Berättartekniker i & # 34; Great Expectations & # 34;

Berättartekniker i & # 34; Great Expectations & # 34;


Charles Dickens 1861 klassiska "Great Expectations" skildrar en coming-of-age story mot bakgrund av det viktorianska England där huvudpersonen, Pip, stiger från en blygsam start för att bli en stad herre. Skrivet med Pip som den första personen berättare utnyttjar boken berättande tekniker för att fånga och förstärka teman social klass och ambition i ett samhälle förvandlas genom den industriella revolutionen.

Berättare minnas det förflutna

"Det var en minnesvärd dag för mig, för det gjorde stora förändringar i mig. Men det är på samma sätt med något liv. Tänk en vald dag slog ut av det, och tänka på hur annorlunda dess kurs skulle ha varit." (Kapitel 9) Här ser vi i Dickens roman "Stora förväntningar" berättare Pip påminna en dag då han tillbringade en dag med fröken Havisham och Estella för första gången. Han reflekterar tillbaka på denna dag från synpunkt av föreliggande, lägga till kommentarer att han inte skulle ha kunnat ge den yngre versionen av denna berättare.

Reportorial Beskrivning

"Hon var klädd i rika material - satin och spets och silke -. Alla vita Hennes skor var vita och hon hade en lång vit slöja beroende av hennes hår, och hon hade brud blommor i håret, men hennes hår var. vit. vissa ljusa juveler gnistrade på halsen och på händerna, och några andra juveler låg mousserande på bordet. klänningar mindre lysande än klänningen hon bar, och halv packade koffertar, spreds om. hon hade inte helt färdig dressing, för hon hade men en sko på - den andra var på bordet i närheten av handen - hennes slöja men hälften arrangerade sin klocka och kedjan inte sätta på, och en del spets för hennes bröst låg med dessa prydnadssaker, och med sin näsduk, och handskar och några blommor, och en bönbok, allt förvirrat rågad om spegeln. " (Kapitel 8) I denna passage ser vi Dickens ger en noggrann observation av detaljerna i en scen: att Miss Havisham i hennes rum. Berättartekniken här är frånvarande känslo ord och fokuserar på "fakta" på det sätt som en reporter kan vidarebefordra ett skådespel. Läsaren är kvar att fylla i någon betyder själv, från massan av detaljer.

filmiska Style

"Jag stod med min lampa höll ut över trapp järnväg, och han kom långsamt inom sitt ljus Det var en skuggade lampa att lysa på en bok, och dess krets av ljus mycket kontrakterade,., Så att han var i det för bara ögonblick, och sedan ut ur den. i det ögonblick, jag hade sett ett ansikte som var främmande för mig, tittar upp med en obegriplig air av beröring och glad vid åsynen av mig. " (Kapitel 39) Dickens använder filmiska inslag genom sin hänvisning till belysning, lysande och ser på så sätt frammana atmosfär och stämning, som när Magwitch kommer att uppenbara sig för Pip.

Upprepning

"Det var inte en verbal anmärkning, men ett förfarande i stum-show, och tillspetsat adresserat till mig. Han rörs sin rom och vatten tillspetsat på mig, och han smakade sin rom och vatten tillspetsat på mig. Och han rörde om och han smakade det, inte med en sked som fördes till honom, men med en fil ". (Kapitel 10) I en annan dramatisk teknik, Dickens upprepar ord och fraser för att öka spänningen, som när han använder "tillspetsat på mig" för att bygga upp spänning i scenen när den främmande mannen visar Pip hans fil. En upprepning av "tillspetsat på mig" kan också ses som filmisk genom att det ger en kö för att se från ett tecken till ett annat, visuellt.

avbruten dialog

"All sanning min ståndpunkt kom blinkar på mig, och dess besvikelser, faror, skamfläckar, konsekvenserna av alla slag, rusade i en sådan mängd att jag bars ner av dem och var tvungen att kämpa för varje andetag jag drog.... jag kunde inte ha sagt ett ord, även om det hade varit att rädda mitt liv.... den avsky som jag höll mannen, den fruktade jag hade av honom, den motvilja som jag krympte från honom, kunde inte ha överskridits om han hade varit några fruktansvärda odjur.... i sitt heat och triumf, och i sin kunskap som jag hade varit nästan svimning, att han inte anmärka på min mottagning av allt detta. det var ett korn av lättnad jag hade. " (Kapitel 39) "Great Expectations", berättelsen eller dialogen är inte obruten, eftersom det kan varvas som i ovanstående med personliga kommentarer av Pip medan en annan talare talar. I passagen, Pip avslöjar hans inre tankeprocess samtidigt som Magwitch tilltalar honom genom en monolog.