Hur julen firas runt om i världen

Hur julen firas runt om i världen

Introduktion

Julen firas i många länder, men inte alla kulturer fira det på samma sätt. Vissa betonar den andliga sidan av festivalen, medan det för andra har helt enkelt blivit en tid av familjeåterförening. Här kommer vi att ta en närmare titt på jultraditioner i 10 länder.

mexico

Mexiko är ett land med en stark tradition av katolicismen. De sätt mexikaner fira jul påverkas också av traditioner som härrör från den spanska erövringen och landets närhet till USA. Julkrubbor är lika vanligt som julgranar i mexikanska hem. Pastorelas, pjäser som skildrar herdarnas resa för att se barnet Kristus, också spela en stor roll i mexikanska julfirandet. Being Mexiko, piñatas utgör också en del av firandet.

Förenta staterna

Tack vare Hollywood de jultraditioner i USA är kända över hela världen och inte skiljer sig alltför mycket från dem i Storbritannien. I bygga upp till den stora dagen, gallerior och varuhus i sina städer blir trångt med kunder på jakt efter presenter. Scener av människor skridskoåkning och byggnads snögubbar är vanliga i de kallare regionerna i detta land. Även den kommersiella sidan av julen är mycket viktigt, är USA också en djupt religiös land och kyrkor trängs på julafton. Julgranen är en vanlig syn i nästan alla hem och grannar tävlar om vem som kan dekorera sitt hus med flest juleljus. Bilden av Santa Claus dominerar julhelgen i detta land.

Brasilien

Santa Claus har oftast förlorat sin tunga mantel och har förändrats i vissa shorts och en t-shirt när han kommer till Brasilien, ett land som firar jul under dess sommartid. Julhelgen är full av färg, musik och fyrverkerier. Rio de Janeiro har världens största flytande julgran. Många brasilia fira också en figur från afrikanska religioner kända som Yemanja under denna period. Hon dyrkas som drottningen av havet och människorna i städer som Porto Alegre, Bahia och Rio de Janeiro flock till stränder som en del av detta firande.

tyskland

Advent är allmänt firas i Tyskland och kalendrar, ljus, vin och hantverk gåvor kan ses i hemmen överallt i uppbyggnaden till jul. Födelsen av Saint Nicholas, helgonet som Santa Claus bygger firas den 6 december och tyska barn får också gåvor denna dag. Julgranar smyckade med ljus är viktigt och det sägs att traditionen att placera och dekorera träd i våra hem började i Tyskland.

Australien

Vissa australiska familjer föredrar att äta sin julmat på stranden eller i sina trädgårdar eftersom temperaturen kan variera från mellan 25C till 38C under julen. Faktum är att surfa jultomtar är inte en ovanlig plats på stränder down under. Tusentals djur för Melbourne centrum på julafton för att sjunga julsånger med levande ljus. Många stater i Australien har en egen lokal anläggning som de kallar jul Bush.

ryssland

Karaktären av Dez Moroz, vilket betyder farfar Frost, spelar rollen av jultomten i Ryssland. Han har också en barnbarn kallad Snegurochka, en snö jungfru som också har en del i traditionen. Icke-ortodoxa kristna firar på kvällen den 24 December, medan ortodoxa kristna firar på natten den 6 januari. Dock har västerländska traditioner filtreras genom och många ryssar deltar i festligheterna i båda månader. Det är den mest efterlängtade säsongen för ryssarna.

frankrike

På grund av sin närhet till Tyskland, vissa franska traditioner är liknande, främst i Alsace och Lorraine. Till exempel är advent firas och människor öppna sina Julkalender fönster varje dag. I vissa delar av Frankrike, är barn ges presenter den 6 december, Sankt Nicholas Dag, i stället för juldagen. Julen kallas Noel i Frankrike.

spanien

Den djupa kristna traditionen i Spanien leder till en fest full av historia och betydelse. Kungen ger en julhälsning och kyrkor packas för midnattsmässan. Miniatyr julkrubbor är vanliga i hela landet. Besöket av baby Kristus av de tre kungarna firas den 6 januari i form av stora parader i städer och byar och festivalen är kanske viktigare än juldagen för spanjorerna.

argentina

Den intensiva sommarvärmen under juletid i Argentina gör lite för att dämpa entusiasmen hos argentinare att fira julhelgen. Julgranar börjar dyka upp i hem från 8 december, dagen av den obefläckade befruktningen. Familjer samlas före midnatt den 24 december äta en jul måltid som vanligtvis grillat kött med grönsaker. Måltiden avslutas vanligtvis med gästerna dricka cider och äta glass.

Italien

Den festliga period börjar i Italien med dagen av den obefläckade avlelsen december 8. italienska familjer samlas den 24 december för att njuta av en måltid av fisk, grönsaker och pasta. En måltid är beredd att använda kött följande dag. Eftersom Italien är vaggan för katolicismen, julkrubbor är lika populär som julgranar. Som i Spanien, är Epiphany en mycket viktig fest och barn ta emot gåvor på natten den 5 januari. Enligt den italienska folklore, är gåvor levereras av en vänlig häxa kallas Befena som reser på ett kvastskaft.