Vad planet har Olympus Mons, den största berget i solsystemet?

Vad planet har Olympus Mons, den största berget i solsystemet?


Olympus Mons är den största kända berget i solsystemet, är storleksordningar större än Mount Everest, det högsta berget på jorden. Det är så stor att om du skulle stå på botten av det, skulle du inte kunna se toppen - det täcker så mycket utrymme som det skulle likna en ren bergvägg med någon märkbar slut. Det är en av de mer imponerande objekt i solsystemet.

Storlek

Olympus Mons, som ligger på Mars, är 16 miles hög och har en bas storleken på Arizona. Detta ger tillräcklig volym att det kan hålla varje hawaiianska ön.

vulkanisk aktivitet

Olympus Mons är en vilande - inte dött ut - vulkan. Detta innebär att det har brutit ut under de senaste 2 miljoner åren, och det kunde lätt bryta igen. Astronomer skulle överväga ett utbrott för att vara en extremt viktig händelse. Olympus Mons är en vulkan av typen sköld, samma typ av vulkan som gör upp Hawaiiöarna. Över tiden, lava som strömmar ut från sprickor på planetens yta byggs upp för att bilda skölden vulkan.

Living Genomförbarhet

Olympus Mons gör Mars mer beboe av samma skäl att delar av Wyoming är beboe. Yellowstone Park, i huvudsak en enorm vulkan, värmer jordiska pooler, som i sin tur värmer vattnet i Wyoming. Samma sak gäller för Mars, så vissa forskare tyder på att Olympus Mons skulle vara en bra landning zon för att dra nytta av den naturliga värmen.

Anledning till storlek

Tektoniska plattor på jorden röra sig, vilket innebär att vulkaner inte kan stanna kvar under särskilt lång - åtminstone i de miljontals-of-års perioder som passerar för kort i geologiska termer. På Mars, men behöver tektoniska plattor rör sig inte så ofta eller så snabbt, vilket innebär att lavaflöden svalna och stapla upp. Utan en platta rör sig under den, lavaflödet på Mars kunde bilda in Olympus Mons.