De typer av gas för en Mazda RX8

De typer av gas för en Mazda RX8


Mazda RX-8 infördes 2004 och ersatte RX-7. RX-8 är fortfarande görs i dag och körs på premie blyfri bensin. En version av RX-8 som körs på vätgas och bensin också tillverkas och säljs i små partier under 2006 och 2008, men för närvarande är inte kommersiellt tillgängliga för allmänheten den här versionen. Fokus på att använda premium bensin härrör från den ovanliga typ av motor som används i RX-8 och den potentiella skada som vanlig bensin kan orsaka till motorn.

Premium blyfri bensin

Alla årsmodeller av RX-8 kräva premie blyfri bensin, enligt Mazda. Resonemanget bakom detta är att RX-8 har en ovanlig typ av motor. Det är en rotationsmotor, som innehåller en triangulär rötor och ett hus som omger rotorn. Rotorn roterar och producerar motorns effekt via en excentrisk axel. Intag, kompression, förbränning och avgascykler förekommer tre gånger per varv. Enligt Mazda, är förhållandet effekt-vikten för en rotationsmotor överlägsen den hos en konventionell kolvmotor. Kompressionsförhållandet hos RX-8 motorn är 10-till-1, jämfört med kompressionsförhållandet 8-till-ett av de flesta moderna bilar. Detta faktum har bäring på den typ av bensin som kan användas i bilen. Oktantal av blyfri bensin är baserad på motståndet mot "knackning" av bensin, och premium bensin är mest resistenta mot "knackning". Knackar är explosionen av bränsle och luft inuti en motor som inte skapas avsiktligt av tändstiftet. Detta orsakar vibrationer och buller, och det kan skada motorn. California Energy Commission Consumer Energy Center rekommenderar att även om en biltillverkare anger att du ska använda premium blyfri bensin i bilen, kan detta inte vara nödvändigt. Emellertid är detta påstående baseras på motorns typiska kompressionsförhållande på de flesta bilar. Enligt en artikel av David Biello i januari 2007 av Scientific American, motorer såsom RENESIS har en högre kompressionsförhållande som kräver användning av premie blyfri bensin för att undvika knackning.

Undvik vanlig blyfri

Med vanlig blyfri bensin i RENESIS RX-8 motor rekommenderas inte av Mazda. Även om det är billigare, vanlig bensin innehåller en lägre oktantal, vilket kommer att öka risken för "knackar" i denna motor.

Bensin och Väte

För flerbränsle RX-8 bilar, typen av bensin som skall användas i samband med vätebränsle är premium bensin, eftersom hybridmotor är också en rotationsmotor.