Intressanta fakta om Afrika för barn

Intressanta fakta om Afrika för barn

Intressanta fakta om Afrika för barn

Afrika är den näst största kontinenten på jorden, med en yta på 11,7 miljoner kvadrat miles (18,8 miljoner kvadratmeter km). Inte överraskande för en sådan enorm landmassa, är det hem till en otrolig mängd klimat, kulturer, djur och växter. Det finns 53 länder i Afrika och cirka 1 miljard människor. Afrika anses allmänt vara där människor först utvecklades.

geografiska fakta

Det högsta berget i Afrika är Mt. Kilimanjaro som är 19,340ft (5895m) hög. Även om det sitter nästan på ekvatorn, är Kilimanjaro så högt att glaciärer bildas vid sitt toppmöte. Sahara är världens största öken, på 3,5 miljoner kvadrat miles (5,6 miljoner kvadratmeter km), nästan storleken på USA. Den största staden i Afrika är Kairo, huvudstad i Egypten. Den totala tätort runt Kairo har en befolkning på 17 miljoner. Nilen är den längsta floden i världen, på 4,132 miles (6650 km).

Vilda djur och växter

De öknar, djungler och slätter i Afrika är hem för några av jordens mest fantastiska djur. Den afrikanska elefanten är världens största landdjur. Giraffen är världens högsta djur. Geparden är världens snabbaste landdjur. Gorillan är världens största primat.

human Historia

De flesta evolutionära forskare tror moderna människan utvecklats i Afrika cirka 200.000 år sedan och flyttade till resten av världen omkring 60.000 år sedan. Den första stora civilisationen i Afrika var Egypten, poster där går tillbaka till 3300BC. Stora delar av Nordafrika senare erövrades av och integreras i det romerska riket. I den 7: e århundradet, den islamiska kalifatet erövrade också stora delar av Nordafrika och islam sprids därefter längre genom kontinenten. I den 18: e århundradet, en stor del av Afrika erövrades av europeiska makter; större delen av kontinenten inte återfå självständighet förrän efter andra världskriget.

Befolkning

Befolkningen i Afrika har vuxit snabbt, från 220 miljoner 1950 till en miljard år 2009. Den står för 15% av världens befolkningen. I många afrikanska länder, särskilt de under Sahara, mer än 40 procent av befolkningen är under 15 år. I Storbritannien, är denna siffra 18 procent och i USA, är denna siffra 20 procent.

Sport

Fotboll eller fotboll är den mest populära sporten i Afrika. Många afrikanska spelare är superstjärnor i de europeiska fotbollsligorna. Kamerun, Nigeria, Senegal och Ghana har alla utvecklats väl under de senaste FIFA VM. Cricket är populär i vissa afrikanska länder, särskilt de med tidigare koloniala band till Storbritannien. Sydafrika, Zimbabwe och Kenya är de mest anmärkningsvärda cricket spelande afrikanska nationer. Sydafrika är också en av världens ledande rugby union nationer.