvägsarbetare. Långt innan dess, äggplantor var en stapelvara del av Mellanöstern köket. Även om det delar många rätter med andra Mellanöstern kök, är persiska eller iransk, matlagning särskiljande, som innehåller söta och sura smaker, lime och granatäpplejuice, frukt och nötter. I Iran, auberginer, så kallade badenjan, används i rätter som är unika för persiska kök.

Förrätter och snacks

Persiska livsmedel med aubergine


Yoghurt och aubergine passar bra för en mängd olika Mellanöstern dips. Janet Brinkworth av brittiska TV: s Good Food Channel lägger limejuice, vitlök och mynta att skapa boorani-ye-badenjan, en klassisk persisk version. En annan maträtt som gör en bra starter eller lätt lunch är bademjan Ghasemi från norra Iran, nära Kaspiska havet. Fry rostad aubergine, skalade tomater, vitlök och kryddor. Lägg grönsakerna slagna, delvis äggröra. Avsluta genom att steka blandningen tillsammans i pannan. Effekten är en välsmakande vegetabiliska blandning som innehåller strimlor av anbuds äggröra. Små aubergine, om du kan hitta dem, bra kokta detta sätt.

Huvudrätter

Stekt aubergine är köttig konsistens gör det en användbar ingrediens för vegetariska huvudrätter. Kashk bademjoon funktioner stekt aubergine bräserad med utspädd tomatpuré och sedan klädd med kashk, en tjock vassle finns i iranska affärer. Kookoo badenjan, en annan skålen lämplig för vegetarianer, kombinerar skivad och stekt lök och aubergine med vispade ägg i en tjock, pancakelike omelett som serveras skärs i kilar. Den vegetabiliska kan också lägga till extra textur till kötträtter. Abghust är en persisk gryta av lamm, aubergine, kikärter och potatis där kött och grönsaker krossas i en köttig pasta och serveras med en soppa av tillagningsvätskor och traditionell platta bröd.

Smaksättare och pickles

Torshi är det persiska ordet för pickles och oftast beskriver grönsaksblandningar kokta och konserverade i ättika eller limejuice och kryddor. Aubergine inlagd på egen hand är känt som torshi liteh och är ofta säljs kommersiellt, i glasburkar. Mer av en krydda än en knipa i västerländsk mening innebär skålen rostning och hacka auberginen innan de kokar den med vinäger tills den nästan reducerats till en pasta. Blandningen får sedan kryddat med en mängd olika örter. Liknande örter används för att framställa torshi makhloot, som innehåller hackade gurkor, morötter, blomkål, bönor, potatis och selleri i den hackade och reducerad aubergine. Båda pickles serveras vanligtvis med rika kötträtter och grytor som abghust.