Hur Dye Rayon och polyester

Hur Dye Rayon och polyester


Färgning polyester och rayon är mycket svårare och komplicerat än färgning bomull eller ull. På grund av den kemiska sammansättningen av polyester och rayon, måste färgningsprocessen utföras under mycket höga temperaturer. Även under höga temperaturer, är ett sortiment av kemikalier som krävs för att hjälpa tyget att acceptera färgämnet jämnt. Var mycket försiktig med kemikalierna, och alltid se till att rummet är väl ventilerat.

Instruktioner

1 Hand tvätta tyget i en kastrull på spisen. Fyll en stor rostfritt stål eller emalj kastrull med tillräckligt med vatten för att täcka tyget och 1/2 tsk färgämne aktivator eller soda och 1/2 tsk professionell textil tvättmedel. Värm vattnet tills den når 60 grader C. Sätt din termometer försiktigt i vattnet och läsa temperaturen ges. När vattnet har nått 60 grader C, snurra tyget runt i potten med en trä eller rostfritt stål sked. Detta steg tar bort smuts, olja och dimensionering. Ta bort tyget från spisen och skölj den med rent vatten i diskhon.

2 Lös den önskade mängden färgämne pulver i en kopp kokande vatten i ett icke-reaktivt skål. Du kan bestämma hur mycket färg pulver att använda genom att bestämma hur mörkt du vill tyget vara när du är klar. För en mycket blek färg, använd halv tesked färgämne pulver till en kopp kokande vatten. För en mörk färg, använda 3 tsk färgämne pulver till en kopp kokande vatten. För svart, använda 6 teskedar per kopp vatten. Tillåta blandning av kokande vatten och färgämne pulver kallna tills den når rumstemperatur. Sila blandningen genom två lager av gamla nylonstrumpor för att avlägsna eventuella klumpar eller föroreningar.

3 Blanda en kopp kokande vatten med 2 matskedar färgbärare i en annan skål.

4 Heat 2 1/2 liter vatten i ett icke-reaktivt rostfritt stål eller emalj potten tills det är 48.9 grader C. Lägg 1/2 tesked professionell textil tvättmedel och en tesked citronsyra eller 11 teskedar vit destillerad vinäger. Lägga den utspädda färgämnesbäraren från steg 3. Tillsätt 1/2 tesked metaphos, vilket är en kolinesterashämmare för avhärdning av vatten. Bara lägga metaphos om du har hårt vatten. Slutligen lägger den upplösta och ansträngda färgämne pulver. Rör om blandningen väl efter tillsatsen av varje ingrediens. Använd en matlagning eller godis termometer för att mäta temperaturen på vattnet innan du lägger tyget. När vattnet är 48,9 grader C och allt är ordentligt blandat, tillsätt den fuktiga tyget.

5 Ta färgbadet till en koka och rör tyget ständigt. Låt blandningen och tyget sjuda i 30 minuter. Ju djupare du wan färgen vara, desto längre bör du sjuda det. För svart, låt sjuda i 45 minuter. Medan färgbadet är sjudande, föra en annan kastrull med vatten till minst 82,2 grader C. Återigen, använd din matlagning eller godis termometer för att kontrollera vattnets temperatur.

6 Ta tyget ur färgen potten och omedelbart kasta den i potten av varmt vatten (82,2 grader C mätt med din termometer). Om vattnet är inte minst 82,2 grader C, kommer färgen bäraren lämnar återstående kristallerna och en obehaglig lukt i tyget.

7 Häll färgbadet ner din diskbänk avlopp och fyll potten med varmt vatten (71,1 grader C). Använd din termometer för att mäta vattnets temperatur. Lägg 1/2 tesked professionell textil diskmedel i varmt vatten. Överför tyget från första skölj potten till den nya skölj potten. Rör om tyget i det andra skölj potten i 5 till 10 minuter.

8 Skölj tyget i varmt vatten och vrida ur överflödigt vatten. Om du upptäcker en stark lukt i tyg, upprepa steg 6 och 7 för att försöka bli av med lukten av färgämnet bäraren. När du är nöjd med tyget lukt, torka tyget genom att hänga den på ett klädstreck eller torkning i en torktumlare.