Hur man skriver en radio script

Hur man skriver en radio script


Att lära sig att skriva ett radio manus är avgörande för korrekt genomförande av en radioprestanda. Manuset måste innehålla olika ledtrådar för dialog, musik och ljudeffekter och kunna snabbt och tydligt kommunicera författarens mål rösterna och besättning. Här är en guide om hur man skriver en radio manus.

Instruktioner

1 Formulera en berättelse idé. Beskriva din tecken, tomt, inställning, konflikt och upplösning.

2 Skriv en berättelse av historien. Sätt "kött" av historien på benen din disposition. Håll alltid begränsningar radio i åtanke. Du skriver för lyssnare, inte tittare.

3 Dela berättelsen i scener, med bra beskrivningar av inställning, karaktär, och ljudeffekter.

4 Skriv dialog baserad på din berättelse. Låt dina karaktärer och ljudeffekter ger lyssnaren en tydlig bild av åtgärden i sitt sinne.

5 Sätt berättelsen i radio manus format. Detta inkluderar: a. Skriv en sida rubrik. Detta används för att ange vilket program eller episod du arbetar på och vilken sida du befinner dig på i skriptet. Det bör placeras över toppen på sidan. b. Skriv en scen rubrik. Detta anger scennummer, beskrivning av scenen läge, och tid på dygnet. c. Inkludera script ledtrådar. Det finns tre saker en lyssnare behåller huvudsakligen från en radio drama: dialog, musik och ljudeffekter. Var och en av dessa ljudkomponenter identifieras som en "kö" -För de råkar vid en given tidpunkt i manus och regissören kan behöva instruera någon ( "cue dem") för att producera den. d. Sätt musik ledtrådar. Varierande känslor kan åstadkommas genom val av musik. Tydligt skriftliga instruktioner om musik ledtrådar kommer till stor hjälp den gjutna och besättningen att påverka stämningen i en viss scen. e. Inkludera dialogen ledtrådar. Detta hjälper regissören och skådespelarna förbereder sig för korrekt timing och utförande. f. Sätt ljudeffekten ledtrådar. Ljudeffekter hjälpa till att fastställa scenen eller skildra åtgärder. Ljudeffekt ledtrådar alltid understrukna. g. Komponera dina produktions anteckningar. Ingenjörer, gjutna eller besättning kräver särskilda instruktioner som hanteras som produktions anteckningar - kommentarer från författaren om hur man ska samordna ledtrådar eller uppnå särskilda effekter. Dessa måste vara klar och tydlig.

6 Redigera radio manus efter att låta det sitta i några timmar eller dagar. En ny uppsättning ögon kommer att hjälpa dig att fånga några misstag i grammatik eller tomt. Överväga att ha en tredje part granska manus till dig.

7 Presentera manuset till producenten eller redaktör och göra ändringar som behövs.