Hur man reparerar Raised Laminat på ekfanér

Hur man reparerar Raised Laminat på ekfanér


Ekfanér är en tunn skiva av ek som kan tillämpas på plywood, MDF eller andra ytor för att ge det utseende massivt trä. Skador på faner kan uppstå på grund av värme, extrema torra förhållanden eller för mycket fukt som kan orsaka bubblor eller blåsor. Typiskt är att faner anbringas på nytt till substratet, eller fundament material, i ett av tre sätt. Trä eller dölja lim är i allmänhet mest bestående, även om kontakt cement är också populärt. Den tredje metoden är att reaktivera bindemedlet som finns på baksidan av många faner med hjälp av ett vanligt strykjärn.

Instruktioner

Trälim Repair ordningen

1 Lyft upp kanten av faner och rensa allt damm, smuts eller gammalt lim från under den upphöjda delen av faner. Använd aceton för att mjuka upp gamla lim, men använder det sparsamt för att undvika att släppa lim enligt delar som fortfarande är i gott skick. Tillåta acetonen att torka. För skador i mitten av en bit, se avsnitt 4.

2 Paint ett tunt skikt av trälim på substratytan under den upphöjda delen av fanér. Hålla limmet så jämn som möjligt. Låt limmet härda under fem minuter innan du trycker den upphöjda faner på plats. Använd en fuktig trasa för att avlägsna överflödigt lim.

3 Ställ in en plan skiva eller en bit plywood på toppen av faner över reglued området. Använd klämmor för att trycka på brädan nedåt, eller tynga ner med tegel eller tunga böcker i 24 timmar för att låta limmet torka. För vertikala ytor, trycker på en plan skiva mot ytan, stagade med vikter, eller täcka faner med en styrelse och tejpa brädan tätt med tejp.

Kontakta Cement

1 Lyft kanten och rensa bort skräp och gamla lim från ytan under och på baksidan av faner med hjälp av aceton och en tunn, flexibel skrapa. Arbeta försiktigt för att undvika sprickbildning fanér.

2 Pensla ett lager klister på baksidan av den upphöjda faner och ytan under. Ställa en ren skrot av timmer över ytan på undersidan av faner att hålla faner från att fastna tills kontakten cementen är torr vid beröring.

3 Ta bort skrot timmer och tryck faner ordentligt. Rulle över ytan med en J-rulle eller kavel för att pressa fanér på plats.

Värmeaktiverad

1 Blöt en trasa med vatten och vrider ur den så mycket som möjligt. Lägga det över det upphöjda partiet av fanér.

2 Tryck på faner med järn ovanpå fuktad trasa. Låt järnet att sitta tills limmet har tid att återaktivera. Fortsätt att trycka på faner, som rör sig över området och arbetar ett litet område i taget.

3 Rulla över faner med en brödkavel eller J-rulle för att pressa fanér ordentligt.

Blåsa eller bubbla Repair

1 Gör ett litet snitt med ett verktyg eller rakkniv kniv längs mitten av en blåsor eller ett upphöjt område som inte är nära en kant.

2 Injicera en liten mängd trälim i segmentet. Tryck på faner med en J-rulle eller kavel att pressa ut överflödigt lim, sedan torka med en fuktig trasa.

3 Ställ vaxat papper över reparationen. Placera en platt bräda över området och vikt eller klämma som för trälim reparationer.