Candida och Reiters syndrom

Candida och Reiters syndrom


Reiters syndrom är också känd som reaktiv artrit. Det är en ovanlig sjukdom som orsakar allvarlig inflammation i lederna, liksom hudskador och inflammation i slemhinnorna. Reaktiv artrit förekommer vanligen som en konsekvens av en till synes orelaterade infektion, vanligen av tarm eller genito-urinary organ. Diagnos kan vara svårt, och Reiters syndrom är ibland felaktigt förväxlas med jäst infektion som orsakas av Candida.

reaktiv artrit

Reiters syndrom identifierades först av Dr Hans Reiter, en läkare som arbetade i Nazityskland och som genomförde sina experiment på judar och andra rasistiskt profilerade ämnen. Termen Reiters syndrom har nu till stor del ersatts av begreppet reaktiv artrit. Reaktiv artrit drabbar vanligtvis lederna i knän, tår och fotleder, men de som lider av sjukdomen kan också uppleva svåra hudbesvär i form av inflammation, fjällning och skador, särskilt runt slemhinnor (ögon, mun och könsorgan) som liksom sulorna av händer och fötter.

Post-infektiös

Reaktiv artrit är en post-infektiös sjukdom visat sig resultera från virus- eller bakterieinfektion som påverkar mag-tarmkanalen eller könsorgan. Reaktiv artrit i sig är inte smittsam, men är en ovanlig efterverkning av orelaterade "trigger" infektioner, ofta matförgiftning eller en sexuellt överförd infektion .. Kända "triggers" inkluderar Chlamydia liksom salmonella och campylobacter, men ibland en viral halsinfektion kan vara den utlösande faktorn. Patient Storbritannien rapporterar att omkring 10 procent av fallen sägs ske utan identifierbar trigger.

feldiagnos

Reaktiv artrit är ibland feldiagnosticeras som mukokutan candidiasis (Candida infektion i slemhinnor). Detta beror på att syndromet uppvisar ibland som crusted och fjällande hud infektioner, särskilt i penis eller vulva områden, samt händer, fötter och ögon. I några av dessa fall lidanden huden liknar hudåkommor som är gemensamma för candidiasis eller psoriasis, men det finns inga bevis som tyder på att sjukdomen orsakas av Candida jäst.

septisk artrit

Även reaktiv artrit orsakas ofta av en "trigger" infektion, är det inte samma sak som infektiös artrit, annars känd som septisk artrit. Septisk artrit orsakas av en infektion i leden själv. Omvänt uppträder reaktiv artrit i oinfekterade delar av kroppen. Det bör noteras att septisk artrit kan orsakas direkt av Candida-infektion i skarven. Detta kan vara Candida albicans eller en annan typ av Candida jäst. Denna mångfald av septisk artrit kallas ibland Candida Artrit, men bör inte förväxlas med Reiters syndrom.

Behandling

Varför reaktiv artrit sker är inte helt klarlagt, och diagnosen baseras på symptom snarare än tester. Behandlingen är palliativ; symptom kan tillfälligt lindras genom antiinflammatoriska. Underliggande infektioner, om de fortfarande är närvarande, kan behandlas med antibiotika. Feldiagnos är vanligt, men eftersom reaktiv artrit är inte känd för att orsakas av Candida-infektion kommer den inte svara på medel mot svamp. Reaktiv artrit blir oftast bättre av sig själv efter några månader.